Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK AMURRA 2

2019.04.19

HALAK LEXIKONJA

AMURFILÉ ORLY MÓDRA TARTÁRMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
1 kg hús, só, 30 dkg liszt, 30 dkg zsír, 5 db tojás, 7 dl olaj, 5 dl sör

Elkészítése:
Masszát elkészítjük, tojás, olaj, liszt, sör keverékével. A halat vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, a masszában megforgatjuk, és forró zsírban megsütjük. Tartármártást adunk hozzá. Burgonya vagy rizskörettel fogyasztjuk.

AMURFILÉ TOJÁSSAL
Meleg elő- vagy reggeli főétel
Hozzávalók:
600 g amurfilé. Ha bőrös, akkor ezt a felét ropogósra sütni. 1 púpozott kávéskanál konyhasó, 2 evőkanál étolaj, 8 db tojás, fél kávéskanál piros porpaprika, 1 db nyers paradicsom, zöld saláta levele, 4 db vegyes savanyúság (uborka, cékla, zöld paradicsom, karfiol, cukkíni stb.), 250 gramm
Páchoz:
1 evőkanál paprikakrém, például "Piros arany", 1 kávéskanál mustár, fél kávékanál őrölt bors vagy csombor, 1 kávéskanál citromlé

Elkészítése:
A filé háti, belső oldalát lenyessük, és a húst 5-6 x 10-12 cm-es szeletekre szabjuk.
A húst a sóval bedörzsöljük. A páckeverékkel bekenjük a szeleteket. A csombor a borsot nem fogyaszthatók fűszere.
A filészeleteket legalább 2 órát, de jobb, ha fél napot hideg helyen a pácban tartjuk, és többször átforgatjuk. Az olajat sercegőre forrósítjuk, és a szeletek egyik oldalát pirosra, a másikat fehérre sütjük. A tojásokat kikeverjük, és a piros oldalukkal felfelé néző, forró szeletekre a serpenyőbe öntjük, és félkeményre sütjük. A sültet a paprikával megszórjuk, zöldségdarabokkal díszítjük, és mellé tálaljuk a bio garnírungot, külön tálkában.
Savanykás gyümölcslé és ásványvíz vagy félszáraz, könnyű, asztali fehérbor illik ehhez az ételhez.
Fortélyok:
Közvetlenül a fogyasztás előtt süssük meg, és forrón tálaljuk.
A halszeleteket ne lepje el teljesen a tojás.
Egyben vagy személyenként külön serpenyőben készülhet, a porciózás vagy a külön saját tálka őrömét választva.
Mivel a tojást nem sózzuk (!), a tálaláskor utána ízesíthetjük. Erre hívjuk fel a figyelmet, mert még azt hihetik, hogy nem vagyunk szerelmesek.

AMURLEVES MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
1 kg hal, 2 liter húslé, 1 dl étolaj, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg liszt, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 g törött bors, 3 db babérlevél, 1 db citrom leve, 5 dl vörös bor, 1 dkg cukor és köret

Elkészítése:
A halat kétujjnyi széles szeletekre vágjuk, és egy óra hosszáig sóban állni hagyjuk, majd erős húslében puhára főzzük. Ezután az edénybe étolajat, lisztet, zsemlemorzsát, borsot, hagymát, babérlevelet teszünk, egy citrom levét, vörös bort öntünk rá, kávéskanálnyi cukrot szórunk bele, és mártássűrűségűre főzve a halra töltjük. Makarónival tálaljuk.

