Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HARCSARECEPTEK 7.

2019.08.22

HALAK LEXIKONJA

MEGYERI HARCSAFILÉK
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg harcsa- vagy afrikai harcsafilé, 1 citrom leve, só és őrölt fekete bors, 30 dkg csiperkegomba, 10 dkg szeletelt gépsonka, 7 dkg vaj, 4 dkg reszelt ementáli sajt, 2 ek zsemlemorzsa, 10 szem olajbogyó, 1 kk mustár, fél csokor. petrezselyem vagy kapor

Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, lebőrözzük, kiszálkázzuk, felszeleteljük és pácoljuk sóval, borssal és a citrom levével. A vajon a felvágott sonkát és gombát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a sajtot, a felszeletelt olajbogyót és a zsemlemorzsát. sóval, borssal és mustárral fűszerezzük.
Kivajazunk egy tepsit, beletesszük a halat és rákanalazzuk a mártást.
Előmelegített sütőben negyed óráig pirítjuk, a végén petrezselyemmel vagy kaporral ízesítjük.

NARANCSOS AFRIKAI HARCSA
Hozzávalók 4 főre:
2 kg szeletelt harcsa, narancs, vagy mandarin, citrom héja, só, fokhagyma, szerecsendió, őrölt koriander mag, citromlé

Elkészítése:
A halat jól kimossuk, megtörölgetjük.
A citrusféléket durvára őröljük, a fűszerekkel és sóval összekeverjük, jó fokhagymásan. Szűrőben száraz pácba rakjuk, soronként váltva a halat és a pácfélét. Legalább 1 éjjelre hűtőben tartjuk. A halról leszedjük a pácot forró olajban kisütjük.
A citromléhez kis vizet teszünk, beletörünk fokhagymát, és a sót.
A sült halat ebbe a keverékbe mártogatva fogyasztjuk.

PÁROLT KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT HARCSA LAPCSÁNKA KÖRÍTÉSSEL
Hozzávalók 4 személyre:
4 afrikai harcsafilé (egyenként kb. 20 dkg), só és őrölt fekete bors, 8 vékony szelet húsos szalonna, 4 ek olaj

A párolt káposztához:
1 kg fejes káposzta, 1 vöröshagyma, 4 ek olaj, 2 ek kristálycukor, fél kk só, 1 mk őrölt kömény, 1 mk őrölt fekete bors, 1 ek 10%-os ecet A körethez: 50 dkg burgonya, 3 ek finomliszt, fél kk só és fél mk őrölt fekete bors, 1 tojás, fél mk őrölt köménymag, 1 gerezd fokhagyma és fél csokor. petrezselyem, olaj

Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, lebőrözzük, kiszálkázzuk, beirdaljuk, picit klopfoljuk, végül bepácoljuk sóval és borssal.
Az olajban a cukrot hevíteni kezdjük, majd 2-3 perc után a hagymát, utána pedig a legyalult káposztát adjuk hozzá. Letakarva takarékon hagyjuk egy félórára. sóval, köménnyel és borssal ízesítjük. Ezt a masszát a halra kanalazzuk, felgöngyöljük, szalonnával szorosan áttekerjük, majd alufóliával is és 20 percig a sütőbe tesszük.
A köret elkészítése:
A lereszelt krumplit összekeverjük a tojással és a liszttel, sóval, köménnyel, fokhagymával, felvágott petrezselyemmel ízesítjük. Ebből kis gombócokat formálunk, amit kialapítunk és olajban aranybarnára pirítjuk.
A töltött halat felvágjuk és a maradék káposztát mellé kanalazzuk.

