Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PONTYRECEPTEK 3.

2019.09.28

HALAK LEXIKONJA

DATOLYÁS PONTY
Hozzávalók:
1 kg ponty, 20 dkg datolya, 5 dkg mandula, 3 evőkanál főtt rizs, 1 teáskanál cukor, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 1/2 citrom leve, só-bors-, őrölt gyömbér, ízlés szerint

Elkészítése: A halat megtisztítjuk, megmossuk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal, vajjal és meglocsoljuk citromlével.
Félretesszük.
A datolyát és a mandulát apróra vágjuk. Hozzákeverjük a cukrozott, fahéjjal, borssal, sóval, gyömbérrel ízesített rizshez. Ezt a keveréket 1 evőkanál vajjal jól eldolgozzuk, majd megtöltjük vele a ponty hasüregét. Ezután a halat egy nagy, bevajazott fóliára helyezzük. A tetejére hagymaszeleteket rakunk.

A halat a fóliába becsavarva (a végeknél jól összenyomkodva) egy sütőlapra tesszük, és egy fél órán keresztül sütőben pároljuk.

A fóliát levéve ropogósra sütjük.
Fahéjjal megszórva melegen tálaljuk.

DIÓBUNDÁBAN SÜLT PONTY
Idő: 10 perc
Hozzávalók:
8 vékony szelet pontyfilé, 1 nagy tojás, 5 dkg liszt, 12 dkg dióbél, 10 vaj, só

Elkészítése:
A dióbelet megdaráljuk.
A pontyfilét letörölgetjük, besózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és darált dióba forgatjuk. A panírt kissé belenyomkodjuk a húsba. Széles serpenyőben 5 dkg vajat felolvasztunk és belehelyezünk 4 halszeletet. Kis lángon, fedő alatt sütjük, nehogy a dió megégjen. Megfordítjuk, végül fedő nélkül ropogósra sütjük.
A második adag hallal ugyanígy járunk el.
Vaj helyett olajban is süthetjük.
Burgonyapürével kínáljuk.

DIÓS HAL
(HIDEG)
Hozzávalók:
1 kg ponty, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 tojás sárgája, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál liszt, 8 dkg darált dió, só, kevés porcukor

Elkészítése:
A szeletekre vágott halat besózzuk, kevés porcukorral meghintjük, 1-2 óráig állni hagyjuk.
Közben a hagymát és a répákat sós vízben megfőzzük, majd beletesszük a halat, és még fél óráig főzzük. Ezután a halat tálra szedjük, a hagymát és a fehérrépát kivesszük.
A tojás sárgáját, a zúzott fokhagymát, a lisztet és a darált diót kevés vízzel elhabarjuk, kicsit átforraljuk, és a halra öntjük.
Hűtve tálaljuk.

DIÓS RÁNTOTT PONTY
Hozzávalók:
60 dkg pontyfilé, 4 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg dió, só, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A gerinccsontról leválasztott pontyfilét milliméterenkénti bevagdosással szálkátlanítjuk, és 3-4 cm széles szeletekre vágjuk. A halszeleteket sózzuk, lisztbe, tojásba, és darált dióval elkevert morzsába bundázzuk. Bő, forró olajban pirosra sütjük.
Majonézes burgonyasalátával, citromszeletekkel díszítve tálaljuk.

DOROZSMAI MOLNÁRPONTY 01.
Hozzávalók:
50 dkg ponty filé, 30 dkg csuszatészta, 10 dkg hagyma, 15 dkg gomba, 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, pirospaprika, só, bors, 1 dl olaj

Elkészítése:
A megsózott halszeleteket lisztbe fogatjuk, és olajban megsütjük. A tésztát főzzük, leszűrjük, és 1-2 ek olajjal összekeverjük. A finomra vágott hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, ízesítjük a pirospaprikával, sóval, borssal.
Ha a gomba megpárolódott, hozzáadjuk a tejföl felét.
Egy tűzálló tálba tesszük a tészta felét, rátesszük a halszeleteket, ráöntjük a gombapaprikást, és betakarjuk a maradék tésztával.
Tetejére kanalazzuk a maradék tejfölt, és sütőben átforrósítjuk.

