Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BUDAPEST 2.

2020.05.26

HAZAI TÁJAKON

LEVESEK
BUDAI MÁJGALUSKALEVES

Hozzávalók:
25 dkg vegyes leveszöldség, só, 1 teáskanál majoránna, 1 csipetnyi törött bors, 3 gerezd fokhagyma, 25 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 1 tojás, 7-9 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl

Elkészítése:
A megtisztított és kis kockákra vágott vegyes zöldséget fazékba teszem, és ráöntök egy liter vizet.
Megsózom, majoránnával, törött borssal és fokhagymával fűszerezem és felforralom.
A forrásban levő levesbe beleteszem az egészben hagyott csirkemájakat, és hárompercnyi főzés után kivéve hagyom kihűlni.
A májat almareszelőn lereszelem és a felét (az összes szívvel együtt) visszateszem a levesbe.
A maradék reszelt májat összekeverem a felvert tojással, sóval, borssal, majoránnával és annyi liszttel, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjak (egy-két evőkanál vizet is keverek bele).
Ha a zöldség megfőtt, a galuskát beleszaggatom a levesbe, majd ha a galuska feljött a leves színére, akkor a liszttel elkevert tejszínes tejföllel behabarom.
Jól felforralva tálalom.

HÚSÉTELEK - BAROMFI
BUDAI MÁJGALUSKA LEVES

Hozzávalók:
25 dkg vegyes leveszöldség, só, 1 teáskanál majoránna, 1 csipetnyi törött bors, 3 gerezd fokhagyma, 25 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 1 tojás, 7-9 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl

Elkészítése:
A megtisztított és kis kockákra vágott vegyes zöldséget fazékba teszem, és ráöntök egy liter vizet.
Megsózom, majoránnával, törött borssal és fokhagymával fűszerezem és felforralom.
A forrásban levő levesbe beleteszem az egészben hagyott csirkemájakat, és hárompercnyi főzés után kivéve hagyom kihűlni.
A májat almareszelőn lereszelem és a felét (az összes szívvel együtt) visszateszem a levesbe.
A maradék reszelt májat összekeverem a felvert tojással, sóval, borssal, majoránnával és annyi liszttel, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjak (egy-két evőkanál vizet is keverek bele).
Ha a zöldség megfőtt, a galuskát beleszaggatom a levesbe, majd ha a galuska feljött a leves színére, akkor a liszttel elkevert tejszínes tejföllel behabarom.
Jól felforralva tálalom.

HÚSÉTELEK – BORJÚ, MARHA
BÉLSZÍNSZELETEK BUDAPEST MÓDRA

Hozzávalók 4 személyre:
8 db bélszínszelet, 12 dkg zsír, 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg libamáj, 15 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 3 dkg paradicsompüré, 15 dkg zöldpaprika, 15 dkg zöldborsó, só, pirospaprika, 15 dkg rizs

Elkészítése:
A finomra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsompürét, felengedjük egy dl vízzel, sózzuk, és ebben a paprikás lében, a serpenyőben előzőleg megpirított, kis kockákra vágott szalonnát, a kis kockákra vágott gombát, libamájat, zöldpaprikát hozzáadjuk. Ha szükséges, megsózzuk, összerázzuk, majd az egészet jól felforraljuk.
A zsírban vagy olajban előre fél-angolosra sütött, megsózott bélszínszeleteket a párolt rizsalapra tesszük, leöntjük a forró pörköltet raguval, tetejét megszórjuk a megmelegített zöldborsóval, zöldpaprika-karikákkal, és vékony szeletekre vágott paradicsommal díszítjük.

HÚSÉTELEK – HALAK, VADAK
PONTY BUDAI MÓDRA

Elkészítése:
30-40 deka vegyes zöldséget - sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökeret, karalábét és kevés vöröshagymát metéltre vágunk és vajon megpároljuk.
Mikor már mindez félig meg-puhult, hozzáteszünk 1 kilós, szintén darabokra vágott pontyot.
Megsózzuk, ráöntünk 1/2 liter fehér-bort és erős tűzön addig főzzük, míg a leve félig elfőtt és megsűrűsödött.
Vajban pirított kenyérszeletekkel tálaljuk.

BUDAI TITOK
Hozzávalók:
4 db ujjnyi vastag, tenyérnyi combszelet, 5 dkg gyulai kolbász, 2 gomba, kis doboz májkrém, 1 tojás, 1 dl tej, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, törött fekete bors, só

Elkészítése:
A hússzeleteket mindkét oldalukon húskalapáccsal kiverjük, de óvatosan, hogy a hús el ne szakadjon.
Minden szeletet májkrémmel megkenünk, meghintjük törött borssal, sóval, néhány szelet tisztított gombát és néhány karika lehéjazott kolbászt teszünk rá.
Szorosan felcsavarjuk, és hústűvel úgy tűzzük meg, hogy ki ne essen belőle a töltelék.
Lisztbe hempergetjük, majd a felvert és tejjel elkevert tojásba mártjuk, végül zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban, de takaréklángon pirosra sütjük.
Ezután a hústűket kivesszük belőle, és sült burgonyával, salátával kínáljuk.

SALÁTÁK
BUDAI SALÁTA 01.

Hozzávalók:
10 dkg apró kockatészta, 2 db kovászos uborka, 2 db savanykás alma, 2 közepes fej lila hagyma, 2 dl majonéz, 1 dl sűrű tejföl, fél dl kovászos uborkalé, 1 csokor kapor, 3 gerezd friss fokhagyma, 1 teáskanál só, ízlés szerint kevés porcukor és törött fehér bors

Elkészítése:
A tésztát sós, forrásban lévő vízbe teszem és megfőzöm.
Hideg vízzel leöblítem, és jól lecsöpögtetem.
Közben a mártáshoz a majonézt simára keverem a tejföllel és az uborkalével, majd sóval, borssal, pici cukorral, valamint a megtisztított és összezúzott fokhagymával ízesítem.
A tésztát a mártásba belekeverem.
Ezután az almát megmosom, kicsumázom, és egészen apró kockákra vágva hozzáteszem a salátához.
A kovászos uborkát ugyancsak apróra összevágom, a megtisztított hagymát finomra metélem, a megmosott kaprot felaprítom, és az összes hozzávalót összekeverem.
Befedve legalább fél napra a hűtőszekrénybe rakom.
Tálalás előtt ismételten átkeverem, és hidegen kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc

SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
BUDAI SZELETEK

Elkészítése:
1 deka cukrot 4 tojás sárgájával, 1 csomag Váncza-vanilin cukorral és 4 deka vajjal habosra keverünk. 1/2 órai keverés után még 15 deka őrölt mandulát, meglágyított 7 deka főzőcsokoládét, 2-3 evőkanál zsemlyemorzsát, 1/2 csomag Váncza-sütőport és legvégül a 4 tojás kemény habját adjuk hozzá.
Tepsiben sütjük.
Sütés után csokoládéval készült cukros csokoládémázzal vonjuk be az egész lapot, melyet hosszúkás szeletekre vágva még csokoládécsókkal díszítünk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAZAI TÁJAKON - BUDAPEST
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.