Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BARANYA MEGYE 2

2021.06.20

LEVESEK
BABLEVES ÉS FŐZELÉK KRUMPLINUDLIVAL

(SCHUPNUDLI)
Hozzávalók:
1 kg bab, 1 fej vöröshagyma, 2 cseresznye paprika, 6 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, 3 sárgarépa, 2 paradicsom, 2 tk őrölt paprika, só
A krumplinudlihoz:
1 kg krumpli, 1 tojás, tk-nyi só, liszt (amennyit a krumpli felvesz), 15 dkg zsemlemorzsa, egy fakanál zsír
A csipetkéhez:
1 tojás, csipetnyi só, liszt
A rántáshoz:
3 fakanál sertészsír, 4 ek liszt

Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk. Másnap nagyobb fazékba tesszük, felöntjük vízzel, és rákockázzuk a megtisztított vöröshagymát. Beledobjuk az egész cseresznyepaprikákat, és feltesszük főzni. Közben a fokhagymát megtisztítjuk, és felkockázzuk. A petrezselymet és sárgarépát is megpucoljuk, és hosszában négyfelé vágjuk. A felforrt levesbe mindezt beletesszük. Paradicsomot, őrölt paprikát, ízlés szerint sót is teszünk hozzá, és fedő alatt főzzük, amíg a bab megpuhul.
A krumplinudlihoz a krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ezután leszűrjük, és átnyomjuk. Lisztet, sót, tojást adunk hozzá, és alaposan összegyúrjuk. Gyúródeszkán is átdolgozzuk, majd hosszú rudat formázunk belőle, amit kis diónyi darabokra vágunk. Tenyerünkkel nudlikat sodrunk belőle. Enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. A zsemlemorzsát zsírban lepirítjuk, 1 dl vízzel felengedjük, és ebben forgatjuk át a nudlikat.
Egy tojásból kevés sóval és liszttel tésztát gyúrunk, amit elcsipkedünk. A rántáshoz a zsírt felolvasztjuk, és aranyló barnára pirítjuk benne a lisztet.
A megfőtt levesből a bab nagy részét külön lábosba kiszedjük, majd a rántás felével besűrítjük. A főzeléket ízlés szerint kis zsíron elkevert teáskanálnyi őrölt paprikával is meglocsolhatjuk, hogy színesebb legyen. A megmaradt rántással besűrítjük a levest, és a csipetkét is belefőzzük.
Tálalásnál a levest tálba szedjük, a főzeléket pedig második fogásként, schupnudlival tesszük az asztalra.

HÚSÉTELEK - BAROMFI
BARANYAI GOMBÁS PULYKAMELL

Hozzávalók:
8 szelet pulykamell, 25 dkg gomba, 8 szelet sonka, 8 szelet eidami sajt, 10 dkg vaj 5 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 5 dkg reszelt sajt, 4 dl tej, só, törött bors, pirospaprika, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma

Elkészítése:
A pulykamellet kicsontozzuk, majd vágunk belőle 8 közepes nagy szeletet.
Megsózzuk, borsozzuk, meghintjük enyhén pirospaprikával, és serpenyőben, vajban melybe kevés olajat is tettünk hirtelen szép pirosra sütjük mindkét oldalát. Kivajazott, tűzálló tálra rakjuk egymás mellé, majd mindegyikra teszünk egy szelet sonkát, erre egy evőkanálnyi hagymán pirított gombát, ezt letakarjuk egy szelet eidami sajttal, melyre evőkanál besamelmártást halmozunk.
Forró sütőben jól átforrósítjuk, nem sütjük.
Körítésnek sült almát, vajban párolt sárgarépát, és burgonyát adunk hozzá.

HÚSÉTELEK – SERTÉS
BARANYAI KARAJ

Hozzávalók:
8 szelet karaj, 1 dl olaj, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, törött bors, szerecsendió, 8 szelet sonka, 8 szelet Göcsej sajt, 5 dkg vaj

Elkészítése:
A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk és meghintjük borssal, tűzálló tálba rakjuk és megsütjük. A gombát apró kockára vágjuk. Egy kanál olajon megpároljuk a reszelt hagymát, majd a gombát, zsírára sütjük, és a hússzeletekre kenjük. Teszünk minden hússzeletre egy szelet sonkát és sajtot.
Tálalás előtt 10-15 percig forró sütőben sütjük.

