Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SOMOGY MEGYE 1.

2020.05.26

HAZAI TÁJAKON

BEVEZETÉS
Hatvannégy éve élek Somogyban. Rengeteg somogyi receptet sikerült összegyűjtenem barátaim, levelezőtársaim segítségével.
Ollóztam napilapok receptközléseiből, kaptam családi recepteket, rokonoktól, ismerősöktől kapott receptek is jócskán vannak a gyűjteményben. Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítették munkámat.
Külön köszönet Kovács Nándornak és Szabó Bélának a DPG "Sült galamb" csatornáján leközölt rengeteg receptért.
Írta, mindezt, boldog emlékezetű barátom...
Klemi
2010-11-27.
A Somogy megyei receptösszeállítás legyen néki, afféle sajátos emlékmű, az összes többi munkája mellett.
Megjegyzés:
Az ádándi receptek zöme Szabó Bélától származik, aki évtizedekig élt francia nyelvterületen.
Számtalan receptet tanult meg ott, és ezeket az ételeket ma is készíti konyhájában a saját ízlésének megfelelő módon
Ne csodálkozzon, hát senki az ételek ízvilágán és készítési módján.

Levesek
ASZALT GYÜMÖLCSLEVES, AVAGY KESZŐCE

Andocsi recept
Elkészítése:
4 adaghoz 60 dkg aszalt szilvát vízben megmosunk, 10-15 percre beáztatjuk.
Fazékba szedjük és felöntjük körülbelül 1,5 liter vízzel. 5 evőkanál cukorral, csipetnyi sóval ízesítjük, fél óra alatt puhára főzzük.
Közben 2-3 evőkanál lisztet csomómentesre keverünk kevés langyos vízzel, 2 dl tejfölt adunk hozzá, kevés langyos levessel összekeverjük, és apránként a leveshez csurgatjuk.
Tűzön átforraljuk. Ízesíthetjük fahéjjal és szegfűszeggel is.

Levesbetétek
CSIPETKE

Barcsi recept
Elkészítése:
Kb. 10 dkg lisztből és 1 tojásból víz nélkül, kemény tésztát gyúrunk, amelyből apró darabokat szaggatunk és a forró levesben, vagy sós- Vegetás vízben kifőzzük.

Mártások
ALMAMÁRTÁS

Barcsi recept
A "Mazsolás csirke almaszósszal" c. recept alapján.
Hozzávalók:
2 dl muskotályos bor, víz, 4-5 alma, 1 ek cukor, hússütésből megmaradt pecsenyezsír

Elkészítése: Meghámozol 4-5 almát, kikapod a magházát és a mazsola áztatásából visszamaradt boros vízben, 1 ek cukor társaságában megfőzöd, s jó alaposan összetöröd.
A hússütésből megmaradt pecsenyezsírt egy lábosba áttöltöd, s mintha rántást készítenél, liszttel besűríted, majd rátöltöd az összetört almát, és állandó kevergetés közben mártás sűrűségűre főzöd.
Sült húsok mellé tálalhatod.

Tésztatelek
BABOS TÉSZTA

Simonfai recept
Hozzávalók:
Két és fél liter víz, fél kiló szárazbab, 2 db. közepes petrezselyem gyökér, 4 db sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, egy zacskó nagy kockatészta

Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk.
A petrezselyemgyökeret és a sárgarépát hosszúkásra szeljük, s ezután a hozzávalókat - a tészta kivételével - föltesszük főni.
Ha megfőtt, a zöldségekkel együtt leszűrjük a levet - a babot különvesszük -, s ebből ízlés szerint egy kis rántással levest készítünk.
A babot összetörjük, paprikás-hagymás zsírral megöntözzük.
A tésztát sós vízben kifőzzük, és erre halmozzuk az összetört babot.

Köretek
BOSTONI BURGONYA

Barcsi recept
Hozzávalók:
burgonyapüré, 1 kg burgonyából, fél fej vöröshagyma, 2 tojás, 5 dkg vaj, kevés pirospaprika

Elkészítése:
A burgonyapürét, ami lehet akár maradék is a finomra reszelt hagymával meg a tojásokkal jól összekeverjük, és alaposan kivajazott tűzálló tálba öntjük.
A tetejére olvasztott vajat locsolunk, pirospaprikával meghintjük, és a sütőben kérget sütünk a tetejére.

