Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - HARCSARECEPTEK 3.

2018.11.17

HALAK LEXIKONJA

AFRIKAI HARCSA TEPSIBEN
Hozzávalók:
1 db kb. 1,5 kg-os afrikai harcsa, 1,5 dl olívaolaj, 1 ek mustár, 2 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, 1 teáskanál mustármag, 1 ek Maggi sült hús esszencia, vegeta hal fűszerkeverék, 5 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:
A megtisztított afrikai harcsát sűrűn beirdalom és egy megfelelő méretű, mély tepsibe teszem úgy, hogy félkört írjon le. Az olívaolajat egy csészében a mustárral, a fűszerekkel, összemorzsolt babérlevéllel és az összezúzott fokhagymával jól összekeverem. A füstölt szalonnát csíkokra vágom és a harcsa irdalásaiban egyenletesen elosztom. Az olajos keverékkel jól bedörzsölöm a halat, még a maradékot is ráöntöm. Az egész tepsit alufóliával letakarom, és két órán át hidegre teszem.
Még jobb, ha egész éjszaka áll.
Közepes hőmérsékletű sütőben letakarva kb. 20 percig sütöm, majd a fóliát levéve további 15-20 percig sütöm, sűrűn locsolgatva az alatta lévő olajjal.

ASZALT SZILVÁS HARCSA
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg harcsa- vagy afrikai harcsafilé, 1 kk só, 2 dl fehérbor, 2 ek cukor, 15 dkg kimagozott, puha aszalt szilva, 2 ek tisztított mandulabél, 4-8 szelet vékony húsos szalonna, 2 ek olaj

Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, lebőrözzük, kiszálkázzuk, és négy darabra vágjuk. Kissé kiklopfoljuk, besózzuk és állni hagyjuk.
A bort a cukorral hevíteni kezdjük, amíg elolvad. Ebben egy ideig állni hagyjuk a szilvát, majd lecsöpögtetjük, és mindegyik közepébe helyezünk egy mandulát.
A szilvákat a halszeletekbe rakjuk, körbefogjuk szalonnával és forró olajban 8-10 perc alatt megsütjük.

BUNDÁZOTT HALFALATOK
Hozzávalók:
50 dkg afrikai harcsa-filé, 1 kávéskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, 2 evőkanál liszt
A panírozáshoz:
2 tojás, fél-fél mokkáskanál só és őrölt kömény, 1 csokor petrezselyem, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 2 db közepes burgonya

Elkészítése:
A halfiléket vágja ujjnyi széles csíkokra. Sózza, borsozza, majd a lisztben megforgatva tegye félre. A tojásokat verje habosra sóval, finomra vagdalt petrezselyemmel, és őrölt köménymaggal ízesítve. Keverje csomómentesre a tejföllel és a liszttel. Reszelje hozzá a meghámozott krumplikat, nyomja bele a fokhagymát. Legyen a panír sűrű palacsintatészta állagú. A halcsíkokat forgassa bele úgy, hogy a panír mindenhol bevonja.
Bő, forró olajban süsse ropogósra a halakat, majd papírtörlőre szedve csöpögtesse le.
Friss salátával tálalja.

CURRYS HAL-RAKOTTAS
Hozzávalók:
80 dkg afrikai harcsafilé, 20 dkg főtt rizs, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál vagdalt zellerlevél, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor vagdalt petrezselyem, 2 mokkáskanál curry por, 5 evőkanál vaj, 4 karika citrom

Elkészítése:
A tenyérnyi méretű szeletekre vágott halfilét dörzsölje be sóval. Keverőtálban forgassa össze a párolt rizst, a zsemlemorzsát, a vagdalt zellerlevelet, a reszelt vöröshagymát, a finomra vagdosott petrezselyem felét, ízlés szerint sót, a curryt és 2 evőkanál olvasztott vajat. Rétegezze kisebb kivajazott tűzálló tálba a rizses keveréket, a szeleteket, amíg a hozzávalók tartanak. Locsolja meg a maradék olvasztott vajjal, hintse rá a vagdalt petrezselymet – majd tolja a fóliával letakart edényt a 250 fokra előmelegített sütőbe.
Mintegy harminc perc elteltével vegye le a fóliát, és pirítsa barnára a tetejét.
Tálaláskor a citromkarikákkal díszítse az ételt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HARCSARECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.