Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PONTYRECEPTEK 1.

2019.07.26

HALAK LEXIKONJA

ÁNIZSPÁCOS PONTY
(ARTA VIDÉKI RECEPT - GÖRÖG)
Előkészítés: 2 nap
Elkészítés: 20 perc
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 ponty, 2 nagy köteg ánizs vagy friss, erős zöld kapor, 1 kg krumpli, 600 gr kaporgyökér, 3 zöldhagyma, 2 csésze olívaolaj, 3/4 Dijoni jellegű mustár, 4 ek ecet, 2 csésze fehér bor, 4 ek Ouzo (ánizspálinka), só, bors

Elkészítése:
A pontyokat megtisztítjuk, majd hosszában kettévágjuk és kicsontozzuk. Apróra vágjuk a hagymát és a kaprot (v. ánizst), jól összekeverjük a borral és egy kis sóval. Egy lapos tálba lehelyezzük a pontyok felét a bőrével a tál alja felé, jól megkenjük a páclével, majd rájuk helyezzük a másik felét es megint páclé. Ezek után letakarjuk alumínium fóliával és nehezéket teszünk rá. 2 napig kell így maradjanak a hűtőben, közben locsolgatni kell a páclével, mikor eszünkbe jut.
Elkészítés előtt kockára vágjuk a megtisztított kaporgyökeret és krumplit, és kb. 20 percig főzzük sós vízben.
Melegen tartjuk.
Kivesszük a halakat, lehúzzuk a bőrüket és jól megszárítgatjuk őket. 4 tányérra helyezzük a halakat.
Elkészítjük a mártást: az olajat a mustárral kikeverjük, hozzáadjuk az ecetet, Ouzot, sót, borsot és 1 kanállal a pácléből.
A főtt zöldségekkel körítjük a halakat, leöntjük a mártással és tálaljuk.
Díszíteni lehet egy zöldpetrezselyem szárral.

APATINI PAPRIKÁS PONTY
Elkészítése:
Apatini paprikás pontyhoz, a megtisztított és darabokra vágott pontyot a bőrén jó mélyen bevagdossuk, megsózzuk, a bevágásokba kis szeletke szalonnadarabokat dugdosunk, piros nemes paprikával jól behintjük.
Egy zománcozott tepsit kikenünk, az aljára nyers burgonyaszeleteket, füstölt szalonnaszeleteket és kockára vágott hagymát teszünk, rárakjuk a haldarabokat, és forró sütőben 15 percig sütjük. Ezután a halra adunk két evőkanálnyit a télire eltett lecsóból, bőven megöntözzük tejföllel, és sütőben még 30 percig sütjük.
Nyáron, ha friss paradicsom és zöldpaprika van, akkor lecsó helyett abból adunk a halhoz.

BÁCSKAI HALPAPRIKÁS
Hozzávalók 8 személyre:
75 dkg apró hal, 50 dkg kecsege, 50 dkg harcsa, 1,5 kg ponty, 25 dkg csuka, 3-4 fej vöröshagyma, 1-2 zöldpaprika, egy csípős paprika, pirospaprika, só, 1 dl bor, 2 paradicsom

Elkészítése:
Az apró halat tisztítsuk meg, és tegyük fel főni 1,5 l vízben.
Addig főzzük, amíg a halak széjjel nem főttek.
Ez idő alatt tisztítsuk meg a nemes halakat, vágjuk darabokra.
A hagymát vágjuk apróra, és tegyük a bogrács aljára. Helyezzük rá a hal-szeleteket és öntsük fel vízzel. A külön megfőzött apró halat, szálkázzuk ki, és a húsát szűrőn áttörve keverjük abba a lébe, amelyben főtt.
Amikor a bográcsban a hallé forrni kezd, öntsük bele az áttört apró halat és a bort. Ezután a zöldpaprikát vágjuk karikákra, ugyanígy a paradicsomot is, és a csípős pirospaprikával együtt tegyük a bográcsba.
Amikor már majdnem megfőtt a hal, tegyük bele a sót és a pirospaprikát. A bográcsban a hal körülbelül 45 percnyi főzés után lesz kész.
Tálaláskor tegyük külön edénybe a levét, amellyel a metélttésztát esszük.
A paprikást utána fogyasszuk.

BÁCSKAI PONTYSZELETEK
Hozzávalók 5 személyre:
80 dkg pontyfilé, 15 dkg vöröshagyma, 10 dkg olaj, 40 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 kg burgonya, 1 csésze tejfel, só, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:
A pontyfiléket megmossuk és leszárítjuk. Sózzuk, majd kevés olajban félig megsütjük. Közben a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és egyforma karikákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát és paradicsomot, kevés vizet öntünk alá, hagyjuk megpárolódni.