Húsételek – Bárány és birkaételek
BÁRÁNYCOMB BARACKOS CHUTNEY-VAL

Ádándi recept
A vajon párolt báránycomb mellé ideális a lágy, fűszeres chutney.
A friss barackszeletekkel üde, gyümölcsös jelleget adhatunk az ételnek.
Köretként kínáljunk hozzá rizspiláfot és zöldsalátát.
Hozzávalók:
2 cikk fokhagyma, 1 kis fej lila hagyma, 1 db friss gyömbér (kb. 2,5 cm), 40 dkg félbevágott konzerv barack, 5 dkg mazsola, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál dijoni mustár, 1/2 teáskanálnyi só, 4 dkg barna cukor, 6 kardamom, 1 teáskanál koriandermag, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 báránycomb kb. 2 kg

Elkészítése:
Hámozzuk meg a fokhagymát, a hagymát és a gyömbért, majd vágjuk nagyobb darabokra.
Az őszibarack-feleket hagyjuk lecsöpögni.
Tegyük mixerbe a fokhagymával, a hagymával, a gyömbérrel, a mazsolával, az ecettel, a mustárral, a sóval, a barna cukorral és a fűszerekkel együtt.
Keverjük 10-20 másodpercig.
A báránycombot tegyük zsírfelfogó tepsibe, és kenjük be minden oldalát az őszibarackos chutneyvel
Öntsünk a hús alá fél pohár vizet.
Tegyük a báránycombot a sütőbe, és pároljuk kb. 90 percig.
A sütési idő felénél fordítsuk meg a combot, és locsoljuk meg a pecsenyelével.
Kell még egy mixer is.

Baromfiételek
AGYAGTÁLBAN SÜTÖTT HÚS

Kaposújlaki recept
Hozzávalók:
Cca. 5 - 7 dkg szalonna, 1 kg krumpli, 1/2 kg cukorborsó, 2 db sárgarépa, 1 fej hagyma, csirke darabolva vagy pulyka illetve disznóhús, 1 hámozott alma, só, bors, oregánó, delikát

Elkészítése:
Az agyagtálat 20 percig vízben áztatjuk. (A magam tapasztalata alapján ajánlanám, felhasználás előtti estén beáztatni a cserépedényt.)
Az alját béleljük bacon szalonnával (ez el is maradhat). Kb. 1 kg krumplit karikára vágunk, összevágjuk a sárgarépát, a hagymát vékonyan felkarikázzuk.
A szalonnára a krumplit, borsót, sárgarépát felváltva rakjuk.
A hagymát rászórjuk.
Soronként lehet ízesíteni.
A fűszeres, sózott húst a végén rárakni, meglocsolni egy kevés olajjal. Kb. 1-1,5 órát sütjük.
Ha a hús teteje piros, megfordítjuk és azt is pirosra sütjük.
Egy almát cikkekre vágva a húsra tenni, nagyon finom, ízletes lesz tőle.

Sertésételek
ACSAI PECSENYE

Somogyacsai recept
Hozzávalók: 4 személyre:
4 szelet sertéskaraj, 1 tojás, 40 dkg burgonya, 10 dkg liszt, só, bors, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A meghámozott burgonyát lereszeljük, a keletkezett nedvességet kifacsarjuk.
Összekeverjük a tojással és annyi liszttel, hogy galuskaszerű tésztát kapjunk.
Sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük.
A húst vékonyra kiveregetjük, besózzuk és belemártjuk a bundába.
Bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük.
Az Acsai pecsenyét friss vegyes salátával kínáljuk és rizibizivel.

