Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK AMURRA 1

2019.03.12

HALAK LEXIKONJA

AGYAGBAN SÜTÖTT HAL
Hozzávalók:
2 db 1-1,2 kilogrammos, nagy pikkelyű hal (pl. ponty, amur), füstölt szalonna, őrölt fekete bors, őrölt pirospaprika, só (ízlés szerint)

Az agyagban sütés ódon módozata a sütésnek, eleink gyakorta alkalmazták. Hajdanán főként a halászok, a horgászok, gátőrök, vízparton élő emberek sütöttek agyagban, akik kerülték a bonyodalmas eljárásokat, ám könnyedén szerezhettek szép halakat. Fontos, hogy ez a módszer csak a nagy pikkelyű halaknál alkalmazható, a kisebb halak esetében nem vezet célra. Manapság leginkább horgászoknak vagy bográcsozóknak érdemes kipróbálni az agyagban sütést; előbbieknek a rendelkezésükre álló hal és a víz közelsége miatt, utóbbiaknak pedig azért, mert a bográcsozás során felgyűlt parázs kiválóan alkalmas erre a célra, a sült hal pedig jól kiegészítheti a bográcsban főtt ételeket.
Elkészítése:
A frissen kifogott halat kizsigereljük, az úszókat lemetsszük, a kopoltyút kivágjuk és eldobjuk, de nem pucoljuk meg, a pikkelyekhez nem nyúlunk. A hal belsejét alaposan kimossuk, majd tetszés szerinti fűszerekkel, sóval, borssal, paprikával bedörzsöljük, s ha ízlésünk úgy kívánja, füstölt szalonnából vágott csíkot is belehelyezhetünk. Ha mindezzel elkészültünk, hústűvel rögzítjük, vagy tűvel-cérnával összevarrjuk a hal gyomrát, hogy ne kerülhessen bele semmilyen szennyeződés. Ezután a nedves agyagot legalább kétujjnyi vastagságban a halra tapasztjuk, majd a parazsat szétkotorjuk és belehelyezzük. Állandó hőmérsékleten sütjük a hal egyik oldalát, majd megfordítjuk. Ha a tűz elgyengül, rőzsét rakunk rá, hogy fenntarthassuk a kívánatos hőmérsékletet. Háromnegyed óra elteltével az agyagba zárt halat megfordítjuk, majd tovább sütjük 20-25 percig. Akkor lesz jó, ha az agyag vörösre, keményre égett, és minden nedvesség elpárolgott belőle. Ekkor a halat félretesszük hűlni, majd az agyagot kővel vagy fémtárggyal leütjük róla. A kisült agyag szinte megnyúzza a halat, a pikkelyek vele együtt szakadnak le a húsról, így a hal ehetővé válik. ízlés szerint fűszerezzük, és fehér kenyérrel vagy héjában sült krumplival fogyasztjuk.
Megjegyzés: Nagyobb halakat értelemszerűen tovább sütünk.

AMUR BORBAN
Hozzávalók:
1 kg hal, 8 dl fehérbor, 1 db citrom leve, 1 dkg feketebors, 3 db babérlevél, köret, só

Elkészítése:
A megmosott, megtisztított halat felszeleteljük, sózzuk, állni hagyjuk. 1 óra múlva bort töltünk rá. Fél óra hosszáig állni hagyjuk. Ezután sót, borsot, citromlevet teszünk rá, felforraljuk, és a halat puhára főzzük. Saját levében, rizskörettel tálaljuk.

AMUR CSŐBEN SÜTVE
Hozzávalók:
8 db amurszelet (80-90 dkg), 4 dkg zsír vagy olaj, 2 teáskanál só, 2 dl tejfel, 1 db egész tojás, 10 dkg óvári sajt, 2 dkg vaj, 1 db citrom, 5 dkg liszt

Elkészítése:
A halszeleteket sózzuk, lisztbe mártjuk, és kevés zsíron mindkét oldalán megsütjük, majd tűzálló edénybe tesszük. Tejfelt, egész tojást, 7 dkg reszelt óvári sajtot, kevés sóval összekeverünk, majd a halra öntjük. Tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot, és 15 perc alatt forró sütőben készre sütjük. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, petrezselymes, vajas burgonyával vagy párolt zöldségekkel tálaljuk. Citromot ízlés szerint csöpögtetünk rá.

AMUR KÁPOSZTÁBAN
Hozzávalók:
1 kg amur, 2 dkg só, 10 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg liszt, 1 kg savanyú káposzta, 3 dl tejföl, 3 db zöldpaprika, 1 db paradicsom (vagy 10 dkg lecsó), zöld kapor, 1 kis fej vöröshagyma, kevés pirospaprika

Elkészítése:
A vastagra szeletelt amurt megsózzuk, lisztben forgatjuk és kevés, felhevített zsírban mindkét oldalát átsütjük. A savanyú káposztát megmossuk és feltesszük főni. A kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, szeletekre vágott zöldpaprikát pirítunk meg benne, és hozzátesszük a káposztához. Egyórai főzés után a káposztába tesszük a halat, és ha megpuhult, kiszedjük. Világos rántást készítünk, amibe finomra vágott hagymát is pirítunk, meghintjük pirospaprikával és finomra vágott kaporral. A káposztát berántjuk, tejfölt adunk hozzá, jól felforraljuk, és a haldarabokat visszarakva kissé együtt főzzük. Tálaláskor a halat a káposzta tetejére rakjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK - AMUR RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.