Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK AMURRA 6.

2019.12.10

HALAK LEXIKONJA

AMUR SÜTVE TEJFÖLÖSEN
Elkészítése:
Nem irdaljuk be, mert az amurnak eléggé nagy szálkái vannak, könnyen ki lehet szedegetni.
Beszórjuk halfűszerrel
Kicsit állni hagyjuk rajta, aztán kívül- belül bekenjük tejfölolvasztott vaj - Piros Arany keverékével - ez adta meg a sósságát is.
Ezután befektetjük a rozsdamentes tepsibe, es betesszük a sütőbe körülbelül egy órára még szép pirosas-barnára sül.
Párolt vegyes zöldséget és rizst adjunk hozzá.

AMUR SPÁRGÁVAL
Hozzávalók:
1 kg amur vagy busa, 50 dkg spárga, 1 evőkanál zsír, 1 diónyi vaj, 1 dl tejföl, só, egy csipet cukor

Elkészítése:
A halszeleteket besózzuk, és a zsírban pirosra sütjük.
Tűzálló tálra fektetjük és leöntjük a következő mártással: a spárgát megtisztítjuk, hüvelyknyi darabokra vágjuk, és sós-cukros vízben puhára főzzük.
A vajból a liszttel világos rántást készítünk, felengedjük a spárga főzővizéből annyival, hogy sűrű mártást kapjuk, beleöntjük a tejfölt, a spárgát és belekeverjük azt a zsiradékot is, amiben a halat sütöttük.
A mártást a halra öntjük, és csak annyi időre tesszük a sütőbe, míg átmelegszik.

AMUR SZELETKÉK BORSOSAN, TARTÁRMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
1 kg halhús, só, 10 dkg liszt, bors, 20 dkg zsír

Elkészítése:
A halszeleteket hosszú vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, a borsos lisztben megforgatjuk, és forró zsírban megsütjük.
Tartármártással fogyasztjuk.
Köretnek burgonyát vagy rizst adhatunk.

AMURSZELET BAKONYIASAN
Hozzávalók: 1 kg hal, 25 dkg erdei gomba, 3 dl tejföl, 5 dkg liszt, 1 db citrom leve, 10 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 5 gr törött bors, 1 csomag petrezselyem zöldje, 2 dl tejszín, 5 dl húslé, körítés, só

Elkészítése:
Az amurt megtisztítjuk, felhasítjuk, és belső részét eltávolítjuk.
Csontjait kiszedjük, és bőrét lehúzzuk.
Hideg vízben újra megmossuk, felszeleteljük, sóval bedörzsöljük, és két órán át, állni hagyjuk.
Egy tepsi alját vajjal kikenjük és beletesszük a halszeleteket.
A hal fejét, gerinccsontját 5 dl-nyi vízben főzzük.
A reszelt vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a megtisztított, megmosott, darabokra vágott erdei gombát, meghintjük paprikával, 1 citrom levét is ráöntjük. Saját levében pároljuk, fedő nélkül.
Amikor a gomba megpuhult, tejfölös habarással sűrítjük, ráöntjük a tejszínt, a hallevet, majd a tepsiben elhelyezett halszeletekre öntjük, és sütőben pároljuk.
Amikor a hal megpuhult, saját levében, gombás körítéssel (rizzsel) tálaljuk.

AMURSZELETEK VÖRÖSBORBAN GOMBÁVAL
Hozzávalók:
1.5 - 2 kg amur, 2 dl száraz vörösbor, 2 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, fél pohár tejszín, fél kg csiperkegomba (vagy 2 doboz 20 dkg-os konzervgomba), 1 fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, só, bors, vegeta

Elkészítése:
A megtisztított és kifilézett halat ujjnyi szeletekre, vágjuk, és kivajazott tepsibe helyezzük.
Felöntjük vörösborral, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük és alufóliával letakarva 10 percre forró sütőbe, tesszük.
Ez idő alatt a vajban az apróra vágott hagymát és gombát megdinszteljük.
A sütőből kivett halra öntjük és fólia nélkül még 5 percig, sütjük.
Közben összehabarjuk a lisztet a tejföllel és tejszínnel, ízesítjük sóval, borssal, vegetával.
A sütőből kivett amurra öntjük, és körülbelül 10 perc alatt, készre sütjük. Ízlés szerint párolt rizzsel, burgonyapürével körítjük.

AMUR, TOJÁSBAN
Hozzávalók:
1 kg hal, só, 8 tojás, olaj

Elkészítése:
A kifilézett, hosszúkásra vágott halszeleteket besózás után bő, forró olajba helyezzük és megsütjük.
Amint a szeletek átsültek, az olajat leöntjük róla, a tűzre visszahelyezve, a sóval ízesített felvert tojásokat ráöntjük a szeletekre, és az egészet átsütjük.
Jénai tálon salátával, céklával stb. díszítve tálaljuk.

AMUR ÚJVIDÉKI MÓDRA
Hozzávalók: 1 kg halhús, 10 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, 2 fej vöröshagyma, 1/2 kg burgonya, 5 dkg sárgarépa, 4 dl tejföl

Elkészítése:
A megtisztított halnak keresztbe vágjuk a húsát mindkét oldalán.
Minden vágásba tegyünk egy csík füstölt szalonnát.
A halat kívülről és belülről sózzuk meg, majd hintsük meg paprikával.
Egy tepsit zsírozzunk ki, az aljára tegyünk apróra vágott hagymát, majd karikára vágott burgonyát, amelyre ráreszeltük a sárgarépát.
A zöldségfélékre tegyük a halat, öntsük le sós tejföllel, és lassú tűznél sütőben süssük.
Amikor a burgonya megpuhult, a hal is kész.
A halat szeleteljük fel és a burgonyával együtt tálaljuk.

AMUR ZÖLDSÉGESEN
Hozzávalók:
1 kg halszelet, 1 csomó leveszöldség, 2 dl fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 9 dkg vaj, 3 dkg liszt, só, cukor, mustár

Elkészítése: A leveszöldséget kis kockákra vágjuk, és sós vízben félig megfőzzük.
A halszeleteket besózzuk, 5 dkg vajjal kikent tűzálló tálra fektetjük és beborítjuk a leszűrt zöldséggel és a karikára vágott hagymával.
Leöntjük a borral, és a sütőben addig pároljuk, míg a hal meg nem főtt.
A maradék vajból a liszttel világos rántást készítünk, felengedjük a zöldséges lével, felforraljuk és egy csipetnyi cukorral és mustárral ízesítve visszaöntjük a zöldséges halra.

AMUR ZÖLD VAJJAL
Egyszerű és gyors étel, amuron és busán kívül más halból is jó.
Elkészítése:
A halat kifiléztük, megsózzuk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és olajban vagy zsírban megsütjük.
Nagyon sok petrezselymet, kevés metélőhagymát, borsot, sót, személyenként 1 dkg vajjal és öt adaghoz számítva egy tojás sárgájával, citromlével jól kikeverjük.
A megsült halszeletek tetejére a zöld vajat rákenjük, és grillsütőben a tetejére pirítjuk.
A fűszeres vaj beszívódik a halszeletekbe, tetején pedig ott marad a zöldpetrezselyem.
Vajas burgonyával tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HALAK - AMUR RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.