Marhahúsos ételek
BOJTÁRAVATÓ

Szentgyörgyi recept
Hozzávalók 10 személyre:
2,5 kiló borjúkaraj és 1 kiló máj

Elkészítése:
A karajból erős alaplevet főzünk.
A húst szeleteljük, fehér borssal, metélőhagymával, rozmaringgal fűszerezzük, sózzuk, s hűtőbe tesszük kettő órára.
A májat megsütjük, babérlevéllel, majoránnával, vörös- és fokhagymával, borssal fűszerezzük; mikor majdnem kész, gyöngyhagymát adunk hozzá, majd ledaráljuk, kevés konyakkal ízesítjük.
A karajokat májjal töltjük, göngyöljük, hústűvel megtűzzük; lisztbe forgatva hirtelen elősütjük.
A zsiradékban gyöngyhagymát hevítünk, barna cukrot, paradicsompürét, babérlevelet és száraz vörösbort adunk hozzá.
Az alaplével felöntjük, belerakjuk a karajt, és 35-40 perc alatt készre pároljuk.
A karajt kivesszük, a levet barna liszttel sűrítjük, átszűrjük, készre forraljuk.
Tálaláskor tepertős túrós csuszát adunk.

Vadak és halak
ÁFONYÁS VADRAGU

Fonyódi recept
Hozzávalók:
1 kiló szarvashúsból 15 deka gomba, 2 fej hagyma, 2 szép sárgarépa és vadfűszerek

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, s olajban megdinszteljük.
Beletesszük a kockára vágott húst, és tovább dinszteljük.
Vadfűszerrel: mustármaggal, babérlevéllel, borókabogyóval, zúzott fokhagymával és sóval, borssal fűszerezzük.
Mikor a hús már puha, beletesszük a kockára vágott gombát és a sárgarépát. Mielőtt tálalnánk, összeforraljuk az áfonyalekvárral.
Burgonyakrokettel kínáljuk, és a tányéron karikára vágott paprika közepében áfonyalekvárt is elhelyezünk.

AGYAGBAN SÜLT HAL
Barcsi recept
Elkészítése:
A halat lepikkelyezzük, kibelezzük, sózzuk (Pásztorsó), majd nedves agyagba burkoljuk.
Ha a tűznek már jó parazsa van, azt szétkotorjuk, belerakjuk a beburkolt halakat, a parazsat rákotorjuk, rakunk a tűzre és addig sütjük, míg az agyag kopogni nem kezd.
Ez maximum fél óra.
Félidőben megfordítjuk a halakat.
Ha az agyag már kopog, egyszerűen összetörjük, és a halakat elfogyasztjuk.
Hihetetlenül finom étel!

Zöldséges ételek
ALFÖLDI NYÁRI TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Niklai recept
Hozzávalók:
60 dkg darált sertés hús, 15 dkg rizs, zsír, vöröshagyma, 1 fej káposzta, pirospaprika, 3 tojás, egres (vagy kemény szemű fehér szőlő), kapor, törött bors, ételízesítő, citromlé, cukor, só, tejföl

Elkészítése:
A fejes káposztát leveleire szedjük és sós vízben kicsit megfőzzük úgy, hogy hajlítható legyen (ne főzzük szét).
A maradék káposztát leszeljük.
Zsíron 1 fej vöröshagymát párolunk, félre tesszük és pirospaprikát teszünk rá. Erre az alapra szórjuk a szelt káposzta felét.
A töltelékhez a rizst kevés vízben megfőzzük és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt rizshez adjuk a darált sertéshúst, sót, borsot, ételízesítőt, 3 egész tojást.
Jól összedolgozzuk és a már kihűlt káposztalevelekbe töltjük. a tölteléket rárakjuk az elkészített alapra, majd befedjük a maradék szelt káposztával.
Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje.
Ízesítjük sóval, ételízesítővel, egy csokor kaporral, egy marék egressel vagy szőlővel, cukorral.
Lassú tűzön főzzük, kevergetni nem kell.
A végén egy kevés citromlével tovább ízesítjük.
( Ezzel csak egyet forrjon.)
A sózással óvatosan bánjunk, mert a gombócokból is fő ki só.
Tálaláskor a gombócok tetejét tejföllel meglocsoljuk.
Nagyon ízletes étel lesz belőle.

