Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - HARCSARECEPTEK 1.

2018.09.27

HALAK LEXIKONJA

AFRIKAI HARCSA BRASSÓI MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg harcsa- vagy afrikai harcsafilé, 1 kk só, 1 mk Erős Pista, 4 gerezd fokhagyma, 80 dkg fagyasztott hasábburgonya, fél kk ételízesítő por, olaj

Elkészítése:
A harcsát megtisztítjuk, lebőrözzük, kiszálkázzuk és csíkokra szeljük. sóval és csípős paprikával bedörzsölve pácolni hagyjuk. Közben kisütjük a fagyasztott hasábburgonyát, lecsöpögtetjük és tálba tesszük, ételízesítővel meghintjük.
A halat olajon pár perc alatt aranybarnára sütjük, közben a zúzott fokhagymát hozzáadjuk.
Miután kész a krumplival kissé összeforgatjuk.

AFRIKAI HARCSACSÍKOK SÖRTÉSZTÁBAN
Hozzávalók:
80 dkg nyúzott afrikai harcsafilé, 10 dkg liszt, 1 tojás, 1,5 dl világos sör, só, 2 közepes fej hagyma

Elkészítése:
A harcsafilét 4-5 cm-es vékony csíkokra vágjuk, sózzuk és 15 percig állni hagyjuk. Közben elkészítjük a sörtésztát: lisztet, tojást, sört, csipetnyi sót palacsintatészta sűrűségűre keverjük.
Ebben megforgatjuk a halat, majd forró olajban aranybarnára sütjük.
Ugyanebben a sörtésztában a karikára vágott, sózott hagymát is megforgatjuk és kisütjük.

AFRIKAI HARCSA ÉDES-SAVANYÚ MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
1 üveg édes-savanyú mártás, 600 g afrikai harcsafilé, 1 kg héjas burgonya, 0,5 dl olaj, 50 g vaj, só, bors, liszt, zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A harcsafilék bőrét eltávolítjuk és 7-8 dekás szeletekre vágjuk. Enyhén megsózzuk, lisztbe forgatjuk, és forró olajban szép pirosra sütjük, majd félretesszük. A megtisztított és kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. A vajat megolvasztjuk, beletesszük a petrezselymet és a megfőtt sós burgonyával összeforgatjuk.
Felforraljuk az Édes-savanyú mártást.
Találáskor a tányér egyik felére felhalmozzuk a petrezselymes, vajas burgonyát, mellé teszünk 2 harcsa szeletet és a halat a forró édes-savanyú mártással leöntjük.

AFRIKAI HARCSA FEHÉRBORBAN
Hozzávalók:
70 dkg harcsafilé, 5 dkg liszt, 5 dkg olaj, 0,5 dl brandy, 1,5 dl száraz fehérbor, 5 dkg vöröshagyma, 1 csomag petrezselyemzöld, 12 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:
A halfiléket szeletekre vágjuk, sózzuk, félretesszük, hogy a só átjárja. A vöröshagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, a gombát lereszeljük, a fokhagymát szétzúzzuk. A vajat a liszt felével összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük. A halszeleteket lisztbe mártjuk, mindkét oldalát a felhevített zsírban elősütjük, lapos tűzálló tálba vagy tepsibe tesszük.
A sütőzsírban a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, a petrezselymet, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a borral és a brandyvel. Kiforraljuk, az elősütött halszeletekre öntjük, és lefedve sütőben készre sütjük. A szeleteket óvatosan kivesszük a pároló fűszeres léből, tálra helyezzük, és melegen tartjuk. A levet a vajas liszttel besűrítjük (a forró lébe apró golyókat formázva lassan adagoljuk), közben állandóan keverjük.
A besűrített mártással a szeleteket bevonjuk, párolt rizst vagy bármilyen párolt zöldséget adhatunk hozzá.

Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HARCSARECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.