SZEZÁMMAGOS AFRIKAI HARCSA
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg afrikai harcsafilé (hipermarketekben kapható) 1 citrom só 10 dkg vaj liszt, 3-4 tojás 10 dkg szezámmag

Elkészítése:
A haldarabokat besózzuk, meglocsoljuk citromlével, és félórán keresztül pihentetjük. Közben teflonserpenyőben aranyszínűre pirítjuk a szezámmagot. A haldarabokat beleforgatjuk a lisztbe, a felvert tojásba és a szezámmagba. Újabb félórát szikkadni hagyjuk. A vajat megolvasztjuk, felét beleöntjük egy tepsibe, óvatosan belerakjuk a halat, majd meglocsoljuk az olvasztott vaj másik felével. Közepesen forró sütőben 2025 percig sütjük.
Legfinomabb görög salátával tálalva.

TISZAI HARCSAPAPRIKÁS TEJFÖLÖS GALUSKÁVAL NORBI MÓDRA
Hozzávalók:
1 kg harcsa (én afrikai harcsából csináltam, finom, nem túl drága és teljesen szálkamentes), 2 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 ek édes-nemes paprika, 1 db burgonya, 1 db csöves paprika, 1 db zöldpaprika, 1 ek paprikakrém, 1 gerezd fokhagyma, 1 db nagyobb paradicsom, 1 dl vörösbor, törött bors, só

Elkészítése:
A halakat megmossuk, és kétujjnyi szeletekre vágjuk.
A hagymákat apróra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. Megszórjuk édes-nemes paprikával, megforgatjuk benne a haldarabokat, megsózzuk, megborsozzuk. Beletesszük a hámozott, karikára vágott burgonyát, a piros csöves paprikát, a paradicsomot, a feldarabolt zöldpaprikát, a paprikakrémet, a zúzott fokhagymát. Vízzel és vörösborral felengedjük, és kb. 35-40 percig pároljuk.
Rövid lével adjuk asztalra.

Tejfölös galuska
Ez egy közönséges galuska és nyilván mindenki tudja a receptet, de a teljesség kedvéért azért ideírom:
40 dkg finomliszt, 2 tojás, só, 1 ek olaj, tejföl

Elkészítése:
A lisztet a tojással és annyi vízzel dolgozzuk össze, hogy könnyű, laza massza legyen, de nem dagasztjuk simára, csak éppen összekeverjük.
Megsózzuk, fél óráig állni hagyjuk, majd lobogó, sós vízbe kis galuskákat szaggatunk belőle. Addig forraljuk, amíg valamennyi galuska a víz felszínére nem jött, ekkor szűrőbe öntjük, forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és a meleg olajba szedjük. Ízlés szerinti mennyiségű tejföllel összekeverjük.

TÓCSNI-BUNDÁS HARCSAFALATOK VITAMINSALÁTÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg harcsa- vagy afrikai harcsafilé, fél kk só, fél mk őrölt fekete bors, 2 ek finomliszt A bundájához: 2 tojás, fél mk őrölt köménymag és fél kk só, 1 csokor. petrezselyem, 4 ek finomliszt, 2 gerezd fokhagyma és fél vöröshagyma, 4 közepes burgonya, 1 kk tejföl
A salátához:
60 dkg fejes káposzta, 30 dkg sárgarépa, 1,5 kk só, 4 dl natúr joghurt, fél csokor. petrezselyem, 1 mk őrölt fehér bors, olaj

Elkészítése:
A káposztát félbe vágjuk és vékonyan felszeljük. A sárgarépát is hosszú vékony csíkokra szeleteljük. Besózzuk és összedolgozzuk őket, így hagyjuk egy órát. Ezután átmossuk, lecsöpögtetjük és összeforgatjuk a joghurttal, a felvágott petrezselyemmel. A borssal ízesítjük.
A halat megtisztítjuk, lebőrözzük, kiszálkázzuk és csíkokra felszeleteljük. borssal és sóval megszórjuk, majd lisztben megforgatjuk.
A felvert tojást összedolgozzuk a liszttel és a tejföllel. sóval, köménymaggal és petrezselyemmel ízesítjük. Ezután hozzáadjuk a lereszelt krumplit, a préselt fokhagymát és a felszeletelt vöröshagymát is.
Ezzel megkapjuk a bundát, amibe belemártjuk a halat.
Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HARCSA ÉS TÖRPEHARCSA RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.