ARATÓKÁPOSZTA
Somogyzsitfai recept
Hozzávalók:
Fél kg édes vagy savanyú káposzta (mindegyikből finom), paprika, paradicsom, vöröshagyma, kolbász, krumpli

Elkészítése:
Teflonlábasba egy pici zsiradékot tesznek, rászórják a karikára vágott vöröshagymát, majd rétegezik a káposztát, paprikát, paradicsomot, kolbászt, amíg tart. Ha édes káposztából készítjük, akkor sózzuk is.
Lefedjük, és lassú tűzön hagyjuk, hogy csendesen összepuhuljon; ilyenkor már semmi dolga a szakácsnőnek
Az édes káposztás változatot a végén meglocsoljuk egy icipici ecettel.
Amikor már majdnem készen van, akkor héjában főtt krumplit - karikára vágva - óvatosan belekeverünk.
Aki szereti csípősen, úgy készítse el, mert akkor még finomabb.
Nagyon kiadós és egyszerűen elkészíthető egytálétel.

Vegyes receptek
BABKÁSA

Szorosadi recept
Hozzávalók négy személyre:
1/2 kiló száraz fehér bab, 1 fej vöröshagyma, egy evőkanál zsír, őrölt pirospaprika, só, kevés liszt, négy tojás

Elkészítése:
A babot fazékban, sós vízben kb. egy óra alatt puhára főzzük.
Az apróra vágott vöröshagymát lábasban zsíron megpirítjuk, rátesszük az őrölt pirospaprikát.
A babot a főzés után kiszedjük a vízből és beleforgatjuk a paprikás hagymás alapba.
Ekkor kevés lisztet szórunk rá, megkeverjük, majd a bab főzőlevéből ráöntünk egy keveset.
Ezután a hagymás babot felforraljuk.
Négy tojást ütünk rá, ami a forró ételben tükörtojásként sül meg.
A babkása fogyasztható kenyérrel, hígabban főzve nokedlival is tálalható.

BACONOS- GOMBÁS-SONKÁS TEKERCS
Hozzávalók 6 tekercshez - A tésztához:
50-50 dkg liszt, túró és Rama, 1 csapott tk só, vagy ételízesítő, 2 tojás

A töltelékhez:
40-40 dkg bacon szalonna és (szögletes) gépsonka, 50-60 dkg gomba, 2 közepes fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, olaj

Kenéshez:
1 tojás

Előkészítése - Tészta:
A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, deszkára tesszük, kicsit kinyújtjuk, 2-3 alkalommal összetűrjük, majd egy gombócot formálunk belőle, és 2-3 óra hosszat pihentetjük a hűtőben.
Töltelék:
A hagymát apróra vágjuk, ledinszteljük, hozzáadjuk a tisztított, szeletelt gombát és a zúzott fokhagymát.
Összepároljuk, hogy leve ne maradjon, borssal és sóval (vagy ételízesítővel) ízesítjük.

Elkészítés:
A tésztát kiszedjük a hűtőből, szétvágjuk 6 nagyjából egyforma darabra, összegömbölyítjük, egy kivételével visszarakjuk a hűtőbe.
A gombócot kinyújtjuk, és rárakjuk a tölteléket.
3-4 sor szalonna, arra kerül a gomba, végül betakarjuk s sonkaszeletekkel.
A lapot legfeljebb a feléig takarjuk a töltelékkel.
A töltelékkel megrakott végénél kezdve a lehető legszorosabbra feltekerjük, a végeket - mint a töltött káposzta töltelékénél a leveleket - begyűrjük.
Kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk.
Ha az összes tekercs elkészült, megkenjük a tojással és pirosra, ropogósra sütjük.
Csak másnap szeletelhető szép vékonyra.
Ha valaki nem szereti a gombát, helyette töltheti apróra vágott párolt zöldségekkel is.

Eltevések, befőzések -Gyümölcsfélék, befőttek eltevése
ALMAKOMPÓT RÖVID ELTARTÁSRA

Barcsi recept
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, kimagvaljuk, gerezdekre vágjuk, és cukros-, vaníliás vízben félpuhára főzzük.
A gerezdeket üvegekbe töltjük. A lét újra felforraljuk, és az üvegeket feltöltjük.
A lezárt üvegeket száraz dunsztba rakjuk, kiszedés után hűtőszekrényben akár 2 hónapig is eláll.