AMUR, FELVIDÉKI MÓDRA
Hozzávalók:
1 kg amur 1 kg burgonya, 8 szelet ujjnyi vastag füstölt szalonna, 4 db közepes nagyságú vöröshagyma, só, bors, mustár, 3 dl tejföl

Elkészítése:
Az amurt beirdaljuk, homlokát hegyes késsel beszúrjuk, majd felhasítjuk úgy, hogy a száját már nem vágjuk át.
1 kg burgonyát 1 cm vastag szeletekre vágunk. Hagyományos tepsit erősen kizsírozunk, előkészítünk 8 szelet ujjnyi vastag füstölt szalonnát, és kockára vágunk 4 db közepes nagyságú vöröshagymát.
A halat egészben kívül és belül jól besózva és megborsozva a tepsibe rakott két szalonna szeletre helyezzük. Körberakjuk a burgonyaszeletekkel, majd a tepsi négy sarkába is egy - egy szalonnadarabot teszünk. A hal esetleges ikráját vagy tejét a fejbe, a kopoltyúfedő alá helyezzük. A hal gyomrába egy szelet szalonna kerül, a többi helyet a kockára vágott hagymával töltjük ki. Hagymát a fej üregébe is tehetünk, és a maradékot a hal tetejére hintjük, és ide kerül az utolsó szalonna szelet is.
A hal testére 5-6, a szalonnaszeletekre 1-1 késhegynyi mustárt teszünk.
3 dl vízben 1 kanál ecetet, sót, borsot és paprikát elkeverünk, s ennek felével a halat és a burgonyát meglocsoljuk. 3 dl tejfölt rákanalazunk, majd az egészet előmelegített sütőbe tesszük. Az ízesített vízzel negyedóránként meglocsoljuk. Kb. 45 perc alatt kész a ráchal, és 3 dl tejföllel lelocsolva, melybe egy kanál paprikát előzőleg elkevertünk, tálaljuk.
Egyesek tejföl nélkül csak a vörösborral való locsolást ajánlják!

AMUR BORBAN
Hozzávalók:
1 kg hal, 8 dl fehérbor, 1 db citrom leve, 1 dkg feketebors, 3 db babérlevél, köret, só

Elkészítése:
A megmosott, megtisztított halat felszeleteljük, sózzuk, állni hagyjuk. 1 óra múlva bort töltünk rá. Fél óra hosszáig állni hagyjuk. Ezután sót, borsot, citromlevet teszünk rá, felforraljuk, és a halat puhára főzzük. Saját levében, rizskörettel tálaljuk.

AMUR CSŐBEN SÜTVE
Hozzávalók:
8 db amurszelet (80-90 dkg), 4 dkg zsír vagy olaj, 2 teáskanál só, 2 dl tejfel, 1 db egész tojás, 10 dkg óvári sajt, 2 dkg vaj, 1 db citrom, 5 dkg liszt

Elkészítése:
A halszeleteket sózzuk, lisztbe mártjuk, és kevés zsíron mindkét oldalán megsütjük, majd tűzálló edénybe tesszük. Tejfelt, egész tojást, 7 dkg reszelt óvári sajtot, kevés sóval összekeverünk, majd a halra öntjük. Tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot, és 15 perc alatt forró sütőben készre sütjük. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, petrezselymes, vajas burgonyával vagy párolt zöldségekkel tálaljuk. Citromot ízlés szerint csöpögtetünk rá.

AMUR KÁPOSZTÁBAN
Hozzávalók:
1 kg amur, 2 dkg só, 10 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg liszt, 1 kg savanyú káposzta, 3 dl tejföl, 3 db zöldpaprika, 1 db paradicsom (vagy 10 dkg lecsó), zöld kapor, 1 kis fej vöröshagyma, kevés pirospaprika

Elkészítése:
A vastagra szeletelt amurt megsózzuk, lisztben forgatjuk és kevés, felhevített zsírban mindkét oldalát átsütjük. A savanyú káposztát megmossuk és feltesszük főni. A kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, szeletekre vágott zöldpaprikát pirítunk meg benne, és hozzátesszük a káposztához. Egyórai főzés után a káposztába tesszük a halat, és ha megpuhult, kiszedjük. Világos rántást készítünk, amibe finomra vágott hagymát is pirítunk, meghintjük pirospaprikával és finomra vágott kaporral. A káposztát berántjuk, tejfölt adunk hozzá, jól felforraljuk, és a haldarabokat visszarakva kissé együtt főzzük. Tálaláskor a halat a káposzta tetejére rakjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
HALAK - AMUR RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.