Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÉKÉS MEGYE

2020.05.28

HAZAI TÁJAKON

Almaleves habgaluskával
Hozzávalók - A leveshez:
4 db alma, 8 szem aszalt szilva, 2-3 evőkanál kristálycukor, 1 citrom reszelt héja, 0,5 teáskanál őrölt fahéj, pár szem szegfűszeg, 1 pohár tejföl (zsírszegény), 1-2 kanál finomliszt.

A habgaluskához:
2 tojás fehérje, 1 evőkanál kristálycukor, 1,5 teáskanál őrölt fahéj.

A megmosott, meghámozott és feldarabolt almát a szilvával együtt cukros, fűszeres vízben feltesszük főni addig, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak.
Közben a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, amit a főzőlével simára keverünk.
Kavargatás közben a leveshez öntjük, és éppen csak forrni hagyjuk.
A habgaluskához a tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a fahéjat.
A fahéjas habból evőkanál segítségével galuskákat formázunk, és cukros vízben kifőzzük úgy, mintha a madártejhez főznénk a habgaluskát.
A levest hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

Almás kelbimbó
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál napraforgóolaj, 1 dl almalé, 1 zöldségleveskocka, 75 dkg mélyhűtött kelbimbó, 3 alma, 4 evőkanál tejszín, 1 evőkanál reszelt torma, 1 mokkáskanál szárított majoránna, 1 csipet fahéj, 1 csipet szerecsendió, 10 dkg húsos füstölt szalonna.

A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Az olajat felforrósítjuk, s megpároljuk benne a hagymát.
Beleöntjük az almalevet, majd hozzáadunk még 2 dl vizet.
Felforraljuk és feloldjuk benne a zöldségleves-kockát.
Beleszórjuk a kelbimbót, és mintegy 20 percig főzzük.
Egy almát meghámozunk, magházát kivájjuk, húsát apróra vágjuk.
A tejszínnel, a tormával, a majoránnával és a fahéjjal együtt a kelbimbóhoz adjuk.
Borssal, majoránnával és szerecsendióval fűszerezzük, összeforraljuk.
A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára pirítjuk.
A maradék két almát megmossuk, aztán héjastól apró kockákra vágjuk, és a szalonnához keverjük.
A kelbimbót elrendezzük a tálon, ráöntjük a szalonnás almát.
Sült húsok köreteként tálaljuk.

Apró-pecsenye vörösborban
Hozzávalók:
80 dkg sovány sertéshús, 5 dkg zsír, 3 dl vörösbor, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, só, 2 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál fűszerpaprika, 1 kávéskanál őrölt kömény, késhegynyi őrölt bors, késhegynyi csípős paprika vagy Cayenne bors.

A húst felszeleteljük, majd kisujjnyi darabokra vágjuk és forró zsírban megforgatjuk.
Hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vágott hagymát és együtt sütjük, míg a hagyma üveges lesz.
Hozzáadjuk a többi ízesítőt, a zúzott fokhagymát, és a vörösborral puhára pároljuk.
(Készíthetjük másfajta ízesítéssel is.)
Fűszer keveréket állítunk össze 1 szem szerecsendióból, 1 reszelt gyömbérgyökérből, 1-1 kiskanál őrölt koriandermagból, mustármagból, majoránnából, borókabogyóból, fűszerköményből, fekete és fehér borsból, hozzáadunk egy kiskanálnyi bazsalikomot, édes és csípős fűszerpaprikát, végül egy szál összemorzsolt szárított csombort.
A fűszereket üvegben összekeverjük, és két evőkanállal rakunk belőle az apró pecsenyére.