ALMA SÜTEMÉNYEK TÖLTÉSÉRE 01.
Barcsi recept
Elkészítése:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, hibás és férges részeit kivágjuk, és vékony szeletekre vágjuk, vagy káposztagyalun legyaluljuk.
1 kg almához 10 dkg cukrot és fél kk szalicilt keverünk, üvegekbe rakjuk, lekötjük, és körülbelül 20 percig gőzöljük.
A vízben hagyjuk kihűlni.
Egy üvegbe annyi almát tegyünk, amennyit egyszerre elhasználunk, mert felbontva nem áll el.

ALMA SÜTEMÉNYEK TÖLTÉSÉRE 02.
Barcsi recept
Elkészítése:
Fagyasztva is el lehet tenni az almát.
Megmossuk, meghámozzuk, csutkáját kiszedjük és lereszeljük, de durvára!
Műanyag zacskóba tesszük, a zacskót pedig belenyomjuk egy szögletes dobozba.
Ha megfagyott, kiszedjük a dobozból és még egy zacskót húzunk rá, amit gumikarikákkal rögzítünk.
A dobozolásra azért van szükség, mert így nagyon sok helyet tudunk megtakarítani a mélyhűtőben, hiszen ha csak zacskóban fagyasztunk és valamit kiszedünk, igazi művészet mindent visszapakolni a helyére.
Legtöbbször lehetetlen!

Fűszerek készítése
FOKHAGYMA, ÍZESÍTŐNEK

Barcsi recept
Elkészítése:
Tisztíts meg 10-15 fej fokhagymát, dobd bele egy turmixgépbe, tégy rá 2-3 kávéskanálnyi sót, aztán önts rá 1-2 dl olívaolajat.
Turmixold alaposan össze.
Ha darabosnak véled, önts hozzá még olajat és turmixold addig, amíg pépes nem lesz.
Szedd kisebb, 1-2 decis üvegekbe, önts rá kevés olajat, és dobj a tetejére csipetnyi sót.
Az üvegeket jól zárd le és tárold hűtőben.
Pácok, fasírozottak, általában minden olyan étel elkészítéshez felhasználható, amik zúzott fokhagymát igényelnek.

GALAMBLELKE
(ÉTELÍZESÍTŐ HÁZILAG)
Barcsi recept
Hozzávalók:
15-20 dkg só, 25 dkg szárított vegyes zöldség, 1-1 evőkanál szárított petrezselyemzöld, zeller-zöld, snidling, vagy hagyma, 1 csapott teáskanál porított fokhagyma, vagy félannyi granulátum, 1-1 teáskanál borsikafű, sáfrányos széklice és 1 teáskanál szárított lestyán levél

Elkészítése:
A szárított zöldségeket kávédarálón finomra őröljük, majd összekeverjük a sóval.
Légmentesen zárható műanyag dobozban tároljuk.
A só miatt, mert a só magába szívja a levegő nedvességtartalmát, a keverék pedig becsomósodik.
(A fokhagymát el is lehet hagyni, a borsikafüvet akkor, ha szemes-borsot is szoktatok tenni a húslevesbe.)
Megjegyzés:
Ha valakinek egészségügyi problémája van, az készítse konyhasó helyett 15 dkg tengeri sóval.

Zöldségfélék eltevése
CUKORBORSÓ GŐZÖLVE

Barcsi recept
Elkészítése:
A frissen szedett, kifejtett, gondosan válogatott, fiatal zöldborsót gyengén sós vízben egyszer felforraljuk, aztán szűrőn lecsurgatjuk róla a vizet, majd folyton rázogatva szorosan telerakjuk az üvegeket, úgy, hogy csak egyujjnyi üres hely maradjon.
Ez után minden egyes üvegre egy csapott evőkanál kristálycukrot szórunk, felöntjük forrásban lévő, gyengén sózott vízzel, és az üveget légmentesen lezárva fél óra hosszat gőzöljük.
Ezt a gőzölést másnap és harmadnap is megismételjük.

