Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HAJDÚ - BIHAR MEGYE 1

2020.06.30

HAZAI TÁJAKON

A megye jellegzetes fogásai a hajdúsági orjaleves, a marhahúsból, zöldségekből és burgonyából készült gulyásleves, előételként a hortobágyi húsos palacsinta, főételként pedig a debreceni töltött káposzta, a hortobágyi pecsenye és a változatos módon készített pulykahúsok.
A gazdagon fűszerezett helyi ételkülönlegességekhez a szilva- és a barackpálinkát, kísérőitalnak pedig a száraz alföldi borok bő választékát fogyasztják. Igazi ételspecialitások a szabad tűzön, bográcsban főzött pásztorételek: a "slambuc", a birkapörkölt és a bográcsgulyás.

Debrecen és környékének finomsága a "dübbencs" (juhtúróval töltött kapros lepény).

wikipedia

ELŐÉTELEK:
Hortobágyi húsos palacsinta 1.

Hozzávalók:
18-20 sós palacsinta, 5 adag paprikás csirke, 10 dkg vaj, 3 dl tejföl, só, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél cs. petrezselyemzöld, őrölt bors

A paprikás csirke mártásából a húst kiszedve bőrét lehúzzuk.
Kicsontozva finomra daráljuk.
Serpenyőben vajat melegítünk, belerakjuk a húst, kis borssal, sóval, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítve 10-15 percig pihentetjük, a palacsintákra kenjük, feltekerjük.
Tűzálló tálba rakva leöntjük a mártással.
Szeletelt paradicsommal, zöldpaprikával díszítve kis tejföllel meglocsoljuk.

LEVESEK:
Hortobágyi "gyümölcsleves"

Hozzávalók:
1 db szép nagy csülök, 5 dkg kolozsvári szalonna, 5 dkg kolbász, 1 evőkanál reszelt hagyma, 1 mokkáskanál pirospaprika, só, bors, 25 dkg burgonya, 1 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:
A csülköt kuktában megfőzzük,
Kicsontozzuk, és apró kockákra vágjuk.
A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, megpirítjuk rajta a kockára vágott tisztított burgonyát.
Ha már kezd puhulni, belekarikázzuk a kolbászt, hozzáadjuk a csülökhúst, és forrón tálaljuk

HÚSÉTELEK:
Hajdúsági tokány

Hozzávalók:
60 dkg marhalapocka, 5 dkg füstölt szalonna, 20 dkg debreceni kolbász, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg lecsó, só, törött bors, pirospaprika, paprikakrém, csipet kakukkfű, 1 dl olaj, 1 dl vörösbor.

Elkészítése:
A szalonnát apróra vágjuk, és kevés olajon kiolvasztjuk, megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük az ujjnyi csíkokra szeletelt húst, és elkapart fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, egy csípet kakukkfűvel, teszünk hozzá 1 kanál paprikakrémet, megsózzuk, borsozzuk, leöntjük 1 dl borral, s fedő alatt rövid lében puhára pároljuk.
Ha a hús megpuhult a kolbászt felkarikázzuk, kevés zsíron átforgatjuk, és a lecsóval együtt a húshoz adjuk.
Együtt még egyszer felforraljuk, és forrón tálaljuk.

Gombával töltött oldalas
Hozzávalók 6-8 személyre:
Egy egész, kb. 2 kg-s sertésoldalas, 2-3 evőkanál zsír, 30 dkg csiperke, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 csokor petrezselyem, késhegynyi őrölt bors, rozmaring vagy kakukkfű, 4 tojás, 3 szikkadt zsemle, tej a zsemle áztatásához, 2 dkg pirospaprika, 1 dl barna sör, 2-3 dkg só, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál paradicsompüré.

