Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PONTYRECEPTEK 1.

2021.07.10

ÁNIZSPÁCOS PONTY
(ARTA VIDÉKI RECEPT - GÖRÖG)
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 ponty, 2 nagy köteg ánizs vagy friss, erős zöld kapor, 1 kiló krumpli, 600 gr kaporgyökér, 3 zöldhagyma, 2 csésze olívaolaj, 3/4 Dijoni jellegű mustár, 4 ek ecet, 2 csésze fehér bor, 4 ek Ouzo (ánizspálinka), só, bors

Elkészítése:
A pontyokat megtisztítjuk, majd hosszában kettévágjuk és kicsontozzuk. Apróra vágjuk a hagymát és a kaprot (v. ánizst), jól összekeverjük a borral és egy kis sóval. Egy lapos tálba lehelyezzük a pontyok felét a bőrével a tál alja felé, jól megkenjük a páclével, majd rájuk helyezzük a másik felét es megint páclé. Ezek után letakarjuk alumínium fóliával és nehezéket teszünk rá.
2 napig kell így maradjanak a hűtőben, közben locsolgatni kell a páclével, mikor eszünkbe jut.
Elkészítés előtt kockára vágjuk a megtisztított kaporgyökeret és krumplit, és kb. 20 percig főzzük sós vízben.
Melegen tartjuk.
Kivesszük a halakat, lehúzzuk a bőrüket és jól megszárítgatjuk őket. 4 tányérra helyezzük a halakat. Elkészítjük a mártást: az olajat a mustárral kikeverjük, hozzáadjuk az ecetet, Ouzot, sót, borsot és 1 kanállal a pácléből.
A főtt zöldségekkel körítjük a halakat, leöntjük a mártással és tálaljuk.
Díszíteni lehet egy zöldpetrezselyem szárral.

APATINI PAPRIKÁS PONTY
Elkészítése:
Apatini paprikáspontyhoz, a megtisztított és darabokra vágott pontyot a bőrén jó mélyen bevagdossuk, megsózzuk, a bevágásokba kis szeletke szalonnadarabokat dugdosunk, piros nemes paprikával jól behintjük. Egy zománcozott tepsit kikenünk, az aljára nyers burgonyaszeleteket, füstölt szalonnaszeleteket és kockára vágott hagymát teszünk, rárakjuk a haldarabokat, és forró sütőben 15 percig sütjük. Ezután a halra adunk két evő-kanálnyit a télire eltett lecsóból, bőven megöntözzük tejföllel, és sütőben még 30 percig sütjük.
Nyáron, ha friss paradicsom és zöldpaprika van, akkor lecsó helyett abból adunk a halhoz.

BÁCSKAI HALPAPRIKÁS
Hozzávalók 8 személyre:
75 dkg apróhal, 50 dkg kecsege, 50 dkg harcsa, 1,5 kg ponty, 25 dkg csuka, 3-4 fej vöröshagyma, 1-2 zöldpaprika, egy csípős paprika, pirospaprika, só, 1 dl bor, 2 paradicsom

Elkészítése:
Az apró halat tisztítsuk meg, és tegyük fel főni 1,5 l vízben. Addig főzzük, amíg a halak széjjel nem főttek. Ez idő alatt tisztítsuk meg a nemes halakat, vágjuk darabokra. A hagymát vágjuk apróra, és tegyük a bogrács aljára. Helyezzük rá a hal-szeleteket és öntsük fel vízzel. A külön megfőzött apróhalat, szálkázzuk ki, és a húsát szűrőn áttörve keverjük abba a lébe, amelyben főtt. Amikor a bográcsban a hallé forrni kezd, öntsük bele az áttört apró halat és a bort. Ezután a zöldpaprikát vágjuk karikákra, ugyanígy a paradicsomot is, és a csípős piros-paprikával együtt tegyük a bográcsba. Amikor már majdnem megfőtt a hal, tegyük bele a sót és a pirospaprikát. A bográcsban a hal körülbelül 45 percnyi főzés után lesz kész.
Tálaláskor tegyük külön edénybe a levét, amellyel a metélttésztát esszük.
A paprikást utána fogyasszuk.

BÁCSKAI PONTYSZELETEK
Hozzávalók 5 személyre:
80 dkg pontyfilé, 15 dkg vöröshagyma, 10 dkg olaj, 40 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 kg burgonya, 1 csésze tejfel, só, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:
A pontyfiléket megmossuk és leszárítjuk.
Sózzuk, majd kevés olajban félig megsütjük. Közben a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és egyforma karikákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát és paradicsomot, kevés vizet öntünk alá, hagyjuk megpárolódni. Egy tűzálló edényt kikenünk olajjal, belerakjuk a karikákra vágott főtt burgonyát, rátesszük a párolt zöldpaprikát és paradicsomot, hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát, sózzuk, rátesszük a halszeleteket. A tetejét meglocsoljuk tejfellel, majd sütőbe tesszük, és készre sütjük, ez kb. tizenöt-húsz perc.
Melegen, tűzálló edényben tálaljuk.

BAGDADI PONTY FOKHAGYMÁS TEJBEN
Hozzávalók:
1 db 1 kg-os ponty, 6 dkg vaj, 1 pohár tej, 1/2 kávéskanál koriander, 1/2 kávéskanál köménymag, 1/2 kávéskanál fahéj, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A halat lepikkelyezzük, megtisztítjuk. Több, váltott vízben kívül-belül alaposan megmossuk, majd besózzuk és kb. 1 órán keresztül sóban tartjuk.
Ezután egy nagy lábosban, hideg vízben főni tesszük fel. Kb. 20 percig főzzük. Főzés után szálkátlanítjuk, majd vajban aranysárgára sütjük. Kivéve a vajból, fokhagymás tejben még kb. 10 percig (mind a két oldalára fordítva) pároljuk.
Nagyon ügyeljünk, hogy szét ne repedjen a hal!
Finomra őrölt korianderrel, köménymaggal és fahéjjal szórjuk be s így tartjuk a tűzön még kb. 5 percet.
Előmelegített tálon, melegen tálaljuk.
(Állítólag hidegen is fogyasztható!)

BAJAI HALÁSZLÉ
Hozzávalók:
1,2-1,5 l víz/hal kg. kell hozzá ponty és csuka. Ne legyen zsíros a hal (1.5-2 kg-os ponty kell), ahány kiló hal, annyi tojás nagyságú hagyma (összevágva) és annyi púpozott evőkanál pirospaprika, paradicsomkonzerv

Elkészítése:
2-3 órán át a halat sóban állni hagyom.
Egy tubusnyi csípős piros arany (4 kg halhoz) rákenni. A hagymát a vízben felforralom, beleteszem a paprikát (erős) és 15 percig forralom, majd a halfejet, farkat és a csukát. Együtt újabb 15 percig forralom. Az apróhalat a végén, teszem bele. (ha van). Ezután a halderék (ponty), 15 perc, belsőség (tej, ikra, törpeharcsa) kerül bele. 1 kicsi konzerv paradicsom sűrítményt teszek bele. Az utolsó 15 percben beleöntöm a tartalék hideg vizet, majd összeforralom.
Nem nyúlok bele.
Készre főzöm.
A levet leszűröm a tányérba, a húst külön tálalom.
Ízlés szerint lehet bele széles metélt tésztát is tenni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - PONTYRECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.