Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HARCSARECEPTEK 6

2019.07.06

HALAK LEXIKONJA

HARCSALEVES ÁZSIAI MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg harcsacsont (fej, gerinc stb.), 1 kk ételízesítő por, 30 dkg afrikai harcsafilé, 2 sárgarépa, arasznyi póréhagyma, 5 dkg szeletelt konzerv bambuszrügy, 2 ek sötét szójamártás, 1 kk halszósz, 1 ek 6%-os fehérborecet, 1 mk darált csípős paprika (Erős Pista), fél ek étkezési élesztő, 2 tojás

Elkészítése:
A harcsacsontot felengedjük bő vízzel és nagy lángra tesszük.
Ha már forr, takarékra vesszük, hozzáadjuk az ételízesítőt és egy fél óráig főzzük.
Ezzel megkapjuk a halalaplét.
A harcsafilét alaposan megmossuk, lehúzzuk a bőrét, kiszálkázzuk, és hosszában felszeleteljük, ugyanígy felvágjuk a répát és a póréhagymát is.
Ezeket és a bambuszrügyet a levesbe tesszük, 3 percig főzzük.
A szójamártást összedolgozzuk a halszósszal, borecettel, chili szósszal, keményítővel és egy kis vízzel, majd ezzel felöntjük a levest.
Utólag még sóval ízesítjük és miután levettük a tűzről beleöntjük a felvert tojásokat.

HORTOBÁGYI PALACSINTA HARCSÁBÓL
Hozzávalók 6 személyre:
70 dkg harcsa- vagy afrikai harcsafilé, 1 nagy vöröshagyma, 4 ek olaj, 1 ek pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, fél mk őrölt köménymag, 1 kk só, 1 mk Piros Arany csípős paprikakrém, 2 dl tejföl, 1 ek finomliszt, 12 darab hagyományos, de cukor nélküli palacsinta, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A halat lebőrözzük, kiszálkázzuk és felkockázzuk.
A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, rászórjuk a pirospaprikát, majd beledobjuk a felvágott paprikát és paradicsomot. fokhagymával, köménymaggal, sóval és paprikakrémmel fűszerezzük.
Felöntjük 4 dl vízzel és lefedve 30 percig főzzük.
Majd a halat is hozzáadjuk, pár percig még pároljuk benne.
Ezt felöntjük a lisztes, tejfölös, vizes habarással és alaposan összedolgozzuk.
Majd leszűrjük, a halat összetörjük, és a palacsintákba töltjük.
Egy kivajazott tepsibe tesszük, a mártást rákanalazzuk és a sütőben csak megmelegítjük.

KELKÁPOSZTA HALLAL BÉLELVE
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis kelkáposzta (k. 1 kg), só, 15 dkg árpagyöngy, 1-1 kk köménymag és majoránna, 60 dkg harcsa- vagy afrikai harcsafilé, 1 kk ételízesítő por, 3 tojás, 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 mk őrölt fekete bors, 1 csokor. petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 1,5 mk majoránna, 2 dl tejföl, fél vöröshagyma, vaj

Elkészítése:
4 dl sós vízben fél óráig főzzük az árpagyöngyöt, majd egy negyed órára letakarva állni hagyjuk.
A káposztát megtisztítjuk, a torzsát kivágjuk, negyed órára sós vízbe rakjuk, majd alaposan átöblítjük.
1,5 liter vízbe beleteszünk sót, majoránnát, köményt és hagymát, főzni kezdjük benne negyed óráig a kelt. majd leszűrjük.
A halat megtisztítjuk, lebőrözzük, kiszálkázzuk, ledaráljuk és összedolgozzuk az árpagyönggyel, a tojásokkal és a sajt nagy részével.
Sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel, majoránnával és fokhagymával ízesítjük.
Kikenünk vajjal egy tepsit, a káposztalevelekkel kirakjuk és rákanalazunk a töltelékből.
Azután megint káposztát rakunk rá és így folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak.
Ráöntjük a tejfölt és előmelegített sütőben fél óráig pirítjuk, majd meghintjük a maradék sajttal és további 10 percig sütjük.

KÍNAI SÜLT HARCSA
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy harcsa vagy afrikai harcsafilé (egyenként kb. 20 dkg), 1,5 kk só, 6 ek finomliszt, olaj
A mártáshoz:
50 dkg paradicsom, 2-3 ek sötét szójamártás, 2 ek vörösborecet, csipet só, 3 ek kristálycukor, 1 mk csípős Piros Arany, 1,5 ek étkezési keményítő

Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, lebőrözzük, kiszálkázzuk és mélyen beirdaljuk.
Alaposan besózzuk és megforgatjuk a lisztben.
Fritőzben, forró olajban 3-4 perc alatt kisütjük.
Felkockázzuk a paradicsomot és botmixerrel fölaprítjuk.
Hozzádolgozzuk a vörösborecetet, a szójamártást, a sót, a cukrot, a paprikakrémet és főzni kezdjük.
1 dl vízzel a keményítőt összekeverjük, és a mártáshoz adjuk.
Pár percig forraljuk, majd a sült halra kanalazzuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - TÖRPEHARCSA RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.