Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KOMÁROM - ESZTERGOM MEGYE 1

2020.07.23

HAZAI TÁJAKON

 

KOMÁROM - ESZTERGOM MEGYE gasztrokulturája és történelme már azért is érdekes, mert magyar földön elsők között, Bokodon termeltek burgonyát, mely kiérdemelte az 1800 évek során a "híres bokodi kolompér" elnevezést.
Nemkülönben hírnévre tett szert, a csákvári szürke-marha, melynek húsa sok olyan összetevőt tartalmaz, amely jótékony hatással van az emberi szervezetre.
Végezetül de nem utolsósorban a borkultúrája is nevezetes, hiszen a megyében termelik a "Móri Ezerjó"-t ami ugye, köztudottan Hungarikum is, valamint az "Irsai Olivér" néven jegyzett szőlő és borfajtát.

 

LEVESEK
BABLEVES JÓKAI MÓDRA

Hozzávalók:
Egy füstölt csülök, 35 dkg fejtett v. szárazbab, 4 szál sárgarépa, 3 szál gyökér, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, majoránna, babér, szemes bors, paprika, só, ecet, 2 dl tejföl, 2-2 ek. Zsiradék, és liszt

Elkészítése:
Ha száraz babból készítjük, akkor előző este beáztatjuk, s ugyancsak egy éjszakát ázzon a csülök is.
Másnap a csülköt 2 liter vízben feltesszük főni.
Fedő alatt, lassú tűzön a hús puhulásáig főzzük.
Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk.
Ha a csülök puha, kivesszük a levéből és félretesszük hűlni.
Levébe beletesszük a babot, és félpuhára főzzük.
A csülköt kicsontozzuk, és kockákra vágjuk.
A babhoz adjuk a zöldségeket a zúzott fokhagymát, a babért, a majoránnát, és a szemes borsot.
A zsiradékon megpároljuk az apróra vágott hagymát, a liszttel meghintjük és pirítjuk.
Hozzáadjuk a paprikát, és 3 dl vízzel folyamatos kevergetés közben elkeverjük.
A rántást a leveshez adjuk és a húst is beletesszük, ha kell utána sózzuk, majd a tejföllel behabarjuk.
Kiforraljuk, csipetkét főzünk bele, s a végén ecettel ízesítjük levesünket.

HÚSÉTELEK- BAROMFIFÉLÉK
BÁBOLNAI TÖLTÖTT CSIRKEMELL

Hozzávalók:
2 csirkemell, 4 csirkemáj, 1 evőkanál zsír, 1 tojás, 1 zsemle, 1 kis fej vöröshagyma, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 teáskanál ételízesítő

Elkészítése:
A melleket félbevágom, és a csont mellett felnyitom.
A csirkemájat a zsíron megsütöm.
A beáztatott zsemléből a tojással, a vöröshagymával, a fűszerekkel tölteléket készítek.
A felnyitott csirkemelleket úgy töltöm meg, hogy a csirkemájakat egészben helyezem a töltelék közepébe.
Az egészet sütőben pirosra sütöm.
Tálaláskor a csontról leveszem és felszeletelem.
Sült burgonyát és kompótot adok hozzá.

HÚSÉTELEK – SERTÉS
DÉLI HÚS

Hozzávalók:
50 dkg sertésoldalas, 50 dkg sertéscomb, 60 dkg tokaszalonna, 1 evőkanál só, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika.
A körethez 50 dkg burgonya, só

Elkészítése:
A húsokat nagyobb darabokra vágjuk, lábosba tesszük, meghintjük sóval, és felöntjük 3 dl vízzel.
A vöröshagymát és a fokhagymát is durvára vágva beledobjuk.
Ezt az egészet fedő alatt kb. 2,5 órát főzzük, majd fedő nélkül addig, míg szépen megpirulnak, megsülnek a húsok.
Ezután újabb másfél deci vizet borítunk rá, őrölt paprikával fűszerezzük, és további öt percig forraljuk.
Köretként sós vízben főtt burgonyát, és salátát, vagy savanyúságot fogyaszthatunk hozzá.