DINSZTELT KÁPOSZTA, KÁPOSZTA HULLADÉKBÓL
Barcsi recept
Elkészítése:
Káposztasavanyításból megmaradt hulladékkáposztát egy megfelelő méretű műanyag edényben összegyűjtjük.
A torzsa kivételével minden lehullott darabot felhasználhatunk.
A hulladékot sóval összekeverjük, és egy napig állni hagyjuk.
Másnap levéből alaposan kinyomkodjuk, majd pépesítjük.
Ha nagyon sűrűnek, és darabosnak látjuk, saját levével hígítjuk pépesítés közben.
Egy nagyméretű edénybe rakjuk, zsírral vagy olajjal addig dinszteljük, míg világosbarna nem lesz.
Kiporciózva lefagyasztjuk.
Káposztás tésztához, de akár réteshez is felhasználható némi utána ízesítéssel.

Savanyúságok készítése
ÁL-KOVÁSZOS UBORKA

Barcsi recept
Hozzávalók:
Mindenféle fűszer, ami általában az uborkához dukál, a borstól a tormáig.
Nagyobb, 10-15 centis uborkák, amik leginkább kovászos uborkának, vagy salátának alkalmasak.

Elkészítése:
Elkészítjük a lét a már megszokott módon, minden fűszert beledobunk, aztán úgy 10 percig forraljuk.
Közben az uborkákat hosszában negyedeljük, és a forró lébe dobjuk.
Másnapig a lében hagyjuk, aztán üvegekbe rakjuk, és a kihűlt lével feltöltjük.
Ennyi! Hűtőben tartjuk pár napig, aztán már kimoshatjuk az üveget, és minden kezdődhet elölről.
Egyetlen hibája, hogy nagyon gyorsan fogy!

Saláták
ALMÁS KÁPOSZTASALÁTA

Barcsi recept
Hozzávalók:
alma, káposzta, lila hagyma, őrölt kömény, só, bors, ecet

Elkészítése:
A káposztát V-gyalun vékonyra szelem, lesózom.
A lila hagymát ugyancsak.
Kinyomkodás után a fűszerekkel ízesítem, majd ráöntöm a salátalét. Kb. egyórai ázás, -érlelés után kiszedem a léből, és összekeverem a meghámozott, durvára reszelt almával.

ALMÁS PITE
Lakócsai recept
Hozzávalók:
4 alma, 8 deka vaj, 18 deka porcukor, 15 deka rétesliszt, 5 tojás, fél zacskó sütőpor, egy mokkáskanál őrölt fahéj, fél citrom és egy tasak vaníliás cukor

Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és bedörzsöljük citromlével, majd állni hagyjuk.
Ezután a vajat összekeverjük a porcukorral, a sütőporral, és belereszeljük a citrom héját, majd a tojások sárgájával habosra keverjük.
Hozzáadjuk a réteslisztet és az öt tojás fölvert habját.
Miután elkészült, az egészet kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük.
Elosztjuk rajta a lereszelt almát, és megszórjuk fahéjjal.
Ezután előmelegített sütőben kisütjük.
Vaníliás cukorral meghintve, kockákra vágva, hidegen tálaljuk.

ALMÁS, TÚRÓS PITE
Vízvári recept
Hozzávalók;
60 deka liszt, 18 deka zsír, 20 deka porcukor, 1 vaníliás cukor és egy sütőpor

Elkészítése:
Elmorzsoljuk, majd beleteszünk négy tojás sárgáját, és annyi tejfölt, amennyit felvesz, hogy közepes lágyságú tésztát kapjunk.
A tésztát két részre osztjuk, majd kisodorjuk, és az egyik lapot a tepsi aljába tesszük. erre kerül a töltelék, amely Vízváron általában párolt fahéjas alma vagy mazsolás citromos túró.
Ennek a tetejére kerül a másik tésztalap.
Villával kicsit megböködjük a tetejét, hogy ne púposodjon fel, és a sütőbe tesszük.
A töltelékhez a jó gazdasszonyok Jonathan, vagy valamilyen borízű almát használnak, hogy kicsit savanykás legyen.
A sütőből kikerült pitét porcukorral hintjük meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAZAI TÁJAKON - SOMOGY MEGYE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.