Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - HARCSARECEPTEK 2.

2018.10.08

HALAK LEXIKONJA

AFRIKAI HARCSA INDIAI MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg harcsa- vagy afrikai harcsafilé, 4 dl natúr joghurt, 1 mk. chilipor vagy Piros Arany, 1 kik só, 1 mk őrölt fekete bors, 1 ek citromlé, csipet őrölt köménymag és szegfűszeg, csipet gyömbérpor és currypor, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 4 pita kenyér

Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, lebőrözzük, kiszálkázzuk és felkockázzuk. A joghurtot és a fűszereket összedolgozzuk, ezzel bepácoljuk a halat és egy napra hűtőbe tesszük.
Ezután lecsöpögtetjük, egy tepsibe tesszük, és előmelegített sütőbe rakjuk egy negyed órára közepes hőmérsékleten.
A páclevet és a tepsiben maradt szaftot összeöntjük, majd folyamatos kevergetés mellett főzni kezdjük.
A pitát megmelegítjük, elosztjuk rajta a halkockákat és rákanalazzuk a szaftot.

AFRIKAI HARCSA ORLY-MÁGLYÁN
Hozzávalók:
60 dkg afrikai harcsa, 15 dkg liszt, 2 db tojás, 1 dl sör, só, őrölt bors
A paradicsommártáshoz:
10 dkg paradicsompüré, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dkg vöröshagyma, 3 dkg zeller, 2 dkg cukor

Elkészítése:
Filézett afrikai harcsa bőrét lehúzzuk, még pedig, oly formán, hogy a farkánál rávágunk a bőrre, majd a késsel egy lassú fűrészelő mozgással lefejtjük azt a húsról. Az így kapott szeleteket keresztben három centis darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd először lisztben, utána a sörtésztában átforgatjuk, és forró olajban aranysárgára sütjük.
A sörtészta az alábbi módon készül. A lisztet tojással kikeverjük, sörrel hígítjuk, lazításképpen egy felvert tojásfehérjével újból átkeverjük, vigyázva, hogy a habot ne nagyon törjük meg.
Köretnek: A hús alaplébe zellert, aprított vöröshagymát főzünk. A vajból és lisztből a cukor hozzáadásával világos rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsompürét, néhány percig együtt pirítjuk, majd a fenti lével felengedve, beállítjuk sűrűségét. Hordóburgonyát pedig, sós vízben, héjában főtt burgonyából alakítjuk ki.
Tálalása:
A tál közepére csészében formázott párolt rizst teszünk, köré csillagalakban a fekvő hordóburgonyát rakjuk. A halcsíkokat máglyaszerűen ráhalmozzuk és egy fékcitromot tüllbe csomagolva, adunk hozzá. A mártást külön tálkában tálaljuk.
Megjegyzés:
Orly hercege vámpír hírében állott, vérpadon végezte, s birtokain van jelenleg Orly reptere.
Ezért jelképeként, paradicsommártást adunk a fenti étel mellé.
Orly hercegének köszönhetjük a sörtésztában történő panírozást.

AFRIKAI HARCSA RÁCOSAN
Hozzávalók:
80-100 dkg bőrös vagy nyúzott harcsatörzs, 1 kg burgonya, 2-3 dl tejföl, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, só, pirospaprika, esetleg 8-10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vaj, 3-4 evőkanál olaj

Elkészítése:
A halat hosszában kettévágjuk, 2 ujjnyi távolságban bevagdaljuk és besózzuk. Egy nagyobb tepsit kikenünk hideg vajjal, rárakjuk a meghámozott és vastagabb karikákra vágott burgonyát, meglocsoljuk olajjal, megsózzuk, alufóliával betakarjuk és előmelegített sütőben kb. l0 percig pároljuk. Rátesszük a halat, a bevágásokba vajat és ízlés szerint vékonyra vágott füstölt szalonna szeleteket teszünk.
A burgonyára meg a halra rárakjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát és karikára vágott paradicsomot, meglocsoljuk tejföllel, meghintjük pirospaprikával és visszatéve a sütőbe, pirosra megsütjük.
Sütés után forrón, a tepsiben tálaljuk.

AFRIKAI HARCSA SÜTŐBEN
Elkészítése:
Az afrikai harcsa időnként az asztalunkra kerül. A következő módon szoktam elkészíteni: A halat besózom, és bőven megszórom kívül- belül kaporral, ha nincs friss, jó a szárított is, majd alufóliára teszem, melyet előtte vékonyan beolajozok, és citromkarikákat teszek rá, erre rakom a halat, majd a tetejére is citrom kerül. Jól becsomagolom, és a sütőben megsütöm.
A sütés befejezése előtt megbontom a fóliát, hogy a hal kicsit megpiruljon.
Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.

AFRIKAI HARCSA TEJFÖLÖSEN
Hozzávalók:
4 szelet afrikai harcsafilé (vagy 2 egész harcsa), egy csomag bacon szalonna, só, bors, zsálya, 2 dl tejföl

Elkészítése:
Kibéleljük alufóliával a sütőlapot. Ráfektetünk
8 szelet bacon szalonnát. Erre rátesszük az afrikai harcsát, amit előtte besózunk és borsozunk. A harcsákra bőségesen teszünk zsályát (egész zsálya szárakat, olyan hosszút, mint a hal). Megint beborítjuk baconnal és kb. 200 fokon sütjük 20-30 percet. Kicsit tovább kell sütni, ha egész harcsákról van szó és ebben az esetben a zsályát a harcsa belsejébe érdemes tenni.
Mielőtt kivesszük a sütőből, egy 2 dl-es tejfölt elkenünk a halak tetején, és még 5 percig sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HARCSARECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.