Elkészítése:
Az oldalast a vastagabb vége felől egy hosszú, keskeny pengéjű hegyes késsel hosszában felszúrjuk úgy, hogy a tölteléknek helye legyen.
Ezután az oldalas belső felén, a bordacsontok körül felvágjuk a csonthártyát, hogy sütés után a csontokat könnyen ki tudjuk húzni.
A töltelékhez a zsemléket tejben áztatjuk, majd jól kicsavarjuk. Zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát és gombát, megfűszerezzük, megsózzuk, a zsemléhez adjuk, a tojásokkal összegyúrjuk, és a felaprított petrezselymet is beledolgozzuk.
Ezt a masszát az oldalas üregébe töltjük, majd a nyílást hústűkkel vagy hegyes fogvájóval összetűzzük, lezárjuk.
Tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, forró zsírral leöntjük, közepes lángú sütőben alufóliával letakarva sütni kezdjük.
Amikor már jól megpárolódott, levesszük róla az alufóliát, és valamivel nagyobb lángon sütjük tovább. Időnként az alábbi keverékkel egyenletesen kenegetjük: a sörben elkeverjük a mézet, késhegynyi pirospaprikát, késhegynyi rozmaringot, őrölt borsot meg a paradicsompürét.
A pecsenyét valamivel, nagyobb lánggal sütjük tovább. Amikor a fenti keverék rákeményedik a húsra, még nagyobb lángra vesszük, 0,5 dl tejben elkeverünk egy késhegynyi pirospaprikát, és ezzel kenegetjük, amíg jó élénk, vörös színt nem kap.
Amikor kész, a tepsiből kivesszük, és az oldalasból eltávolítjuk a csontokat.
Felszeletelve tálaljuk.
Dagadóból is hasonlóan készíthetjük, csupán a mennyiségen változtassunk.

Debreceni májas csirke
Hozzávalók:
25 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg vaj, 8 dkg szalonna, 2 db főtt tojás, 8 dkg csirkemáj, 3 g törött bors, 2 g szerecsendió, 1 csomó zöldpetrezselyem, 3 db tojás, 2 g majoránna, 10 dkg vöröshagyma, 1,20 kg csirke, 5 cl olaj, só.

A zsemlemorzsát vajban aranysárgára pirítjuk.
A fehér sós szalonnát apró kockákra vágjuk, rózsaszínűre pirítjuk, hasonlóan feldaraboljuk a főtt tojásokat és a csirkemájat.
Mindezeket összekeverjük a pirított morzsával, sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük.
Az elkészített töltelékhez hozzákeverjük a tojássárgáját, majd a tojáshabot.
A csirke bőrét a nyakánál ujjunkkal fellazítjuk, és a tölteléket a bőr alá töltjük.
Ezután a csirkét kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe petrezselyemzöldjét, majoránnát és vöröshagymát teszünk.
A csirkét tepsibe tesszük, leöntjük forró olajjal, majd kevés vizet öntünk alá, és locsolgatva megsütjük.
Elkészítési idő: 70 perc
Ajánlott ital:
Hajósi Cabernet

VEGYES RECEPTEK:
Hortobágyi töltött burgonya

A szokásos módon sertéspörköltet készítünk.
Közben személyenként két db nagyobb burgonyát héjában megfőzünk, majd tisztítás után hosszában félbevágjuk őket.
Üregeket kaparunk ki.
Ezután a pörköltet levétől lecsurgatjuk, és pépesre vágjuk.
A húskrémmel megtöltjük a burgonyákat, majd kivajazott tűzálló edénybe helyezzük.
A pörkölt levét tejfölös habarással besűrítjük, és a burgonyákat bevonjuk vele.
Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

SÜTEMÉNYEK:
Rákóczi túrós lepény

(Püspökladányi recept)
Hozzávalók a tésztához:
42 dkg liszt, 28 dkg ráma margarin, 14 dkg porcukor, 4 tojás sárgája, kb. másfél dl tejföl, 1 citrom lereszelt héja, csipet só, kevés sütőpor.

A töltelékhez:
1 kg tehéntúró, 6 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 2 dl tejföl, 1 zsemle, 2 csomag vaníliás cukor.

A tetejére:
6 tojás fehérje, 30 dkg cukor, másfél dl víz, 5 dkg sárgabarackíz, porcukor.

A töltelék készítésekor a tojást a cukorral jól kikeverjük, közben hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a vanília cukrot, a túrót, a kockára vágott zsemlét, a tejfölt, jól összekeverjük, és hűtőbe tesszük.
Közben előkészítjük a tésztát, 6 mm vastagra nyújtjuk, kizsírozott tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, és félig megsütjük.
Ezután egyenletesen ráterítjük a tölteléket, és tovább sütjük. A tetejére ez alatt a tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verünk. 10 dkg cukrot a vízzel felfőzünk, lazán a habhoz keverjük, amíg ki nem hűl.
A masszát a tészta tetejére simítjuk, és a sütőbe vissza téve szárítjuk.
Ha kihűlt kockára vágva kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAZAI TÁJAKON - HAJDÚ - BIHAR MEGYE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.