Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HEVES MEGYE 1

2020.06.11

HAZAI TÁJAKON

Heves megye Magyarország északkeleti részében, az Észak-Magyarország-i régióban található, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye határolja.
Székhelye Eger.
A megye déli fele az Alföld északi peremvidékén terül el, északkeleti részén a Bükk-vidék, északnyugati harmadán a Mátra hegyvonulatai húzódnak.
Mezőgazdasági képét földrajzi felépítése jelentősen befolyásolja.
Északi felén főleg erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás folyik, míg déli felén kiterjedt szántók, legelők, szőlőültetvények és gyümölcsösök húzódnak.
Vízrajzát délen a Tisza és a rajta mesterségesen kialakított Tisza-tó, nyugaton a Zagyva, középső vidékein a Tarna, míg keleten az Eger-patak és ezen vízfolyások mellékvizei alkotják.
Közlekedésföldrajzi értelemben a megye jól megközelíthető mind vasúton, mind közúton.
Heves megye területén ősidők óta éltek emberek, kiknek kőkori nyomait a Bükk hegység mészkő-barlangjaiban (Istállós-kői-barlang, Szeleta-barlang, Pes-kő-barlang) találták meg.
Később réz-, bronz- és vaskori leletek is nagy számban kerültek elő ezen a vidéken.
Majd a szarmaták, 569 és 811 között pedig az avarok hagytak máig látható nyomokat a vidéken; a Csörsz árka vonulatai ugyanis ezt a vidéket is érintették, nyomaik sok helyen máig kivehetők.
A honfoglaló magyarok 895-n vették birtokba e területet, és 900-ban telepedtek meg itt véglegesen:
A mai Heves megye területét Anonymus: Gesta Hungaroruma említette írásban először, melyben Árpád és vitézeinek e vidéken, az Eger-, Tisza- és Zagyva vizének környékére való érkezését mondja el:

„Árpád vezér és övéi megindulván az Egur (Eger) vizéig jövének... s azon halmot, melyen a vezérnek leveles szint csináltak, Zenuholmu-nak (Szihalom) nevezték s táboruk az Ustoros vizétől Pourozlou (Poroszló) váráig terjedt. Innen megindulva a Zogea (Zagyva) vizéig jövének és tábort ütének azon folyó partján a Tiszától a Mátra erdejéig... Akkor Árpád vezér a Mátra erdejében egy földet adott Edu-nak és Edumen-nek, ahol aztán unokájuk, Pata várat épített, kiknek a nemzetségéből származott sok idők múltával Sámuel király, kit kegyességéért Obának neveznek vala”

Anonymus történetéből a fennmaradt oklevelek szerint annyi bizonyos, hogy Patának ebben az időben már voltak birtokrészei a megyében, majd 1234-ben II. András király adományozta az eddig királyi birtoknak számító negyedrészt is az Aba nemzetségbeli Sixtus fiának, Demeternek.
A 12. században már a megyében birtokos Aba nemzetség több tagja is viselte a Pata nevet, melyeknek egyike építhette itt, a Gyöngyöspata fölötti hegyen azt a földdel körülsáncolt lakóházat, melyet idővel a nemzetség tagjai megerősítve Pata várává építettek ki.

wikipedia

Gasztronómia
Heves megye egyik legmeghatározóbb gasztronómiai jellemzője a bor.
Két történelmi borvidék található megyénkben, a Gyöngyös központú Mátra-aljai valamint az Egri borvidék.
E két város "A szőlő és a bor városa" elnevezés büszke tulajdonosa, s számos világhírű borász otthona.
A világhírű borok mellé természetesen a magyar konyha legfinomabb és legismertebb specialitásait kóstolhatjuk Heves megye éttermeiben, hangulatos vendéglőiben.
Eger környékén az egries húsleves, az egri gömbpalacsinta, a tárkányi sós-túrós rétes, a Mátrában a palóc konyha hagyományos ételei, a bükki vadételek, a Tisza mentén a tiszai halászlé, Szilvásváradon a pisztráng és a szarvasgomba nyújtanak felejthetetlen ízélményeket.

hevesmegye

LEVESEK
BIRSALMÁS BABLEVES

Hozzávalók:
20-20 dkg szárazbab és füstölt hús, 1 birsalma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 ek liszt, 2 dl tejföl

Elkészítése:
Az éjjelen át, áztatott babot másnap sós vízben feltesszük főni.
Hozzáadjuk a felkockázott húst és a cikkekre vágott, tisztított birsalmát.
Ha a bab is és a hús is megfőtt, a lisztből és a tejfölből habarást készítünk, belepréseljük, v. reszeljük a fokhagymát és a levest ezzel behabarjuk.

