Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BARANYA MEGYE 1.

2020.06.03

HAZAI TÁJAKON

LEVESEK
BABGULYÁS

Elkészítése:
Ennek délvidéki változata annyiban különbözik a többi gulyástól, hogy nagyon sok vöröshagymával sűrítik, fokhagymát, zellert is adnak hozzá bőségesen, mindenekelőtt pedig füstölt húst, amelynek íze, illata ellenállhatatlanná teszi.

HÚSÉTELEK - BAROMFI
BARANYAI CSIRKEMELL DIÓMÁRTÁSBAN

Hozzávalók:
4 csirkemell, egy pici fej vöröshagyma, 5 dkg darált dió, 1-1 dl tejszín és fehérbor, olaj, vaj, 1 ek liszt, só, bors

Elkészítése:
A csirkemelleket lebőrözzük és kicsontozzuk, a bőrt és a csontokat a borral, 2 dl vízzel és a kettévágott hagymával addig főzzük, míg kb. másfél deci levet nyerünk.
A diót megpirítjuk vajban, liszttel megszórjuk és felengedjük a csontlével.
Hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, s pár percig forraljuk.
A melleket megsózzuk, borsozzuk, és kevés olajban mindkét felüket szép pirosra sütjük.
Ekkor tálra szedjük és nyakon (képzavar) öntjük a mártással.
Köretnek héjában főtt burgonyát, vegyes főtt zöldségeket ajánlok.

HÚSÉTELEK – SERTÉS BARANYAI BETYÁRPECSENYE
Hozzávalók:
6-8 szelet sertéscomb, 4 db tojás, 1 db hagyma, 4-6 szelet szalonna, 1 szál kolbász, só, bors, pirospaprika

Elkészítése:
A húst vékonyra szeleteljük, sózzuk, és kevés olajon kisütjük.
A hagymából, a szalonnából, a kolbászból a tojással rántottát készítünk.
Az elkészített rántottát a hússzeletekre halmozzuk, tetejét borssal, pirospaprikával megszórjuk.
Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc

HÚSÉTELEK – MARHA MAJORÁNNÁS BORJÚVESE GOMBÁVAL
- DÉL-DUNÁNTÚLI
Elkészítése:
Egy borjúvesét több vízben átmossuk, sóval, borssal, majoránnával bedörzsöljük.
Egy szelet borjúhúst akkorára kiverünk, hogy a vesét bele tudjuk csomagolni.
Jól megkötözzük a vesét, a húst sózzuk. 2 ek zsírt megolvasztunk, a vesét körülsütjük benne.
Felöntjük egy deci borral és fedő alatt puhára pároljuk.
Ha levét elfőné, egy-egy kanál vizet öntsünk alá.
Ha megpuhult, áttesszük egy tepsibe, rászórunk 20 dkg aprított gombát és leöntjük a főzőlével.
Előmelegített sütőben 20 percig sütjük, miközben 2-3 deci tejföllel locsolgatjuk.
Ha kész, levesszük a madzagot, felszeleteljük és rizskörettel tálaljuk.
Levét mártásként adjuk mellé.

HÚSÉTELEK – HALAK VADAK BARANYAI SZARVASGERINC KUCSMAGOMBÁVAL
Hozzávalók:
1 kg kicsontozott szarvasgerinc, 10 dkg zsír, 10 dkg sonka kövérje (vagy füstölt zsírszalonna), 40 dkg kucsmagomba, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1 csomó petrezselyem, 5 dl húslé, só, törött bors

Elkészítése:
A szarvasgerincet hártyájától megtisztítjuk, eltávolítjuk róla az inas részeket, s 6-8 dkg-os darabokra vágjuk.
Sóval, törött borssal bedörzsöljük, liszttel meghintjük, és serpenyőén hevített zsíron néhány percig erős tűzön pirítjuk, majd lábasba helyezzük.
A megmaradt zsírt kétfelé osztjuk és a serpenyőben maradt részt felöntjük 5 dl húslével, felforraljuk, és a hússzeletekre öntjük.
A zsír megmaradó részéhez hozzáadjuk az összevágott sonka kövérjét, vagy a szalonnát, kiolvasztjuk, és a finomra vágott vöröshagymát sárgára fonnyasztjuk benne.
Ezután rátesszük a gondosan megtisztított, kockákra vágott kucsmagombát, meghintjük törött borssal és a felaprított petrezselyemmel.
A gombát állandóan kevergetve puhára pároljuk.
A tejfölt a liszttel összekeverjük, és a gombára öntjük.
Néhány percnyi forralás után a húshoz adjuk, és pár percig együtt forraljuk.
Párolt rizskörettel tálaljuk.

