Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE 1

2020.07.20

HAZAI TÁJAKON

A szabolcsi és a szatmári területeken kívül idetartozik a régebben sok vízfolyással rendelkező Bereg is.
Táplálkozásuk átmenetet képez az Alföld, Erdély és a Felföld felé.
A lecsapolás után jött létre a Nyírség jellegzetes arculata homokbuckákkal, akáccal, szőlővel és gyümölcsösökkel.
E termékeken kívül a rozs, a burgonya, a répa, a napraforgó és a káposzta a legelterjedtebb kultúrnövény.
Sokszor járhattam a megyében, hiszen a világhírű magyar - Jonatán alma - itt termett, olyan mennyiségben, hogy még a távoli Brazíliába is eljutott, különleges - temperált hőmérsékletű - konténerekben. Útjaim során természetesen sok - sok finom fogáshoz volt szerencsém. A receptek alapján készítsétek el ti is, Szabolcs - Szatmár Bereg megye tájjelegű ételeit.

LEVESEK
ÁRVAGULYÁS LEVES

Hozzávalók:
2-3 krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, karalábé, zsír, pirospaprika, a galuskához: 2 tojás, liszt, só, víz

Elkészítése:
Egy evőkanál zsírban egy közepes nagyságú hagymát üvegesre párolunk.
Késhegynyi pirospaprikát adunk hozzá.
A hagymás zsírt, a zöldséget kevés só és víz hozzáadásával fedő alatt pároljuk.
Amikor mindezek megpuhultak, forró vízbe öntjük.
Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit.
Elkészítjük a galuskát, és beleszaggatjuk.
Tetszés szerint sózzuk.
A galuskát - nokedlit - úgy készítjük, hogy két tojáshoz csipetnyi sót adunk, két evőkanál vizet és annyi lisztet, hogy könnyen kavarható legyen.
A tésztát akkor szaggatjuk a levesbe, amikor a krumpli félig megfőtt.

HÚSÉTELEK – BAROMFI
BÁTHORY VELŐS TÖLTÖTT CSIRKE MÁJRIZOTTÓVAL

Hozzávalók: Egész csirke 2 - 1/2 db, zsemle 8 db, tojás 8 db, sertésvelő 40 dkg, petrezselyemzöld 1 cs. só 5 dkg, bors 1 dkg, Delikát 1 dkg, zsír 25 dkg, vöröshagyma 15 dkg

Májrizottó köret:
Rizs 60 dkg, zsír 12 dkg, só 3 dkg, csirkemáj 50 dkg, bors 1 dkg, Petrezselyemzöld 1 cs, sajt (trappista) 15 dkg, fejes saláta 1 fej

Elkészítése:
Tölteni való egész csirkét előkészítjük.
Zsemlés, velős, tojásos, borsos, petrezselymes töltelékkel bőr alá töltjük.
Sütőben készre sütjük.
Tálalása májrizottóval, fejes salátával történik.

HÚSÉTELEK – BÁRÁNY, BIRKA
BÁRÁNYCOMB PULISZKÁVAL

- SZABOLCSI
Hozzávalók:
60 dkg báránycomb, 25 dkg juhtúró, 15 dkg kukoricaliszt, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, vaj, fél csokor kapor, 2 szál bazsalikom, só

Elkészítése:
A húst megsózzuk és bedörzsöljük zúzott fokhagymával és apróra vágott bazsalikommal.
Tepsibe tesszük, forró olajat és kevés vizet öntünk alá, majd gyakran locsolgatva megsütjük.
5 dl vizet felforralunk, beleöntjük a kukoricalisztet és kevergetve 20 percig főzzük.
A tűzről levéve vajat keverünk bele.
Vajba mártogatott kanállal egy tepsibe szaggatjuk, és a finomra vágott kaporral elkevert juhtúrót rászórjuk.
Sütőben jól átforrósítjuk, s a felszeletelt báránycomb mellé tálaljuk.

HÚSÉTELEK – HALAK, VADAK
HARCSAFILÉK TEJSZÍNES KAPORMÁRTÁSSAL

Hozzávalók:
Harcsa 140 dkg, só 5 dkg, morzsa v. liszt 15 dkg, olaj 25 dkg

Elkészítése:
A harcsaszeleteket megsózzuk, lisztben, vagy morzsában megforgatjuk, majd a felhevített olajban, vagy zsírban, serpenyőben nyílt láng fölött mindkét oldalát pirosra sütjük.

Kapormártás:
Zsír 10 dkg, liszt 10 dkg, vöröshagyma 5 dkg, kapor 2 cs, csontlé 60 dkg, tejföl 3 dl, só 3 dkg, cukor 3 dkg, ecet 0,2 dl, bors 5 gr

Világos rántást pirítunk, beletesszük a finomra vágott hagymát és a finomra vágott kaprot.
Jól elkeverjük és a csontlével felengedjük.
Megsózzuk, borsozzuk, ecettel, cukorral ízesítjük, és a tejföllel kiforralva tálaljuk.