HÚSÉTELEK – BAROMFI
CSIRKE PANNÓNIA MÓDRA

Hozzávalók:
Csirkemell 4 db, vaj 5 dkg, gomba 15 dkg, tejszín 2 dl, reszelt Pannónia sajt 25 dkg, liszt 5 dkg, tojás 2 db, zsemlemorzsa 15 dkg, olaj 3 dl, őrölt bors, só

Elkészítése:
Egy kis lábasban vajat olvasztunk, és puhára pároljuk benne a felaprított gombát.
Sózzuk, borsozzuk, 2 kanál liszttel simára keverjük, majd a tejszínt hozzáöntve besűrítjük.
Hozzáadjuk a reszelt Pannónia sajtot, és addig keverjük, amíg a sajt megolvad. Kihűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük.
Ha megdermedt, 4 részre osztjuk és rákenjük a 4 db kivert, sózott csirkemellre.
Felgöngyöljük, és hústűvel összetűzzük.
Lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.
Rizzsel és vegyes zöldségsalátával kínáljuk.

HÚSÉTELEK – BORJÚ, MARHA
EGRI KEBAB

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg borjúcomb, 1 db padlizsán, 2 db paradicsom, 2 db paprika, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg zöldbab, 8 db pita tészta

Elkészítése:
A borjúhúst apró kockákra vágjuk. Addig sütjük, amíg el nem fő a saját leve.
Ezután sózzuk.
A padlizsánt meghámozzuk, és felkockázzuk a paprikával, és a paradicsommal együtt. Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a gyöngyhagymát.
Megszórjuk őrölt borssal, kaporral. Kicsit összeforraljuk, és nagyon kevés vízzel felöntjük.
Egyet forralunk rajta, majd belekerül a padlizsán, a paprika, a zöldborsó, a zöldbab, és végül a paradicsom is.
Még egy gyors forralás, ha szükséges, sózhatjuk.
Pita tésztával tálaljuk.
Díszítésnek gyöngyhagymát és paradicsomot használunk.

HÚSÉTELEK – SERTÉS
ABASÁRI TÖLTÖTT SERTÉSDAGADÓ

Hozzávalók:
80 dkg sertésdagadó, 2 dl tej, 2 zsemle, 5 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 8 dkg császárszalonna, 10 dkg gomba, 10 dkg sertésmáj, 10 dkg zöldborsó, 2 tojás, 1 csomó zöldpetrezselyem, 3 dkg paradicsompüré, 2 dkg liszt, 2 dl fehérbor, só

Elkészítése:
A sertésdagadót felszúrjuk, hogy tölthető legyen.
Tejbe áztatjuk a zsemléket, és jól kinyomkodjuk.
Kevés zsírban megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott császárszalonnát, a gombát, a májat és a zöldborsót.
Az anyagokat együtt lepirítjuk, majd hozzákeverjük a zsemlékhez.
Hozzáadjuk a tojást, a fűszereket és a finomra megvágott zöldpetrezselymet. Az így elkészített töltelékkel a dagadót betöltjük, hústűvel betűzzük, és a húst megsózzuk.
Sütő tepsibe téve forró zsírral leöntjük és kevés vizet aláöntve, állandóan locsolgatva megsütjük.
Zsírjából pecsenyelevet készítünk, amelyet víz helyett száraz fehérborral öntünk fel, és jól kiforraljuk.
Paradicsomos rizzsel vagy hagymás tört burgonyával tálaljuk.