HÚSÉTELEK – VEGYESEN
FRANCIA RAKOTT HAL

Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg fehér húsú filézett hal, 8 dkg vaj, csapott evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 közepes nagyságú sárgarépa, 1 dl fehérbor, 2 dl tejföl, 1 tojás sárgája, 10 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése:
5 dkg vajon tűzálló tálban üvegesre pároljuk a hagymát, elterítve ráreszeljük a sárgarépát, a répára ráfektetjük az előzőleg besózott haldarabokat. A halakra ráöntjük a bort, borsónyi vajdarabokat tesszük az egész tetejére. Lefedjük a tálat és 20 percre sütőbe tesszük. Félidőben megforgatjuk a haldarabokat.
Levesszük a fedőt.
A tejfölt simára keverjük a tojás sárgájával, és ráöntjük a halakra, majd sajtot szórunk a tetejére.
A nyitott tálat addig tesszük vissza a sütőbe, amíg aranysárga nem lesz a sajt.
Krumplipürével tálaljuk.

VEGYES RECEPTEK
BAJNAI CSÍPŐS BAB BOGRÁCSBAN

Hozzávalók 30 főre:
3,5 kg marhalábszár, 50 dkg házi füstölt szalonna, 1 fakanál sertészsír, 1,5 kg vöröshagyma, 2,5 kg száraz bab, 2 erős paprika, 5 babérlevél, fél liter lecsó, só, csípős fűszerpaprika, őrölt fekete-bors, 1 fej fokhagyma, teáskanálnyi őrölt kömény, 1 evőkanál mustár, fél liter száraz vörösbor

Elkészítése:
A babot előző nap beáztatjuk.
Másnap külön főzőedényben 2 erős paprikával, és babérlevéllel ízesítve másfél órát főzzük.
A szalonnát kisebb kockákra vágjuk, és a bográcsban kevés zsíron megpirítjuk.
A vöröshagymát nagyobb kockákra szeljük, és a kisült szalonnához keverjük.
Üvegesre pároljuk.
A marhalábszár nagyobb hártyáit eltávolítjuk, és felkockázzuk.
Átmossuk, és a bográcsba tesszük.
Utána beleöntjük a lecsót, majd fűszerezzük sóval, erős őrölt paprikával, őrölt borssal- és köménnyel, mustárral, durvára vágott fokhagymával.
Lassú tűzön kb. 3 órát főzzük.
Amikor már majdnem kész, felöntjük borral, átforraljuk, és beleborítjuk a puhára főtt babot.
Negyed órát még főzzük, és friss kenyérrel kínáljuk.

ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK
BANÁNTORTA

Elkészítése:
10 tojásból a nagy gáztepsibe (a lapos tepsibe, amely akkora, mint a gázsütő) piskótát sütök, amelyet sülés után szalvétába roládnak feltekerek.
Amikor kihűlt, körülbelül 6-8 cm-t a széléből levágok, hogy amikor megtöltöm és összehajtom, csak egymást érje a két széle, ne menjen egymásra.

Krém:
3 tojást 6 púpozott kanál kristálycukorral állandó keverés mellett lassú tűzön felfőzök.
Kiteszem hűlni hideg helyre.
30 dkg vajat 15 dkg porcukorral habosra keverek, majd villával összetört 3 kisebb, vagy 2 nagyobb banánt hozzákeverek és a kihűlt, felfőzött tojást.

Elkészítése:
Ezt a krémet a szétterített tésztára egyenletesen szétsimítom (kb. 1,5-2 cm).
A tészta közepén egész banánokat helyezek el.
Majd a tésztát összehajtom a banánt betakarva, s úgy helyezem egy hosszú tálra, hogy ahol összeér a tészta, az alulra kerüljön.
Az egészet bevonom az erre a célra kihagyott krémmel.
Banánkarikákkal lehet a tetejét díszíteni.
Ha kész, 1 napig hűtő-szekrényben hagyom.
Műanyagzacskót húzok rá, mert a banánízt beveszi a hűtőben levő étel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAZAI TÁJAK - KOMÁROM - ESZTERGOM MEGYE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.