Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK AMURRA 5

2019.10.28

HALAK LEXIKONJA

AMURRAL TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók:
1 kg csont nélküli hús, 12 db paradicsom, 10 dkg főtt cékla, 10 dkg savanyú uborka, 1 dl tartármártás, törött bors, 2 dl aszpik, 1 dl ételecet, só, 1 fej zöld saláta

Elkészítése:
Szálkátlanított amurból, busából és folyami pontyból is készíthetjük. Megfőzzük a halat az "Amur hidegen" eljárással. A nem túlságosan érett, kemény húsú, piros paradicsomot villahegyen egy pillanatra forró vízbe mártjuk, és a héját lehúzzuk. Közepét kivágjuk, és a belsejéből a leves részt, és a magot kikaparjuk. Belülről megsózzuk, kevés törött borssal meghintjük és megtöltjük halsalátával.
Az így elkészített paradicsomot üvegtálra helyezzük, kockára vágott aszpikkal és zöld salátával díszítjük, és tálaljuk.

AMUR RÁNTVA
Hozzávalók:
1 kg halhús, étolaj, liszt, zsemlemorzsa, tojás, körítés, só

Elkészítése:
A megtisztított, beirdalt halszeleteket egy órán át sóban állni hagyjuk, ezután megforgatjuk lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, közepes tűzön étolajban kisütjük, és szalmaburgonyával tálaljuk.

AMUR ROSTON
Hozzávalók:
1 kg hal, só, paprikás liszt, bors, 20 dkg zsír

Elkészítése:
A megtisztított halat megmossuk, a vastag amurhúst mélyen beirdaljuk, szeletekre vágjuk, besózzuk és sózás után fél óráig állni hagyjuk. Paprikás lisztbe forgatjuk, majd forró olajban vagy zsírban kisütjük.
Az úgynevezett adagos (25-30 deka súlyú) amur, roston elkészítve olyan finom, mint az adagos süllő.

AMUR ROZMARINGGAL
Hozzávalók:
1 kg hal, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis ágacska rozmaring, só, törött bors

Elkészítése:
A vaj felével kikenünk egy tűzálló tálat és belefektetjük a megsózott halat, tetejére kenjük a tejfölt és meghintjük a sajttal.
A sütőben alsó lángon körülbelül 15 percig sütjük. Közben a maradék vajban megpirítjuk a hagymát, meghintjük a liszttel, hozzáadjuk a paradicsompürét, egy kevés vizet, a tört fokhagymát és a többi ízesítőt.
Alaposan összeforraljuk és a kisült hal köré öntve petrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.

AMUR SÖRBEN PÁROLVA
Hozzávalók:
1 kg amur, 15 dkg vöröshagyma, 30 dkg kockára vágott fehér kenyér, 5 dkg zeller, 1 szál kakukkfű, 1 db babérlevél, zöldpetrezselyem, 15 dkg vaj, só, bors, 6 dl sör

Elkészítése:
A megtisztított amurt darabokra vágjuk, megsózzuk, és kivajazott edénybe tesszük. A hagymát karikára, a zellert kis vékony szeletekre vágjuk, vajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a kockára vágott kenyeret és felöntjük a sörrel. Ráöntjük a megsózott haldarabokra, hozzátesszük a fűszereket, és fedő alatt megpároljuk. Ha a hal megfőtt, kiszedjük, kiszálkázzuk, és tálra rakjuk.
A mártást finom szitán áttörjük, utána ízesítjük, a megmaradt vajat belekeverjük, és a halra öntjük.

AMUR SÜTVE, RÓMAI TÁLBAN
Hozzávalók:
80 dkg amur, 10 dkg óvári, 5 dkg liszt, 6 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 ek citromlé, só.

Elkészítése:
A halat felszeleteljük, sózzuk, lisztbe forgatjuk, és mindkét oldalát megsütjük, majd a kivajazott római tálba tesszük. Elkeverjük a tojást a tejföllel, beletesszük a sajt kétharmadát, és a halra öntjük. A maradék sajtot a tetejére szórjuk és sütőben 20 percig sütjük.
Meglocsoljuk olvasztott margarinnal és citromlével, és melegen tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK - AMUR RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.