DOROZSMAI MOLNÁRPONTY 02.
Hozzávalók:
1 kg pontyfilé, 100 g húsos füstölt szalonna, 2 nagy fej hagyma, 250 g gomba, 150 g natúr lecsó, 5 dl tejföl, 500 g csuszatészta, 1 csokor petrezselyem, 1 kávéskanál pirospaprika, só, bors 100 g zsemlemorzsa, a sütéshez olaj

Elkészítése:
A halszeleteket besózzuk, fél órára állni hagyjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és felhevített olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük. Az apróra felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a lecsót, a vékonyra felszeletelt gombát. Félpuhára főzzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük 4 dl tejföllel.
Enyhéz sós vízben, kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összekeverjük a gombás lecsóval, majd tűzálló tálba tesszük.
Elrendezzük a tetején a halszeleteket, meglocsoljuk a maradék tejföllel.
Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük.
Petrezselyemmel, paprika- és paradicsomszeletekkel díszíthetjük.

DOROZSMAI MOLNÁRPONTY 03.
Hozzávalók:
60 dkg pontyfilé, 10 dkg füstölt szalonna, só, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 zöldpaprika, 2 nagy paradicsom, 25 dkg csiperkegomba, 4 dkg liszt, 5 dkg zsír, 1 kávéskanál piros-paprika, 2 dl tejföl, 30 dkg csuszatészta

Elkészítése:
A filéket sűrűn beirdaljuk, és 4-5 centiméteres darabokra vágjuk. A szalonnát kis csíkokra aprítjuk, gazdagon megtűzdeljük vele a haldarabokat, melyeket még meg is sózunk, és állni hagyjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk.
A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot lehéjazzuk, majd mindkettőt felkarikázzuk, a gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. a haldarabokat lisztben megforgatjuk, majd kevés forró zsírban elősütjük (mindkét oldalát pirosra).

A sütő-zsírban világosra pirítjuk a hagymát, a tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával, felengedjük kevés vízzel, majd hozzáadjuk a zöldpaprikát, gombát, paradicsomot, és addig pároljuk, amíg megpuhul; ekkor elkeverjük a tejföllel, és jól kiforraljuk.
Beletesszük a halszeleteket, és a mártásban, gyakori rázogatással puhára pároljuk.
Kifőzzük a csuszatésztát.
A halszeleteket kiszedjük a mártásból, melyet összekeverünk a forró tésztával, és lapos tűzálló tálra halmozunk.
Tetején elrendezzük a halszeleteket, majd sütőben alaposan átforrósítjuk.
Nyers paradicsom- és paprikaszeletekkel díszítve tálaljuk.

DOROZSMAI MOLNÁRPONTY 04.
Elkészítése:
A megtisztított és borsozott pontyszeleteket félretesszük. A felszeletelt gombát nagyon finomra vágott hagymával, sóval, törött borssal, kockára vágott zöldpaprikával és paradicsommal kisütött szalonna zsírjában megpároljuk. Kifőzünk csusza tésztát, majd leszűrjük, leöblítjük, kis margarinnal elkeverjük. Hozzáadjuk az előkészített gombát. A halszeleteket paprikás lisztbe mártjuk, és olajba félig kisütjük.

A gombás csuszatésztát kivajazott tűzálló tálba tesszük, ráfektetjük a halszeleteket és beborítjuk vékony szalonnaszeletekkel.
Tejföllel áthúzzuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.

