Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PONTYRECEPTEK 2.

2019.08.07

HALAK LEXIKONJA

BALATONFÜREDI HALSALÁTA
Hozzávalók 5 adaghoz:
80 dkg pontyfilé, 5 tojás, 2 zöldpaprika, 1 csomag retek, 2 fej saláta, 5 dl balatonfüredi rizling, 2 dkg őrölt bors, 5 adag tartármártás, 2 dkg só

Elkészítése:
A tisztított retket, csumázott zöldpaprikát karikára vágjuk, a salátát leveleire szedjük, és gondosan megmossuk.
A tojást keményre főzzük, és karikára vágjuk.
A sós vízben főtt halat lebőrözzük, kockára vágjuk, borsos, boros páclébe tesszük, és állni hagyjuk.
Utána lecsepegtetjük, kistányérra helyezett salátaleveleken elosztjuk, zöldpaprika, retek- és tojáskarikákkal díszítjük.
Tartármártással tálaljuk.

BARÁTLEVES
Hozzávalók:
50 dkg pontyszelet, 1 diónyi vaj, kávéskanálnyi reszelt vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, törött bors, egy babérlevél, egy csokor petrezselyemzöld, só, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája

Elkészítése:
Az olvasztott vajon üvegesre pirítjuk a hagymát, beletesszük az ujjnyi darabokra vágott halat, meghintjük a liszttel és felengedjük 2 l vízzel. hozzáadjuk a fűszereket, az apróra vágott petrezselyemzöldet és 15-20 percig lassan forraljuk.
A tojássárgáját simára keverjük a tejföllel, erre merjük rá a forró levest óvatosan, nehogy összekapja a tojást.
Finom, ha a tetejére zsírban pirított zsemlekockát hintünk.

BURGONYÁS HALPAPRIKÁS
Hozzávalók:
1 kg ponty, 8 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1-2 zöldpaprika, 1-2 paradicsom, 1 evőkanál pirospaprika, 40 dkg tisztított burgonya, só

Elkészítése:
A felkockázott szalonna zsírján megpirítjuk az összevágott hagymát. Megszórjuk paprikával és azonnal beletesszük a cikkekre vágott burgonyát, zöldpaprikát és paradicsomot. Átkeverjük, és annyi vízzel felöntjük, hogy az ellepje. Megsózzuk és elkezdjük főzni.
Amikor a burgonya már majdnem puha, beletesszük a megtisztított, feldarabolt és előzetesen besózott halat.
Kb. 10 perces forralás után tálaljuk.

BURGUNDI PONTY
Hozzávalók:
25 dkg sampinyongomba, 1 liter burgundi bor, 1/2 babérlevél, 5-6 szem bors, 2-3 szál kakukkfű, 2-3 szál petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kg ponty, só, 2-3 evőkanál liszt, 10 dkg vaj

Elkészítése:
A gombát megtisztítom, levágom a szárakat, és többször váltott vízben megmosom.
A burgundit felteszem főni a babérlevéllel, a borssal, az apróra vágott gombaszárakkal, kakukkfűvel, petrezselyemzölddel, vöröshagymával, és felére beforralom. A fűszeres borban a gombafejeket is megfőzöm; amikor puha, a léből kiszedem. A halat lepikkelyezem, felbontom, a beleit eltávolítom.

A két halfilét éles késsel leválasztom a gerinccsontról, sűrűn bevagdosom (szálkátlanítom), és kétujjnyi széles csíkokra szeletelem.
Besózom, lisztben megforgatom, és kevés forró vajban mindkét oldalán elősütöm.
A felére beforralt vörösbort leszűröm.
A maradék vajat kevés liszttel összegyúrom, belekeverem a borba, és még egyszer felforralva besűrítem.
Tűzálló tálba rakom az elősütött halszeleteket. A tetejére teszem a főtt gombafejeket, és leöntöm a fűszeres-vajas borral. Tálalás előtt közép meleg sütőben 10 -15 percig sütöm.
Frissen főtt, petrezselyemmel meghintett burgonyával tálalom, abban az edényben, amiben sütöttem.

CECEI PONTY CSERÉPEDÉNYBEN
Hozzávalók 4 személyre:
2 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 4 db cecei paprika, 2 paradicsom, őrölt pirospaprika, só, őrölt feketebors, 20 dkg szeletelt bacon, 1 kg pontyfilé

Elkészítése:
Először lecsót készítünk. A hagymákat megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és a füstölt szalonna kiolvasztott zsírjában megpirítjuk. A feldarabolt paprikákat, és paradicsomokat is hozzákeverjük. Fűszerezzük pirospaprikával, sóval, őrölt borssal, és összefőzzük. Egy nagyobb cserépedényt baconszalonna szeletekkel kibélelünk.
A pontyfilét kisebb szeletekre vágjuk, alaposan besózzuk, és a tálba pakoljuk.
Nyakon öntjük lecsóval, befedjük az edényt, és sütőben kb. 45 percig sütjük.
Friss kenyérrel kínáljuk.

CSUSZÁS PONTYPÖRKÖLT
Hozzávalók:
60 dkg filézett ponty, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 8 dkg paradicsom, 2 evőkanál olaj, pirospaprika, só

Elkészítése:
A filézett pontyhúst kockára vágjuk és besózva néhány percig állni hagyjuk. Olajat hevítünk, beletesszük az apróra vágott hagymát és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot. Rátesszük a halat, megszórjuk pirospaprikával és fedő alatt puhára pároljuk.
Köretnek túrós csuszát kínálunk mellé.

DALMÁT PONTY
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet pontyderék, 10 dkg kukoricaliszt, 1 citrom, fél csokor petrezselyem, só, bors, pirospaprika, olaj

Elkészítése:
A megmosott halszeleteket sóval, borssal, pirospaprikával meghintjük. Kukoricalisztbe forgatjuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük.
Citromkarikákkal és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Burgonyapüré illik hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - PONTYRECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.