Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HARCSARECEPTEK 8

2020.05.12

HALAK LEXIKONJA

TÖRPEHARCSA
ECETES TÖRPEHARCSA

(SZERB)
Hozzávalók:
1 kg törpeharcsa, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl ecet, 1 kávéskanál cukor, 2 db babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál bors, 1 db fejes saláta, 1 db citrom, só

Elkészítése:
A törpeharcsákat tisztítsa meg kívül-belül, a fejüket vágja le, és alaposan mossa meg.
Sóval dörzsölje be, majd hagyja állni pár órán keresztül.
Forgassa bele a halakat paprikás lisztbe.
Forró olajban süsse pirosra mindkét oldalukon. Közben az ecet, só, cukor és kevés víz kikeverésével készítsen salátalevet.
Ízesítse babérlevéllel, zúzott fokhagymával és őrölt borssal.
A kihűlt sülteket forgassa bele a salátalébe.
Hagyja legalább egy napig érlelődni.
Rendezze a halakat salátalevelekre, és citromszeletekkel díszítve kínálja.

HARCSAPÖRKÖLT BURGONYA RUHÁBAN
(KAPOSVÁR)
Hozzávalók:
4 db közepes gomba, 10 db törpeharcsa, 5 dkg kenyérszalonna, 1 vöröshagyma, tejföl, kevés liszt, só, pirospaprika, zöldpaprika, paradicsom, bors, kömény, oregánó vagy majoránna

A tésztához:
liszt, burgonya, só, 1 tojás, kevés vaj

Elkészítése:
A törpeharcsa testeket előző este besózzuk, és kevés citromlével meglocsoljuk.
A bőre ne legyen rajta!
A gombát megtisztítjuk, nagyon apróra vágjuk és leforrázzuk.
A szalonnát nagyon apró kockára vágjuk és kisütjük, ha jó pörcös, kiszedjük egy tányérra és félretesszük.
A felhevült zsírban a harcsatesteket hirtelen elősütjük, majd tányérra kiszedjük.
A visszamaradt zsiradékba beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, paprikát, paradicsomot (A bőrét forró vízbe mártva vegyük le!), sót és elkészítjük a pörköltalapot.
Ha kész beletesszük a gombát, a fűszereket és egy jó gomba pörköltet főzünk.
Amíg ez fő elkészítjük a harcsát.
Kiszedjük belőle a csontot és a hasi szálkákat.
Amikor a pörkölt megfőtt beletesszük a kifilézett, elősütött harcsákat és kb. 5 percig főzzük.
Addig, amíg a gombapörkölt fő, elkészítjük a burgonyás tésztát.
A főtt burgonyát összetörjük és annyi liszttel amennyit felvesz, 1 tojással és kb. 2 dkg vajjal, sóval összegyúrjuk.
Vigyázzunk, ne legyen lágy!
Deszkán kb. félujjnyira nyújtjuk és húsos tészta szaggatóval, vagy nagyméretű pohárral kiszaggatjuk.
A kész harcsapörköltből mindegyikbe annyit teszünk, hogy be lehessen a széleit nyomkodni.
Sós vízben kifőzzük.
A megmaradt pörköltbe tejfölös habarást teszünk, kiforraljuk és tálaláskor a kifőtt tésztára tesszük.

FOKHAGYMÁS, ECETES TÖRPEHARCSA
Hozzávalók:
1 kg törpeharcsa, 1 dkg pirospaprika, 5 dkg liszt, 1 dl olaj, 1.5 dl ecet, 5 dkg cukor, 2 db babérlevél, 3 gerezd fokhagyma, 5 g törött bors, 1 db fejes saláta, 1 db citrom, só

Elkészítése:
A törpeharcsákat megtisztítjuk, belső részeit eltávolítjuk, majd fejüket levágjuk, és jól megmossuk.
Szárazra itatjuk, és egyenletesen megsózzuk.
Letakarva kevés ideig állni hagyjuk, hogy a só felszívódhasson.
Ezután a pirospaprikával összekevert lisztbe mártjuk és kevés forró olajba téve, szép pirosra sütjük.
Ecettel, sóval, cukorral és vízzel tartalmas salátalevet készítünk, amelyet babérlevéllel, zúzott fokhagymával, őrölt borssal ízesítünk.
A kihűlt halakat a salátalébe tesszük, és legalább egy napig érleljük.
Tálra helyezett salátalevelekre tálaljuk és citromszeletekkel díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő: 45 perc + érlelés

HALPAPRIKÁS
Hozzávalók:
80 dkg törpeharcsa, 1 kg angolna, 1 db vöröshagyma, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 2 db halászlékocka, 5 ek olaj, 2 dl vörösbor, pirospaprika, só

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a cikkekre szeletelt paprikát, paradicsomot.
Meghintjük pirospaprikával, fölöntjük a vörösborral, és a vízzel.
Belerakjuk a halászlékockákat, a kockára vágott halat, végül megsózzuk.
Ha szükséges egy kevés vizet önthetünk alá.
Készre főzzük.

HALPAPRIKÁS BOGRÁCSBAN
Hozzávalók:
80 dkg pontyfilé, (vagy harcsa, kecsege, törpeharcsa vegyesen), 15 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 15 dkg húsos paprika, 10 dkg paradicsom, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, 2 dl száraz fehérbor, 60 dkg tisztított burgonya

Elkészítése:
A finomra vágott hagymát kevés olajon megfuttatjuk.
Hozzáadjuk a szeletelt zöldpaprikát, néhány percig együtt pirítjuk.
A tűzről félrehúzva pirospaprikát hintünk rá, felöntjük fehérborral és hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot.
További, ötpercnyi forralás után adjuk hozzá a tejfölt, melyet előzőleg liszttel, fél dl langyos vízzel csomómentesen kikevertünk.
Mártás sűrűségűvé forraljuk.
Forrás közben apránként tesszük bele a haldarabkákat, és 7-8 percnyi forralás után sóval kellően beízesítve tálaljuk.
Amikor a halat, már beletettük, kevergetni nem szabad, csupán a bográcsot rázogassuk óvatosan.
Külön edényben főtt sós burgonyával körítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - TÖRPEHARCSA RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.