HÚSÉTELEK – MARHA
BELSŐSÉGPÖRKÖLT

- SZATMÁRI
Elkészítése:
Másfél kilót marhabelsőséget (máj, szív, tüdő, nyelv, vese) felvágunk kockákra és hideg vízben jól kiáztatjuk.
15 dkg zsírban két fej vágott hagymát fonnyasztunk, majd rádobjuk a belsőségeket.
Pirospaprikát hintünk rá, megkavarjuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Egy-egy paprikát és paradicsomot vágunk rá, sózzuk, és puhára főzzük.
Ha elfőné levét pótoljuk kevéske vízzel esetleg vörösborral.
Sűrű leve legyen a végén.

HÚSÉTELEK – SERTÉS FASÍROZOTT
Hozzávalók:
1 kg darált hús (bármilyen hús lehet), 10 dkg száraz kenyér vagy 5 db zsemle, 10 dkg sós szalonna, 3 tojás, egy gerezd vagdalt fokhagyma, bors, paprika és kevés só

Elkészítése:
A ledarált húshoz száraz kenyeret reszelünk, ezt a sós szalonnával, a lereszelt krumplival, a felvagdalt fokhagymával összeelegyítjük.
Borsot, paprikát és kevés sót adunk hozzá.
Az egészet három tojással összegyúrjuk.
Kézzel pogácsákat formálunk belőle.
Forró zsírban halványpirosra kisütjük.
Nem kell kiszárítani.
Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
Burgonyával a legjobb, de bármilyen főzelékfélével lehet fogyasztani (tök, zöldbab stb.).

MÁRTÁSOK
ALMAMÁRTÁS

Hozzávalók:
Személyenként 10-I5 dkg alma, cukor, kevés só, 2-3 dkg liszt, tejfel, tej

Elkészítése:
Az almát apró szeletekre vágjuk. Hideg vízbe cukrot és kevés sót teszünk.
Amikor felfőtt a víz, hozzáadjuk a gyümölcsöt.
Ha puhára főtt, az egy kanál tejfellel összekavart lisztet hozzáöntjük.
Ha szükséges, lehet még tenni hozzá néhány kanál tejfelt és édes tejet.
Kavargatás közben kell felfőzni.
Tálalás előtt adunk még hozzá ízlés szerint sót és cukrot.
Főtt baromfihúshoz fogyasztják elsősorban.

FŐZELÉKEK
CSALÁNFŐZELÉK

Hozzávalók:
Egy tálra való friss csalánhajtás, egy evőkanál olaj vagy zsír, egy gerezd fokhagyma, fél fej vöröshagyma, 1,25 I víz, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt

Elkészítése:
Hideg vízben megmossuk a csalánt, utána egy nagy késsel kicsit összevágjuk.
Az olajjal vagy zsírral, csipet sóval, a fokhagymával, vöröshagymával, vízzel megfonnyasztjuk az egészet.
Közben a tejfölhöz hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük.
Hozzáadjuk a fonnyasztott csalánhoz, majd az egészet összekeverjük, hogy tükörsima, finom mártást kapjunk.
Tört, főtt burgonyával tükörtojással, pörkölttel vagy fasírttal lehet tálalni.
Nagyon finom étel.

SALÁTÁK
ALFÖLDI SALÁTA

Hozzávalók:
Disznósajt 20 dkg, vöröshagyma 10 dkg, csemege uborka 5 dkg, bors 1 gr, ecet 1 kk., olaj 1 gr, só 1 gr, petrezselyemzöld 1 csomag

Elkészítése:
Disznósajtot, csemegeuborkát metéltre, vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, fűszerezzük, ízesítjük, és jól kihűtjük.
Salátalevélre rakva tálaljuk.

BURGONYAÉTELEK
BURGONYA GÁNICA FÜSTÖLT SONKÁVAL

Hozzávalók:
Burgonya 1 kg, só 2 g, olaj 0,25 l, liszt 20 dkg, vöröshagyma 15 dkg, paprika 1 dkg, füstölt sonka 60 dkg

Elkészítése:
A meghámozott burgonyát sós hideg vízzel éppen, hogy ellepve tesszük fel főzni.
A főzést követően hozzáadjuk az olajat és a lisztet, majd habverő segítségével jól elkeverjük.
Tálalása a felszeletelt sonkával együtt történik, majd hagymás, paprikás zsírral meglocsolva díszítjük.

