Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HARCSARECEPTEK 4

2019.03.26

HALAK LEXIKONJA

GRILLEZETT AFRIKAI HARCSA, SALÁTÁVAL
Hozzávalók 2 személyre:
2 db afrikai harcsa filé, olívaolaj, friss fűszernövények: petrezselyem, majoránna, kapor, fokhagyma, tengeri só, zeller, 1 pohár natúr joghurt vagy kefir, újburgonya, pár csepp citromlé, alufólia, száraz fehér bor

Elkészítése:
1/2 dl olívaolajban alaposan elkeverek pár csepp citromlevet, zúzott fokhagymát, a fűszereket, és az apróra vágott zellert. Kb. 1 órára beleforgatom a halfiléket, és a hűtőbe teszem. A burgonyát tisztítás után egyben megfőzöm, kihűlés után felkarikázom. A halfiléket lecsöpögtetem, alufóliába tekerem, és mielőtt lezárnám a "csomagocskákat", kevés száraz fehérbort locsolok rá. Sütőben kb. 20 percig a lezárt fóliában párolom, majd a sütő grillező részén kb. 5-10 percig a fólia kinyitása után pirosra grillezem. A kefirben vagy joghurtban elkeverek 1 kiskanál olívaolajat, és a friss, apróra vágott kaprot, némi tengeri sót, és a burgonyákkal óvatosan összekeverem. A halfilé mellé tálalom.

HALAS TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók 6 személyre:
12 savanyú-káposzta-levével, 1,2 kg savanyú káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 2 ek olaj, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 kk pirospaprika, só és 1 kk majoránna, fél kk darált, csípős paprika (Erős Pista), 1 ek finomliszt
A töltelékhez:
10 dkg fényezetlen rizs és 1 mk őrölt fekete bors, 60 dkg harcsa- vagy afrikai harcsafilé, fél vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 1 tojás, 1 kk majoránna, 1 ek pirospaprika, tejföl

Elkészítése:
2 dl sós vizet kezdünk el főzni. Beletesszük a rizst és miután elpárolgott a leve lefedve állni hagyjuk. A halat megtisztítjuk, lebőrözzük, kiszálkázzuk és ledaráljuk. Hozzádolgozzuk az üvegesre párolt hagymát és fokhagymát, a rizst és a tojást. Sóval, borssal, pirospaprikával és majoránnával ízesítjük. Ezt a tölteléket a káposztalevelekbe kanalazzuk, amit egyenként összegöngyölünk.
A hagymát és a fokhagymát a szalonnán megfonnyasztjuk, majd pirospaprikával megszórjuk és beledolgozzuk a káposztát. sóval, majoránnával és paprikakrémmel ízesítjük. Beletesszük a töltött káposztát, felengedjük vízzel és kissé letakarva puhára főzzük.
1,5 dl vizet összedolgozunk liszttel, amit a töltelék nélküli lébe keverünk, aztán a töltelékeket visszahelyezve így főzzük tovább.

HALÁSZLÉ AFRIKAI HARCSÁBÓL
Hozzávalók:
1,5 kg kárász, keszeg, apró hal, pontyfej és farok, 8 szelet afrikai harcsa, 5 nagy fej hagyma, sok pirospaprika, 2 cseresznyepaprika, 8 darab halászlékocka, só

Elkészítése:
Az alaplébe valókat a négybe vágott hagymákkal legalább 2,5 liter vízben feltesszük főni. Amikor forr, lehalkítjuk, megszórjuk pirospaprikával, belekerül a cseresznyepaprika, majd közepes lángon 20 percig főzzük.
Átpasszírozzuk a halakat. A levet kevés vízzel utána töltjük, beledobjuk a halászlékockákat, s kanállal szétnyomkodjuk, ne maradjanak darabosan. Ha kell, megsózzuk.
Beletesszük a halszeleteket, s még 4 percig főzzük. Friss fehér kenyérrel kínáljuk.

HARCSA FŐSZAKÁCS MÓDRA
Hozzávalók 5 személyre:
1 kg harcsa- vagy afrikai harcsafilé, 1,5 kk só, 1-2 citrom reszelt héja, 4 gerezd fokhagyma, 1,5 csokor petrezselyem, 8 ek zsemlemorzsa, 8-12 szelet vékony húsos szalonna, 8 ek főzőtejszín
A körethez:
1,5 kg burgonya, 0,5 kg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1,5 kk só, 1 kk őrölt fekete bors, 1 kk apróra vágott kakukkfű

Elkészítése:
A krumplit és a hagymát felvágjuk, összedolgozzuk a sóval, a borssal, a vajjal és a kakukkfűvel. Tepsibe tesszük és letakarva 50 percig sütjük, közben meg-megforgatjuk.
A halat lebőrözzük, kiszálkázzuk, beirdaljuk és alaposan besózzuk, amit így állni hagyunk.
Egy tálban összekeverjük a zsemlemorzsát, a tejszínt, a reszelt citromhéjat, a préselt fokhagymát és a felvágott petrezselymet. A harcsafilére kanalazzuk ezt a masszát, majd felhajtjuk és körbetekerjük a szalonnaszeletekkel. A köretre rakjuk és még egy fél órát sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - TÖRPEHARCSA RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.