BÁCSKAI PONTYSZELETEK
Hozzávalók 5 személyre:
80 dkg pontyfilé, 15 dkg vöröshagyma, 10 dkg olaj, 40 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 kg burgonya, 1 csésze tejfel, só, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:
A pontyfiléket megmossuk és leszárítjuk.
Sózzuk, majd kevés olajban félig megsütjük.
Közben a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és egyforma karikákra vágjuk.
A finomra vágott vöröshagymát zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát és paradicsomot, kevés vizet öntünk alá, hagyjuk megpárolódni.
Egy tűzálló edényt kikenünk olajjal, belerakjuk a karikákra vágott főtt burgonyát, rátesszük a párolt zöldpaprikát és paradicsomot, hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát, sózzuk, rátesszük a halszeleteket.
A tetejét meglocsoljuk tejfellel, majd sütőbe tesszük, és készre sütjük, ez kb. tizenöt-húsz perc.
Melegen, tűzálló edényben tálaljuk.

SALÁTÁK
AJVAR SALÁTA

Elkészítése:
Zöldpaprikából, paradicsomból készül oly módon, hogy miután a sütőben megpuhították, s a héját lehúzták, az apróra vágott zöldpaprikát és paradicsomot olajjal, sóval, borssal, paprikával ízesítik. Eredetileg szerb fogás, de a Délvidéken gyakori kísérője magyaros húsételeknek is.
A forró tűzhelyen fonnyasztott zöldpaprika egyébként - héjától megszabadítva, és kellemesen savanykás salátalével leöntve - alighanem a szerb konyha inspirációjára lett a magyar étkezések kedvenc kísérőinek egyike.

VEGYES RECEPTEK BABOS KRUMPLI
Hozzávalók:
1 kg szemes bab (amilyen van), 0. 5 kg krumpli, 1 evőkanál liszt, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt fekete bors

Elkészítése:
A már előre beáztatott babot sós vízbe tesszük főni.
Amikorra már puhára főztük a babot hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, és együtt főzzük tovább.
Omlósra.
Ezután a tűzről lehúzva burgonyatörővel összetörjük.
Ezután egy kevés vízzel felöntjük és liszttel, elkeverjük.
Egy-két forrásig össze (készre) főzzük.
Tányérra szedve hagymával pirított szalonnával tálaljuk.

SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK ALMAFÁNK
Hozzávalók:
2 dl tej, 1 tk cukor, 5 dkg élesztő. 75 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 csapott ek só, 4 tojás sárgája, 1 ek vaníliás cukor, 1/2 dl étolaj, kevés langyos tej a dagasztáshoz. 5 nagyobb alma, 1 kávéskanál őrölt fahéj, a sütéshez olaj.

A tetejére fahéjas porcukor

Elkészítése:
A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy nagyobb tálba beleöntjük a lisztet, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a cukrot, sót, a tojások sárgáját, és a vaníliás cukrot.
Langyos tejjel összeállítjuk a tésztát.
Közben kevés olajat is hozzádolgozunk.
Fakanállal jó hólyagosra dagasztjuk.
Az almákat lereszeljük, levét kinyomjuk, és a tésztába keverjük.
Őrölt fahéjjal ízesítjük.
Meleg helyre félretesszük kelni.
Bő olajat hevítünk, ebbe szaggatjuk olajos kanállal a fánkokat.
Mindkét oldalukon szép aranyló barnára sütjük. Lecsepegtetjük, és fahéjas porcukorral megszórjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAZAI TÁJAK - BARANYA MEGYE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.