HÚSÉTELEK – MARHA
MEDVEHAGYMÁS BÉLSZÍNCSÍKOK BURGONYA COPFOCSKÁKKAL

Hozzávalók:
1 kg bélszín, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fakanál sertészsír, 2 ek mustár, 4 db babérlevél, 50 dkg vágott medvehagyma levél, só, őrölt feketebors, 4 dl étolaj.
A burgonya copfokhoz:
2 dl tej, 1 tk cukor, 5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 20 dkg főtt, áttört, lehűtött krumpli, 1 tojás, 3 ek tejföl, 1/2 ek só, 1-2 dl tej
A dagasztáshoz és a sütéshez étolaj

Elkészítése:
Főzés előtti napon a bélszínt csíkokra vágjuk, borssal, mustárral, babérlevéllel fűszerezzük, felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje, és másnapig ebben a pácban érleljük. Másnap először a burgonya copfocskákat készítjük el. A tejet cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk megkelni.
Egy dagasztótálba öntjük a krumplit, a lisztet, beleütjük a tojást, tejfölt, sót.
A megkelt élesztőt is hozzáadjuk, és annyi tejjel dagasztjuk össze, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Lisztezett táblán is átdolgozzuk, majd letakarjuk, és kelni hagyjuk. Húsz perc után kis darabokat vágunk belőle, ezekből kevés liszttel rudakat sodrunk, copfocskákat alakítunk belőlük, és forró olajban aranyos barnára sütjük. A bepácolt bélszínről az olajat leöntjük.
A füstölt szalonnát felcsíkozzuk, kevés zsírban kisütjük, beletesszük a medvehagyma felét, a bélszín csíkokat, és ízlés szerint félig, vagy teljesen átsütjük.
A végén még összemelegítjük a maradék medvehagymával, és a copfocskákkal együtt tálaljuk.

HÚSÉTELEK – HALAK VADAK
GEMENCI KÁPOSZTÁS SZARVASHÚS

Hozzávalók:
8-10 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb vöröshagyma, 50 dkg kicsontozott, fagyasztott szarvascomb vagy lapocka, 1-1,2 kg fejes káposzta, 3 evőkanál árpagyöngy, só, őrölt fekete bors, 1-1 kis csokor kapor és csombor (borsikafű), 1-2 evőkanál 10%-os ételecet

Elkészítése:
A szalonnát apróra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk.
A fölengedett húst - miután esetleges hártyáit lefejtettük - egy centis kockákra, míg a kitorzsázott káposztát, kétszer akkorákra daraboljuk. A hozzávalókat egy közepes fazékba, cserépedénybe vagy kuktába rétegezzük: alulra szalonna, rá hagyma és káposzta, majd hús kerül.
Evőkanálnyi árpagyöngyöt rászórunk, sóval, borssal, fölaprított kaporral és csomborral meghintjük. A rétegezést még kétszer megismételjük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi, azután nagy lángon fölforraljuk. Kis lángra állítva, lefödve kb. 1 óra 30 perc alatt megpároljuk, de sütőben is elkészíthetjük.
Tálalás előtt, ha kell, utánfűszerezzük, az ecettel pikánsra ízesítjük. Elkészítési idő: 2 óra

HALAS PODVARAK
Elkészítése:
Ennél a sertéshús helyett a káposztára krumplit tesznek, annak fölébe egy megtisztított ponty kerül, amelyet előzetesen sűrűn bevagdostak.
Ezután paprikás tejfellel és olajjal bőven meglocsolják, majd forró sütőben jól kisütik.
Azon frissiben adják asztalra.

SALÁTÁK
BABSALÁTA LECSÓSAN

Elkészítése:
50 dkg szárazbabot sós vízben puhára főzünk, de úgy, hogy szét ne essék, szitán lecsurgatjuk a levét.
Pár szem paradicsomból és paprikából lecsót készítünk kevés olajjal.
Levét jól lefőzzük. Összekeverjük a megfőzött babbal. Ha szükséges, kevés citromlével ízesíthetjük.
Hidegen tálaljuk.

VEGYES RECEPTEK
BARANYAI GALUSKA

Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt, 20 dkg tehéntúró, 1 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, só, 2 csokor kapor

Elkészítése:
Ugyanúgy készül, mint a kapros galuska, de vaj helyett apróra vágott, ropogósra kisütött szalonna zsírjába forgatjuk, és forró, a másik csokor összevagdalt kaporral ízesített tejföllel öntjük le.
A szalonnapörcöt a tetejére szórjuk, és melegen tálaljuk.

SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK BARANYAI KÓKUSZOS
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 12.5 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaópor
Kókuszos töltelék:
6 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 15 dkg cukor
Sárga krém:
6 tojássárgája, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 12.5 dkg margarin, 15 dkg porcukor
Csokimáz:
6 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 5 dkg margarin, 2 evőkanál víz
A tepsi kikenéséhez margarin és liszt

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kétfelé vesszük, és kinyújtjuk mindkettőt. Az egyiket belefektetjük a kikent-lisztezett tepsibe. A tojásfehérjét habbá verjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, végül pedig a kókuszt. A tepsiben lévő lapra kenjük, és ráhelyezzük a másik lapot.
Kb. 30 perc alatt kisütjük. Kihűtjük. A sárgáját a liszttel elkeverjük, a tejjel sűrűre főzzük. A margarint habosra keverjük a porcukorral. Ha a sárga krém kihűlt, hozzákeverjük a cukros margarinhoz.
Rákenjük a tésztára.
A csokimázhoz a hozzávalókat felfőzzük, hűlni hagyjuk, és mielőtt megkeményedne a süti tetejét egyenletesen bevonjuk vele.
Száradni hagyjuk, utána szeleteljük.
Elkészítési idő: 2 óra

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAZAI TÁJAK - BARANYA MEGYE
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta