Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BORSOD - ABAÚJ - ZEMPLÉN MEGYE 1

2020.08.01

HAZAI TÁJAKON

Matyóföldön évszázadokon keresztül túlnyomó többségében szegény emberek éltek, aki a könnyen és olcsón megtermő alapanyagokból készítettet ételt.
Ételeik ízvilágát legintenzívebben a vöröshagyma határozza meg, kedvelt alapanyaguk a burgonya.
A ma már országszerte ismert paprikás krumpli is innét származik, amelynek elkészítésére több változat is létezik.
Létezik levesesebb illetve sűrűbb változatban, valamint kolbásszal, vagy anélkül készült változat is.
A paprikás krumpli, nagyobbra vágott burgonya, sertészsír, paprika ás paradicsom ízeinek finom összhangja, amelyet előszeretettel fogyasztanak ma Magyarországon, tájegységtől függetlenül, mindenhol.
A Matyóföldi ételek másik kedvelt alapanyaga a bab, amely nélkülözhetetlen kelléke a karácsonyváró böjti levesnek.
A babot ebben a formában sárgarépával együtt puhára főzik, majd tejjel felengedik.
Az így kapott leves íze pikáns, nem mindennapi, elkészítése nem bonyolult, megkóstolni mindenkinek érdemes

LEVESEK
APUKA KRUMPLILEVESE

Hozzávalók:
Olívaolaj 4 cl, fokhagyma 4 gerezd, paradicsom 15 dkg, tyúkhúsleves 2 l, burgonya 50 dkg, sárgarépa 15 dkg, cukkini 15 dkg, liszt 3 dkg, Pannónia sajt 20 dkg, őrölt bors, só

Elkészítése:
Az olajat felmelegítjük, beletesszük a fokhagymát és a felszeletelt paradicsomot.
Az egészet megdinszteljük.
Ezután hozzáöntjük a tyúkhúslevest, beletesszük a felkockázott burgonyát, s mindezt lefedve 20 percen át gyengén forraljuk.
Beletesszük a kockákra vágott sárgarépát és a felszeletelt cukkinit, és addig forraljuk csendesen, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Ezután ízesítjük sóval és borssal.
Ha szükséges, egy kevés liszttel kissé besűrítjük.
Tálaláskor a felkockázott Pannónia sajtra merjük a forró levest.

HÚSÉTELEK - BAROMFIFÉLÉK BODROGKÖZI LIBACOMB KÁPOSZTÁS ALMÁVAL TÖLTVE
Hozzávalók:
4 libacomb, 30 dkg alma, 25 dkg savanyú káposzta, 10 dkg angolszalonna, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna

Elkészítése:
Az apró kockákra vágott szalonnát és hagymát sárgára pirítjuk.
Beletesszük a káposztát, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, és puhára pároljuk.
Ekkor hozzáadjuk a reszelt almát, majd a kissé kihűlt tölteléket a fellazított bőr alá töltjük.
A combok másik oldalát előtte fokhagymával megtűzdeljük.
Sütőben, gyakran locsolgatva puhára sütjük.

HÚSÉTELEK – BIRKA
BIRKAPÖRKÖLT – SZENTISTVÁNI

Elkészítése:
Birkacombból készül, melyet összedarabolunk és megmosunk.
Füstölt szalonnát üvegesre pirítunk, majd vereshagymával tovább sütjük rózsaszínűre.
Rádobjuk a birkahúst és pár perc alatt átsütjük.
Épp csak annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje a húst.
Fűszerezzük szemes borssal, zellerzölddel. 2-3 paprikát és paradicsomlevét adunk hozzá.
Sózzuk, majd mikor zsírjára sül, vörösborral pótoljuk levét, míg meg nem puhul.
Főzzünk bele darabokra vágott krumplit.
Ezt az ételt bográcsban is főzhetjük.
Aki szereti, tehet bele jófajta cseresznyepaprikát is.

HÚSÉTELEK – HALAK
ANGOLNA SÖRBEN FŐZVE - FELVIDÉKI

Hozzávalók:
2 kg angolna, 10 dkg vöröshagyma, 25 dkg vegyes zöldség, 5dkg vaj, 5 dl világos sör, 1 citrom leve, só, szemes bors

Elkészítése:
A halat megnyúzzuk, megmossuk és sóval bedörzsöljük.
Hosszában szeletekre vágjuk.
Egy edénybe sört töltünk, sót, vágott hagymát és zöldségeket teszünk bele, sózzuk, szemes borsot és citromlét adunk bele.
Felfőzzük és 1 órán át csendes tűzön főzzük.
Szűrőn átpasszírozzuk.
Beletesszük a halat, majd a vajat, újra felfőzzük és melegen tálaljuk.

HÚSÉTELEK - MARHA
FELVIDÉKI CSAVART FELSÁL

Hozzávalók:
80 dkg marhafelsál, 25 dkg sovány, darált marhahús, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, törött bors, 3 borókabogyó, 1 dl olaj, 1 dl vörösbor 1 teáskanál mustár

Elkészítése:
A 4 szeletre vágott húst kiverjük és megsózzuk. A darált húshoz hozzáadunk 1-2 evőkanál tejfölt, sót, borsot, finomra vágott petrezselyemzöldet.

Összedolgozzuk, majd rákenjük a hússzeletekre. Mindegyikre egy-egy füstölt szalonnaszeletet teszünk, majd összetekerjük, és hústűvel megtűzzük. Serpenyőben olajat hevítünk, és a húst mindkét oldalán hirtelen átsütjük.

Kivesszük a hústekercseket, és a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát, valamint a borókabogyókat, és ráöntjük a vörösbort.

A húst a serpenyőbe visszatesszük, és fedő alatt addig pároljuk, míg megpuhul. Tálalás előtt a levét tejföllel összekeverjük, mustárral ízesítjük, és még egyszer felforraljuk.

HÚSÉTELEK – SERTÉS
BORSODI RAKOTT NYELV

Hozzávalók:
2 sertésnyelv, 75 dkg burgonya, 3 dl tej, vegyes zöldség, 2 babérlevél, 1 evőkanál mustár, 10 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg sajt, olaj, só, bors

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, áttörjük, és 3 dl tejjel, sóval, borssal pürét készítünk belőle.
A sertésnyelvet zöldséggel, pár babérlevéllel, 1 evőkanál mustárral sós vízben puhára főzzük.
A bőrét lehúzzuk és 1 x 1 cm nagyságú kockákra vágjuk.
Olajban megpároljuk a szeletekre vágott gombát, megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Zsírral kikent lábosban elterítjük a burgonyapüré felét, erre egy sor nyelvet rakunk (de nem egészen a lábos oldaláig) megszórjuk reszelt sajttal, erre petrezselymes párolt gombát teszünk, megint nyelvet, utána sajtot, végül a burgonyapüré másik felét.
Szép simára egyengetjük és forró sütőben, nem túl gyorsan, pirosra sütjük.
Tálra borítjuk, megszórjuk reszelt sajttal és tálaljuk.
Adjunk mellé paradicsommártást.

HÚSÉTELEK – VADAK
BORSODI MUFLONPAPRIKÁS

Hozzávalók:
1,2 kg muflonhús, 15 dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, 40 dkg burgonya, 3 dl tejföl, 15 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika (vagy ennek megfelelő lecsó-konzerv), só, pirospaprika, bors

Elkészítése: Egy lábasban zsírt hevítünk, és az apró kockákra vágott hagymát megfonnyasztjuk.
Utána ráhintjük a paprikát.
A megmosott, kockára vágott muflonhúst megsózzuk, és saját levében pároljuk.
Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a törött borsot, a darabolt paradicsomot és zöldpaprikát, - szükség szerint kevés vizet teszünk alá - és tovább pároljuk.
Amikor a hús már majdnem puha, mellé tesszük a meghámozott és apró kockára vágott burgonyát, saját levében tovább főzzük.
Amikor a hús és a burgonya megpuhult, ráöntjük a tejfelt és néhány percnyi forralás után tálaljuk.

ZÖLDSÉGÉTELEK
BABFASÍRT - MATYÓ

Elkészítése:
Babot sós vízben puhára főzünk, majd krumplinyomón áttörjük.
Fél kilónként adunk bele egy-két tejben áztatott zsemlye, tojást, valamint egy fej apróra vágott, zsírban pirított hagymát.
Jól összedolgozzuk a keveréket, sózzuk és borsozzuk.
Lapos pogácsákat formázunk belőle és hagyományos módon panírozva bő, forró olajban kisütjük.

SALÁTÁK, VEGYES RECEPTEK
BODROGKÖZI PAPRIKÁS TOJÁS

Hozzávalók:
8 főtt tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, só

Elkészítése:
A tojásokat megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk.
Az apróra vágott hagymát az olajban megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük a tojást.
Megsózzuk, és a tejfölt ráöntve felforraljuk.

SÜTEMÉNYEK DIÓTORTA
Hozzávalók:
3 db tojás, 1 ek cukor, 2 ek darált dió, 1 ek liszt, 1 ek zsemlemorzsa, fél cs sütőpor

Diókrém:
1 dl tej, 20 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 1 cs vaníliás cukor, 1 ek liszt, 3 cl rum

Elkészítése:
A hozzávalókból diós piskótatésztát készítünk.
Tortaformát kibélelünk sütőpapírral és lassú tűzön hamar kisütjük.
Ezt 3 alkalommal megismételjük, hogy 3 db tortalapot kapjunk.
Ha kihűlt, akkor diókrémmel töltjük meg a lapokat, kívül is megkenjük, megszórjuk darált dióval és fél dióval díszítjük.
A krém hozzávalóit simára keverjük és lassú tűzön állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
Kihűlés után belekeverünk még 25 dkg kikevert margarint.
Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAZAI TÁJAKON - BORSOD - ABAÚJ - ZEMPLÉN MEGYE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.