Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HARCSARECEPTEK 5

2019.05.13

HALAK LEXIKONJA

HARCSAPAPRIKÁS SZAKÁLL MÓDRA
Afrikai harcsából készült, amit most akciós áron kínálnak többek között a Tescóban is (ez nem a reklám helye). Nagyon kedveljük, mert finom vastag húsa van, és alig szálkás.

Elkészítése:
Tizenkét felnőtt számára bőségesen elegendő volt 4 kilo hal. Mielőtt a kb. kétujjnyi vastag harcsaszeletek a bográcsba kerültek, alaplé készült számukra a megnyúzott halak bőréből, fejéből, farkából. Sógorom szerint a jó paprikás titka a bőséges mennyiségű vöröshagyma és pirospaprika - így lesz jó sűrű leve.
Először megpárolta hagymát, tisztességesen megszórta paprikával, majd jöttek az egyéb fűszerek: só, bors, babérlevél. (a sóval csínján kell bánni, mert a harcsaszeletek is besózva vártak sorukra).
Ezután hozzáadta a halakról "leszármazott csontot, rongyot, gubadarabot" és kíméletes tűzön alaposan beforralta.
Ugye ebből világosan következik, hogy vizet is öntött rá.
Nem túl sok vizet, inkább időnként pótolni kell, ami elforr. Ezután a kész alaplét sűrű szűrőn át kell passzírozni, s ebben megfőzni a harcsaszeleteket.
Hát mit mondjak: nem egy rossz kaja.
[Ha én főztem voln,a az alaplébe tettem volna zöldpaprikát és paradicsomot is, mert nekem meg a paprikás krumpli is jobban ízlik, ha ily módon készül.]
Kockára vágott főtt krumpli illik hozzá.

HARCSA SZÉKELYESEN
Hozzávalók 4 személyre:
2 vöröshagyma, 10 ek olaj, 1,2 kg savanyú káposzta, fél kk köménymag, 2 dl fehérbor, só, 60-70 dkg harcsa- vagy afrikai harcsafilé, 1 kk pirospaprika, 1 mk őrölt fekete bors, 4 ek finomliszt, 2 dl tejföl, fél csokor. Kapor

Elkészítése:
A hagymát felszeleteljük, és olajban üvegesre pároljuk.
Hozzápirítjuk a köménymagot, majd belekeverjük a felvágott káposztát. Ízlés szerint sózzuk és ráöntjük a bort.
Lefedve háromnegyed óráig a tűzön hagyjuk. A halat lebőrözzük, kiszálkázzuk, felszeleteljük, és jól besózzuk. A lisztbe pirospaprikát és borsot teszünk, amiben megforgatjuk a halszeleteket és kisütjük.
Egy tűzálló tálba rétegezzük a káposzta felét, erre a halakat, majd újra káposztával lefedjük.
A tejfölt elegyengetjük rajta és 20 perc alatt készre sütjük.

HARCSA TEJSZÍNES GOMBAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg harcsa- vagy afrikai harcsafilé, 1 kk só, 2 ek finomliszt, 6 ek olaj
A mártáshoz:
1 kis vöröshagyma, 5 dkg vaj, 30 dkg csiperkegomba, 2 ek finomliszt, 1 kk ételízesítő por, fél mk őrölt fekete bors, 2 dl főzőtejszín

Elkészítése:
A halat négy darabba szeljük, bedörzsöljük sóval és állni hagyjuk.
A hagymát a vajon üvegesre pároljuk, majd beledobjuk a gombát 3-4 perre sütni. Megszórjuk a liszttel, az ételízesítővel és a borssal, majd rálocsolunk 2 dl vizet.
Belisztezzük a halat és forró olajban pár perc alatt megpirítjuk mindkét oldalát.
Egy tányérra rakjuk és rákanalazzuk a mártást.

HARCSA, TŰZMESTER MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg harcsa- vagy afrikai harcsafilé, 1 kk só, 2 ek finomliszt, 5 ek olaj, 40 dkg füstölt pisztráng vagy feleannyi filé, 10 dkg reszelt füstölt sajt A körethez:
8 közepes héjában főtt burgonya, 25 dkg csiperkegomba, 1 kis vöröshagyma, fél csokor. petrezselyem, 4 dkg vaj, csipet őrölt fekete bors, 1 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítése:
A harcsafilét lebőrözzük, kiszálkázzuk, felszeleteljük, jól besózzuk, bedörzsöljük liszttel és néhány perc alatt forró olajban aranybarnára pirítjuk.
Ha kész kiszedjük egy tepsibe.
A pisztrángot is lebőrözzük, felvágjuk, és a harcsára rakjuk, füstölt reszelt sajttal meghintjük és 5-10 perc alatt készre sütjük.
A köret elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, kettészeljük, és a közepét kivájjuk.
A hagymát a vajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felaprított gombát és petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk és a tojást is hozzákeverjük.
A krumpliba ezt beletöltjük, tejfölt kanalazunk rá, meghintjük reszelt sajttal és néhány perc alatt megpirítjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - TÖRPEHARCSA RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.