Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK AMURRA 3.

2019.06.17

HALAK LEXIKONJA

AMUR, MAZSOLÁS MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
1 kg hal, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 3 -4 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg mazsola, fél citrom, 1-2 db szegfűszeg, 1 db babérlevél, kevés cukor, ecet, só, bors

Elkészítése:
Az olajat edénybe öntjük, beletesszük a szeletelt és sózott halat, babérlevelet, néhány szem borsot, a finomra vágott hagymát, szegfűszeget és citrom héját, kis darab fahéjat, ráöntjük a bort, és fedő alatt puhára pároljuk.
A megfőtt halat tálra rakjuk.
A levét liszttel összegyúrt vajjal sűrűsítjük, cukorral ízesítjük.
Átszűrjük, a megmaradt vajat belekeverjük, s a meleg vízbe áztatott mazsolát belekeverjük.
A kész mártást a halra öntjük.

AMUR PAPRIKÁSAN
Hozzávalók:
1,5 kg hal, 8 dkg zsír, 5 dl tejföl, 12 dkg vöröshagyma, 3 gr bors, 2 dkg paprika, 3 dkg liszt, zöldpaprika, só

Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, daraboljuk, beirdaljuk, sóval, borssal bedörzsöljük, majd állni hagyjuk.
Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítjuk, meghintjük a pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük és felforraljuk.
A halszeleteket egy tűzálló tálba rakjuk, majd ráöntjük a vöröshagymás levet és a liszttel elkevert tejfölt.
Forró sütőben 30 percig pároljuk.
Sós burgonyával tálaljuk.

AMURPAPRIKÁS
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg amurderék, 5 dkg zsír, egy nagy fej hagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 pohár tejföl, paprika, 4 dkg liszt, só

Elkészítése:
A megtisztított szeleteket sóval bedörzsölöm, és állni hagyom.
Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítom, rászórom a pirospaprikát, beleteszem a halszeleteket, a cikkekre vágott paradicsomot, a felkarikázott paprikát.
Kevés vízzel öntöm fel.
Mikor a hal megpuhult, hozzákeverem a habarást.
Még néhány percig forralom, majd galuskával tálalom.

AMURPAPRIKÁS BOGRÁCSBAN
Hozzávalók:
1200 g amur, 300 g zöldpaprika, 20 g só, 1 db cseresznyepaprika, 300 g vöröshagyma, 300 g paradicsom, 20 g fűszerpaprika

Elkészítése:
A megtisztított fejet a bogrács aljára helyezzük, majd egy sor karikára vágott vöröshagymát és halat teszünk rá. Rétegezés közben megsózzuk és fűszerpaprikával megszórjuk, majd a végén annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje az anyagokat. Tetejére - ízlés szerint- kevés cseresznyepaprikát is morzsolhatunk.
Parázs fölött, lassú forralással körülbelül egy óráig főzzük.
(Főzés közben ne kevergessük, csak a bográcsot mozgassuk.)

AMUR PÁCOLVA
Hozzávalók:
1 kg hal, 10 g egész bors, étolaj, 5 dkg liszt, 2 db babérlevél, 20 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, ecet, só

Elkészítése:
A megtisztított halat felszeleteljük, megsózzuk, és egy fél óra hosszáig állni hagyjuk, majd a liszttel, behintjük, és étolajban közepes erősségű tűzön kisütjük.
Ha kész, üveg-, zománc-, vagy cserépedénybe tesszük. Ecetes levet készítünk.
Vízben babérlevelet, vöröshagymát, fokhagymát forralunk, sót és egész borsot szórunk bele.
Ezt a levet a sült halra öntjük, befedjük, hideg helyre tesszük, és állni hagyjuk.
Hidegen tálaljuk.

AMUR PIKÁNS CURRY MÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
100 g amur, 1 nagy lecsóbefőtt, 4 gerezd fokhagyma, finomliszt, curry, 2 kanál olaj, bors, só

Elkészítése:
A halat megsózzuk, és karival összekevert lisztbe forgatjuk.
A wokban forró olajon kisütjük, az olajba összezúzott fokhagymát szórunk, felöntjük lecsóval, és puhára pároljuk.
Főtt burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK - AMUR RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.