HÚSÉTELEK VEGYESEN
EGRI ZÖLDSÉGES VADDISZNÓCOMB

Hozzávalók:
90 dkg vaddisznócomb, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg leveszöldség, 5 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg zsír, 1 dl fehérbor, ecet, cukor, só, bors, 1 db babérlevél

Elkészítése:
A vaddisznócombból egyenlő vastagságú szeleteket vágunk.
Sóval bedörzsöljük, kissé borsozzuk, meglisztezzük, majd serpenyőben, erős tűzön minden oldalát pirosra sütjük.
A serpenyőből kiemelve áttesszük egy lábasba.
A visszamaradt zsíron késhegynyi cukrot karamellizálunk, majd hozzátesszük a megtisztított és apró kockákra vágott zöldséget, a kockákra vágott hagymát és 2 gerezd zúzott fokhagymát.
Beleadjuk a babérlevelet, megborsozzuk, és az egészet együtt fedő alatt tovább pároljuk.
Amikor a zöldség puhulni kezd és zsírjára párolódott, meghintjük liszttel, kissé átpirítjuk, hozzáadjuk a fehérbort, sózzuk, és az így nyert mártást ráöntjük a húsra.
Az edényt lefedve sütőbe helyezzük, és addig pároljuk, míg a hús teljesen puha nem lesz.
Amikor a hússzeletek megpuhultak és a mártás kellően besűrűsödött, spagettivel vagy párolt rizzsel tálaljuk.

SZILVÁSVÁRADI TÖLTÖTT PISZTRÁNG
Hozzávalók:
1,8 kg pisztráng, 30 dkg libamáj, 30 dkg vaj, 20 dkg lecsó, só, bors

Elkészítése:
A tisztított pisztrángokat vajban megsütjük.
Készítünk egy finom lecsót, amit libamájjal dúsítunk.
Ezt a pisztrángokba töltjük, a halakat alufóliába tekerjük és sütőben megsütjük.
Vajas petrezselymes burgonyát adunk mellé, a halak szaftjával meglocsolva.

VEGYES RECEPTEK
EGRI TÖLTÖTT GOMBA

Hozzávalók:
1,5 kg közepes csiperke, citrom, 60 dkg sült libamáj, 10 dkg vaj, 10 dkg besamelmártás, 1 dl konyak, só, fehér bors, szurokfű, szerecsendió, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj, egri mártás

Elkészítése:
A szép egyforma gombafejeket citromos sós vízben öt percig főzzük, majd leszűrjük.
A májat áttörjük, kikeverjük vajjal, besamellel, konyakkal és fűszerezzük.
A kihűlt gombafejeket megtöltjük a pürével, majd bundázzuk, és szép pirosra sütjük forró olajban.
Rósejbnivel, rizi-bizivel körítsük, és egri mártást kínáljunk hozzá.
Az egri mártáshoz 2 adag barna mártást és 1 adag Egri bikavért összekeverünk és kiforraljuk.
Ha selymesebbé akarjuk tenni, vajat is morzsolhatunk bele.

SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
EGRI GÖMBPALACSINTA 01.

Hozzávalók - A palacsintához:
15 dkg liszt, 2 dl tej, 5 dkg cukor, 1 db tojás, 5 dkg olaj, só, vaníliás cukor

A töltelékhez:
20 dkg dió, 2 dl tej 0,5 dl rum, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, 7 dkg cukor

Az öntethez:
5 dl tej, 2 tojás, 1/4 rúd vanília 3 cl rum 12 dkg cukor 2 dkg liszt

Elkészítése:
A palacsintatésztából 10-11 palacsintát sütünk.
Elkészítjük a tölteléket, a tejet cukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal felfőzzük, majd hozzáadjuk a darált diót.
Felforraljuk, ha besűrűsödött, hozzáadjuk a rumot, és a töltelékkel megkenjük, majd egymásra rétegezzük a palacsintákat.
Egy megvajazott textilszalvéta közepére helyezzük a palacsintákat, és sarkait összekötve gömb alakúra formázzuk.
Vaníliás tejben 10 percig főzzük, ezután lecsepegtetjük, és tányérra tesszük.
Vaníliaöntettel leöntve, forrón tálaljuk. Közben elkészítjük az öntetet:
2 tojás sárgáját simára keverjük a liszttel és kevés tejjel.
Ezután hozzáadjuk a vaníliát, a cukrot és a megmaradt forró tejet.
Vízgőzön sűrűsödésig kevergetjük, végül a tojásfehérjéből felvert habot lazán hozzákeverjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAZAI TÁJAKON - HEVES MEGYE
Szerző:

Kovács Nándor


 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.