Egy tűzálló edényt kikenünk olajjal, belerakjuk a karikákra vágott főtt burgonyát, rátesszük a párolt zöldpaprikát és paradicsomot, hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát, sózzuk, rátesszük a halszeleteket. A tetejét meglocsoljuk tejfellel, majd sütőbe tesszük, és készre sütjük, ez kb. tizenöt-húsz perc.
Melegen, tűzálló edényben tálaljuk.

BAGDADI PONTY FOKHAGYMÁS TEJBEN
Hozzávalók:
1 db 1 kg-os ponty, 6 dkg vaj, 1 pohár tej, 1/2 kávéskanál koriander, 1/2 kávéskanál köménymag, 1/2 kávéskanál fahéj, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A halat lepikkelyezzük, megtisztítjuk. Több, váltott vízben kívül-belül alaposan megmossuk, majd besózzuk és kb. 1 órán keresztül sóban tartjuk.
Ezután egy nagy lábosban, hideg vízben főni tesszük fel. Kb. 20 percig főzzük. Főzés után szálkátlanítjuk, majd vajban aranysárgára sütjük. Kivéve a vajból, fokhagymás tejben még kb. 10 percig (mind a két oldalára fordítva) pároljuk.
Nagyon ügyeljünk, hogy szét ne repedjen a hal!
Finomra őrölt korianderrel, köménymaggal és fahéjjal szórjuk be s így tartjuk a tűzön még kb. 5 percet.
Előmelegített tálon, melegen tálaljuk.
(Állítólag hidegen is fogyasztható!)

BAJAI HALÁSZLÉ
Hozzávalók:
1,2-1,5 l víz/hal kg. kell hozzá ponty és csuka,
Ne legyen zsíros a hal (1.5-2 kg-os ponty kell), ahány kiló hal, annyi tojás nagyságú hagyma (összevágva) és annyi púpozott evőkanál pirospaprika, paradicsomkonzerv

Elkészítése:
2-3 órán át a halat sóban állni hagyom.
Egy tubusnyi csípős piros arany (4 kg halhoz) rákenni. A hagymát a vízben felforralom, beleteszem a paprikát (erős) és 15 percig forralom, majd a halfejet, farkat és a csukát. Együtt újabb 15 percig forralom.

Az apró halat a végén, teszem bele. (ha van).

Ezután a halderék (ponty), 15 perc, belsőség (tej, ikra, törpeharcsa) kerül bele. 1 kicsi konzerv paradicsom sűrítményt teszek bele. Az utolsó 15 percben beleöntöm a tartalék hideg vizet, majd összeforralom.
Nem nyúlok bele.
Készre főzöm.
A levet leszűröm a tányérba, a húst külön tálalom.
Ízlés szerint lehet bele széles metélt tésztát is tenni.

BAKONYI PONTY
Hozzávalók:
2 kg ponty (ha nem egészben vesszük, vegyünk hozzá legalább egy fejet is), 45 dkg gomba, 15 dkg füstölt szalonna (elhagyható), 20 dkg hagyma, 10 dkg liszt, 5 dl tejföl

Elkészítése:
A pontyot kifilézzük és beirdaljuk. Ez úgy néz ki, hogy a gerincről lefejtett húst a gerinc vonalára merőlegesen kb. milliméterenként (lehet kettő is) bevágjuk egészen a bőrig.

Úgy egyszerűbb készíteni, ha kicsit fagyott. Így keresztülvágjuk a szálkákat, és ilyen kicsi szálkák már nem akadnak meg az ember torkán. Ezután 3 centi széles szeletekre vágjuk. A csontokból és a halfejből, kb. másfél liter vízzel, sóval, borssal halalaplét főzünk. Ha jól kiforraltuk, leszűrjük.

A pontyszeleteket lisztbe forgatjuk és egy kevés zsírban (olajban) pirosra sütjük. Egy lábosba szedjük őket, és a zsírban, amiben sültek, kicsit megpirítjuk az apró kockára vágott szalonnát. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, üvegesre pirítjuk és beletesszük a felszeletelt gombát is.

Lassan pároljuk, amíg a leve el nem fő.

Ekkor pirospaprikát teszünk bele és hozzáöntjük a leszűrt hal alaplét. Lassan fölforraljuk, és sóval ízesítjük. Ha felforrt, tejfölös habarással sűrítjük, és jól kiforraljuk. Az elkészített mártást ráöntjük a lábosban levő halakra, és lassan pároljuk. Közben óvatosan rázogatjuk a lábost, hogy ne égjen le.

Vigyázzunk, nehogy a hal szétfőjön.

Köretként galuskát vagy csuszatésztát adjunk hozzá.
Eső ránézésre nehéznek tűnhet a recept, de nem olyan nagy ördöngösség elkészíteni, és ezt nálunk még azok is megeszik, akik nem szeretik a halat.
És nem utolsósorban, ha odafigyelve filézünk, akkor akár gyerekek is ehetik, nem kell félni a szálkától.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - PONTYRECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.