TÖLTÖTT KÁPOSZTÁK
TISZAHÁTI TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Hozzávalók:
40 dkg darált sertéslapocka, 15 dkg darált füstölt tarja, 3 zsemle, 1 tojás, 1 evőkanál reszelt hagyma, 1 törött babérlevél, 1 csípet kakukkfű, Borsikafű, 1 nagy fej káposzta, 2 evőkanál olaj, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 2 dl fehérbor, 1 mokkáskanál pirospaprika, szerecsendió, 1 dl paradicsomlé, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A tömör káposzta nagyobb külső leveleit leszedjük, és forró sós vízben megabáljuk.
A nyers és füstölt húsokat elkeverjük az összemorzsolt áztatott zsemlével, egy tojással, 1 mokkáskanál pirospaprikával, 1 evőkanál reszelt hagymával, a fűszernövényekkel, szerecsendióval, zúzott babérlevéllel.
Összegyúrjuk, hosszúkás pogácsákat formálunk belőle, két-két káposztalevelet egymásra teszünk, erre helyezzük a tölteléket, és becsomagoljuk.
Egy fej vöröshagymát az olajon üvegesre párolunk, rátesszük a többi felaprított káposztát, megsózzuk, leöntjük paradicsomlével, és a töltelékeket egymás mellé ráhelyezzük.
A sárgarépát vékony pálcikaformára felaprítjuk, és egy feldarabolt vöröshagymával együtt rászórjuk.
Leöntjük fehérborral, majd fedő alatt 40 percig főzzük, rövid lével, tejföllel tálaljuk.

TÖKÉTELEK
SÜLT TÖK

Elkészítése: A sütnivaló tököt kb. másfél ujjnyi darabokra vágjuk úgy, hogy ezek héjukra állítva el ne dőljenek.
Vágott felüket porcukorba mártjuk, és a tökdarabokat sütőlapra tesszük, nem túl közel egymáshoz.
Meleg, de nem túlforró sütőben sütjük.
A cukortól fényes, barna, jóízű karamellbevonat képződik a tökszeleteken.

TÉSZTÁS ÉTELEK
BÉCSI TÚRÓS DERELYE

Hozzávalók:
Liszt 120 dkg, tojás 7 db, só 5 dkg, zsír 20 dkg, zsemlemorzsa 25 dkg, cukor 20 dkg

Töltelék:
Túró 40 dkg, tojás 2 db, porcukor 15 dkg, fahéj 2 g, citrom 1/2 db

Elkészítése:
A lisztet a tojással összekeverjük, sózzuk és annyi vízzel, hogy közepes sűrűségű legyen a tészta, összegyúrjuk, és simára kidolgozzuk.
Cipókba osztva újból kidolgozva, megzsírozva, tiszta ruhával betakarva, kb. 15 percig pihentetjük.
Lisztezett nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk, kissé szikkadni hagyjuk.
Majd derelyevágóval felvágjuk és túró, tojás, porcukor, fahéj, citromlé összedolgozott keverékével megtöltjük.
Forró vízben kifőzzük, közben zsíron zsemlemorzsát pirítunk.
Morzsával, cukorral megszórva tálaljuk.

ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK
BEATRIX TORTA

Hozzávalók:
Tojás 10 db, porcukor 30 dkg, mandula 25 dkg, vaníliás cukor 4 dkg, vaj 25 dkg, tej 2 dl, kakaó 5 dkg, rum 2 cl

Elkészítése:
Kemény felvert tojáshabba darált mandulát keverünk, ki- vajazott tepsiben, mérsékelt meleg sütőben sütjük, hogy jó magasra feljöjjön, ha kész, kihűlni hagyjuk.
Közben a tojássárgája, cukor, kakaó hozzáadásával sűrű krémet főzünk, ha kihűlt, vajat, rumot teszünk hozzá, és jó habosra kikeverjük. 3 szeletbe elvágjuk a tésztát, rummal meglocsoljuk és megtöltjük a krémmel - kívülről is bekenjük.
A megmaradt mandulának a héját lehúzzuk és cukorral karamellizáljuk, ha kihűlt, apróra vágjuk, és az egész tortát behintjük vele.

VEGYES RECEPTEK ALFÖLDI RAKOTT ZSEMLYE
Hozzávalók:
Zsemle 20 db, tej 2 l, vaníliás cukor 10 dkg, cukor 30 dkg, dió 20 dkg, fahéj 5 g, vörös bor 2 dl, vaj 5 dkg, tejszín 5 dl, mák 10 dkg, citromhéj 3 dkg

Elkészítése:
A tejben áztatott szikkadt zsemléket áttörjük, majd cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal, gorombára vágott dióval, vörösborba áztatott mazsolával összekeverjük.
Vajazott morzsával tepsibe öntjük.
Közép meleg sütőben megsütjük, kihűtjük.
Tálaláskor kanállal tányérra szaggatjuk, cukrozott tejszínhabbal felspricceljük, darált mákkal megszórjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAZAI TÁJAK - SZABOLCS - SZATMÁR - BEREG MEGYE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.