Birkapörkölt vecsési boros káposztával, paradicsomos rántással
Hozzávalók 6 személyre:
2,5 kg birkahús vegyesen, 30 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 4 dkg fűszerpaprika, 2 db zöldpaprika, 1 doboz vecsési fehérboros káposzta, csípős paprika, só, bors, ízlés szerint

A rántáshoz:
kevés zsír, 2 evőkanál liszt, 2 db kis dobozos paradicsompüré. 1 doboz vecsési fehérboros káposzta.
Főzni bográcsban, de tűzhelyen is lehet. Az edénybe felváltva belerakjuk a "Hozzávalókat", felöntjük vízzel (zsír nem kell hozzá).
Tetejére tesszük a zöldpaprikát, ha félig megfőtt, húsát belekaparjuk a pörköltbe, magházát kivesszük.
A dobozos káposztát egyenletesen ráterítjük a tetejére és készre főzzük.
A lisztből, kevés zsírból zsemleszínű rántást készítünk, a paradicsompürét belekavarjuk, kevés vizet adunk hozzá, végül jó alaposan összeforraljuk a pörkölttel.

Csabai kolbász 01.
Hozzávalók (10 kg-hoz):
10 kg hús és szalonna, bőr nélkül (70% hús, 30% szalonna), 20 dkg őrölt édes paprika, 20 dkg konyhasó, 4 dkg köménymag (szemes, vagy őrölt), tojás méretű fokhagymakrém (nem tubusos), 3 dkg erős őrölt paprika (csípős kolbász esetén).

Elkészítése:
Vékonyra vágjuk a húst és a szalonnát, majd húsdarálóval ledaráljuk.
A daráló ideális rosta átmérője:
5 mm.
Az összedarált húst egyenletesen elterítjük, majd arányosan elszórjuk a fűszereket.
A csomómentes fűszert dagasztásos módszerrel összekeverjük, többször átgyúrjuk, akkor jó a hús, ha már nem ragad a kézhez a kolbászmassza.
Majd megkóstoljuk.
Az egyedi ízesítéshez mérten kiegészítjük az igényeknek megfelelően.
A kész kolbászhúst, a daráló segítségével (rosta nélkül), égmentesen a bélbe töltjük (tűvel megszurkáljuk, hogy a levegő eltávozzon).
Egy napnyi szikkadás után kerüljön a füstölésre.
Néhány hónapig fagyasztóban is eltartható füstölés nélkül, és felengedés után süthető. 3-4 hónap után a fagyasztóban tárolt kolbász elveszti piros színét.

Csirke vadász módra
Hozzávalók 4 személyre:
2 db csirke (1,5 kg), 2 szál sárgarépa, 1 szál zeller, 1 db hagyma, 2 dl húsleves (lehet kockából is), 3 dkg szárított gomba, 40 dkg paradicsom, friss rozmaring, 4 dl vörösbor, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, só, bors, olívaolaj.

A csirkét feldaraboljuk.
A gombát 15 percre langyos vízbe áztatjuk, a zöldségeket finomra vágjuk.
A gombát leszűrjük és kézzel kifacsarjuk belőle a nedvességet.
Lábasban négy evőkanálnyi olívaolajat melegítünk és a csirke darabjait öt perc alatt megpirítjuk benne.
Ráöntjük a bort, levesszük a lángot és lassan pároljuk, amíg a bor elpárolog.
Beletesszük a finomra vágott fokhagymát és rozmaringot, a sárgarépát, a hagymát, a zellert, a gombát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és öt percig főzzük.
Felöntjük egy merőkanálnyi húslevessel, lefedjük, és kis lángon húsz percig tovább főzzük.
Ezután beletesszük a paradicsomot is.
További húsz percig főzzük kis lángon, félig lefedve, és időről időre megkeverjük.
Hozzáadunk egy merőkanálnyi húslevest és fedő nélkül még tíz percig főzzük.
A petrezselyem zöldjét felaprítjuk és a megpuhult csirkére szórjuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk

Gyulai csirkemell
Hozzávalók:
2 kicsi csirkemell, 10 dkg gyulai kolbász (vagy lángolt kolbász), 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, késhegynyi, törött fekete bors.