DOROZSMAI MOLNÁRPONTY 05.
Hozzávalók:
1,4 kg pontyfilé, 1 kg lecsó, 40 dkg zsír, 30 dkg füstölt szalonna, 30 dkg gomba, 4 dkg só, 20 dkg hagyma, 3 dkg pirospaprika, 3 dl tejföl, 1 kg csuszatészta, 1 dkg törött bors

Elkészítése:
A kockára vágott szalonnát kisütjük, finomra vágott hagymával aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, szeletekre vágott gombát. Télen lecsót, nyáron zöldpaprikát, paradicsomot, sót, borsot, kevés pirospaprikát teszünk bele, pároljuk. Ha kész, hozzáadjuk a tejfölt. Közben a csuszatésztát kifőzzük, lecsurgatjuk, majd összekeverjük a tejfeles, gombás raguval.
Tűzálló tálra tesszük.
Szálka nélküli halfiléket kevés zsíron megsütjük, majd a tészta tetejére rakjuk, tejföllel meglocsoljuk, forró sütőben 5 percig sütjük.
Zöldpaprika-, paradicsomkarikával díszítjük.

DOROZSMAI MOLNÁRPONTY
Hozzávalók 6-8 személyre:
1 kg pontyfilé, 100 g húsos, füstölt szalonna, 2 nagy fej hagyma, 250 g gomba, 150 g natúr lecsó, (vagy 3-3 zöldpaprika és paradicsom), 5 dl tejföl, 500 g csuszatészta, 1 csokor petrezselyem, 1 kk. édes-nemes pirospaprika, só, bors, 100 g zsemlemorzsa, a sütéshez: olaj.

Elkészítése:
A halszeleteket fél órára besózzuk, zsemlemorzsába forgatjuk és felhevített olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük, félretesszük. Az apróra felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a lecsót (zöldpaprikát és paradicsomot), a vékonyán felszeletelt gombát, félpuhára főzzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, elkeverjük 4 dl tejföllel. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összekeverjük a gombás lecsóval és egy csinos tűzálló tálba terítjük (ebben fogjuk tálalni).
Elrendezzük a tetején a halszeleteket, meglocsoljuk-kenjük, a maradék tejföllel és előmelegített sütőben, erős tűzön (200 °C) pirosra sütjük.
Petrezselyemmel, néhány paradicsom- és/vagy paprikaszelettel díszítve tálaljuk.

DOROZSMAI PONTY 01.
Hozzávalók:
4 szép pontyfilé, olaj, liszt, 25 dkg gomba, só, bors, pirospaprika, mustár, 1 halászlékocka, 2 dl tejföl, 25 dkg csuszatészta

Elkészítése:
A halfiléket megsózzuk, lisztbe beforgatjuk, olajban mindkét oldalukat megsütjük, majd kivesszük a serpenyőből.
A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a felszeletelt gombát, sóval, borssal, paprikával fűszerezzük, és felöntjük, a halászlékockából főzött hal-alaplével. Jól kiforraljuk, majd tejfölös habarással besűrítjük, és mártás sűrűségűre főzzük. A sós vízben kifőzött csuszatésztát, hozzákeverjük a gombás mártáshoz.
A tálalótálat megrakjuk gombás csuszatésztával, rárakjuk a halszeleteket, a tésztával kissé betakarjuk, és előmelegített sütőben vagy mikróban átforrósítjuk.
Tálaláskor tejföllel locsoljuk.

DOROZSMAI PONTY 02.
Hozzávalók:
1,5 kg. ponty, 25 dk. gomba, 25 dk. csuszatészta, 10 dk. vöröshagyma, 2 dk. pirospaprika, 10 dk. zsír, só, 10 dk. füstölt szalonna

Elkészítése:
A megtisztított halat irdaljuk, feldaraboljuk, besózzuk, és kevés forró zsírban hirtelen átsütjük. A megmaradt zsírban az apróra vágott hagymát és szalonnát megpirítjuk, beletesszük a pirospaprikát, a szeletekre vágott gombát, kevés vízzel felöntjük, és puhára pároljuk.
Kifőzzük a csuszatésztát, majd leszűrjük, és összekeverjük a gombapörkölttel.
Erre tesszük a kisütött halszeleteket, és tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK LEXIKONJA - PONTYRECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.