Elkészítése:
A csirkemelleket úgy csontozom ki, hogy 4 tömör húsdarabot kapjak.
A kolbász bőrét lehúzom, és 4 egyforma darabkára vágom.
A csirkemell darabokat éles késsel felszúrom, a kolbászt beledugom.
Ezután hústűvel megtűzöm, minden oldalát megsózom, majd lisztbe mártom.
A felforrósított olajon jól átsütöm, ezután tűzálló tálba teszem.
Leöntöm a megsózott, fokhagymával, borssal ízesített tejföllel, és befedem alufóliával.
Előmelegített, forró sütőben 40 percig sütöm.
Nagyon finom hozzá a csipetnyi sóval, cukorral, szegfűszeggel ízesített párolt birsalma vagy birskörte, de aki idegenkedik a gyümölcskörettől, burgonyapürét vagy rizibizit kínálhat mellé.
Elkészítési ideje: 70 perc

Lepcsánka
Hozzávalók:
4 közepes szem burgonya, 1 egész tojás, ízlés szerint só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, kb. 40 dkg liszt.

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük, hozzáadjuk a tojást, sót, borsot, fokhagymát és annyi lisztet, hogy nokedli keménységű tésztát kapjunk.
Forró olajba evőkanállal kiszaggatjuk úgy, hogy kissé ellapítjuk, hogy minél vékonyabb legyen.
Közepes hőfokon mindkét oldalát pirosra sütjük és papírtörlőre szedjük.
Főzelékekhez köretként adjuk.

Mini töltött káposzta fokhagymás, fodormentás, joghurtos öntettel
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 fej savanyított káposzta (minél vékonyabb levelű legyen), 1 kg sertés- vagy pulykahús, 30 dkg rizs, só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió, curry, 2 dl étolaj, 2 gerezd fokhagyma.

Az öntethez:
6 dl finom joghurt, 4-5 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál szárított fodormentalevél vagy egy csokor friss mentalevél.

A savanyított káposztafejről lefejtjük a leveleket, a vastagabb, keményebb erezetet kivágjuk.
Ahhoz, hogy mini töltött káposztákat készítsünk, a legnagyobb leveleket négy részre, aztán a kisebbeket három vagy két részre vágjuk.
A húst ledaráljuk, összekeverjük a rizzsel és a fűszerekkel, majd betöltjük a káposztalevelekbe (minél kisebb töltelékeket készítsünk).
Egy nagy lábasban annyi hideg vízzel engedjük fel, hogy ellepje.
Amikor felfőtt, az olajban pár pillanatig megpirítjuk a fokhagymát és egy-két csipet fodormentát, majd így forrón a káposztához öntjük, és kb. egy órahosszat lassú tűzön készre főzzük.
Közben elkészítjük az öntetet: a joghurtba beletörjük a fokhagymagerezdeket, belekeverjük a mentát, ízlés szerint sózzuk és lehűtjük.
Ha megfőtt a káposzta, kiszedjük a töltelékeket a főzőléből (erre már nem lesz szükség) és tálaljuk.
Tálalás: egy pecsenyéstálat beborítunk friss salátalevelekkel, ezekre sorban rátesszük a mini töltött káposztákat és paradicsommal, friss mentalevéllel díszítjük.
Legjobb hidegen, de melegen is fogyasztható az öntettel, amit mindenképpen lehűtve adunk hozzá.

Sörkifli
Hozzávalók:
1 kg liszt, 5 dl tej, 2 dl étolaj, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál só, 25 dkg margarin, kolbászkarikák, 1 egész tojás, kömény- és szezámmag.

Elkészítése:

1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt, a liszthez hozzáadjuk az étolajat, a többi tejet, a sót és a felfutott élesztőt, majd sima tésztává gyúrjuk.
A tésztát nyolc cipóra osztjuk és egy órát letakarva pihentetjük.
Ezután kör alakúra nyújtjuk a tésztákat és cikkekre vágjuk (úgy, ahogy tortát szeletelünk).
Kolbászkarikákat és margarincsíkokat teszünk a cikkek szélesebbik végébe és feltekerjük őket.
A kifliket tepsibe rakjuk, megkenjük tojással, végül a tetejüket megszórjuk magokkal és pirosra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAZAI TÁJAKON - BÉKÉS MEGYE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.