Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOLNA MEGYE 1

2020.07.11

HAZAI TÁJAKON

Tolna megye hazánk második legkisebb megyéje.
Az itt lakó nemzetiségiek is sokfélék: a magyarokon kívül megtalálhatók a "Schwabische Türkei”, avagy a Tolna megyei németek és a bukovinai székelyek. Ez a nemzetiségi sokszínűség a konyhában is megmutatkozik, mindamellett, hogy borkultúrája nemcsak itthon, de világszerte jól ismert.

LEVESEK
BOGYISZLÓI BABLEVES

Hozzávalók:
fél kiló szárazbab, 10-10 dkg sárgarépa és gyökér, 1 fej vöröshagyma, 1 ek paprika, liszt, zsír, só

Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk, majd másnap sós vízben feltesszük főni.
Ha félig megfőtt babunk, a hagymát finomra, a zöldségeket karikára vágjuk, és a leveshez adjuk.
Paprikás rántást készítünk, és ezzel sűrítjük levesünket. Készre főzzük.
Csipetkét szoktak kínálni bele.

HÚSÉTELEK – BAROMFI
CIGÁNY LECSÓ PUNYÁVAL

Hozzávalók 7-9 főre - A punyához:
2-2,5 kg liszt, 1 evőkanál só, 5 dkg élesztő, 2 dl étolaj, 10 dkg margarin

A tepsi kikenéséhez vaj

A lecsóhoz:
3 kg paprika, 2 db paradicsom, 1 fél fej káposzta, 2 megtisztított csirke, 4 vöröshagyma, 2-3 dl étolaj, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, só, őrölt fekete bors

Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sót, a közepébe morzsoljuk az élesztőt.
Langyos vízzel elkeverjük, és kelni hagyjuk.
Közben a paprikát kimagozzuk, feldaraboljuk, a káposztát nagyon vékony, hosszú szeletekre vágjuk.
A megkelt élesztős lisztet az étolajjal, és a margarinnal eldolgozzuk. Annyi langyos vizet adagolunk hozzá, hogy kalács-állagú tésztát kapjunk.
Ezt jó alaposan kidagasztjuk.
Amikor már elég sima a kenyértészta, akkor letakarjuk, és langyos helyen legalább fél órán át kelesztjük, közben a megtisztított csirkéket kisebb darabokra vágjuk.
A punyát lisztezett terítőn, vagy deszkán újra átgyúrjuk.
A nagy tepsit kikenjük vajjal, és ebbe tesszük a kenyértésztát.
Itt további 15 percet kelesztjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.
A lecsóhoz a vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy nagyobb lábosban, 2-3 dl étolajon megpirítjuk.
A tűzről félrehúzva őrölt paprikával megszórjuk, és beletesszük a húst.
Tízpercnyi párolás után hozzákeverjük a szeletelt paprikát, paradicsomot, káposztát.
Készre főzzük, tálalás előtt ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.
A kisült punyát nem vágjuk, hanem cigány szokás szerint nagyobb darabokat törünk belőle, és ezt mártogatjuk a lecsóba.

HÚSÉTELEK – HALAK
CSUKAPÖRKÖLT

Hozzávalók:
1 kg csuka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 kanál törött paprika, 1 csapott kanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 1 kanál zsír, 2 db hívelös paprika, 2 db cseresznyepaprika

Elkészítése:
A zsírba belemetéljük a vöröshagymát, megsütjük úgy, mint a pörköltnek.
Beletesszük a halat, sót, törött paprikát, annyi vizet, hogy ellepje.
Beletesszük a hívelös paprikát, rámetéljük a 2 gerezd fokhagymát, 1/2 óráig főzzük.
Mielőtt levesszük a tűzről, a törött borssal megszórjuk és összeforraljuk vele.
Külön vízben kifőtt csipetkével tálaljuk.

HÚSÉTELEK – MARHA
BÁTASZÉKI FELSÁL

Hozzávalók:
1 kg felsál, 1 dl olaj, 1 kanál reszelt hagyma, só, törött bors, 1 tojás, 6 dkg füstölt szalonna, 2 savanyú uborka, 2 vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, só, 1 babérlevél, 5 szem borókabogyó, mustár, 1 kiskanál paprikakrém, majoránna, 1 dl bor

Elkészítése:
A felsált úgy szeleteljük, hogy az első szeletet nem vágjuk végig, hanem a másodikat, így kiterítve szép nagy szeletet nyerünk.
Téglalapformára vágjuk a leeső részeket meg daráljuk.
Egy kevés olajon megpirítunk egy kiskanál reszelt hagymát, megborsozzuk, majd teszünk rá kb. 10 dkg karikára vágott hagymát.
Levesszük a lángról, belekeverjük a darált húst, egy nyers tojást és a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát.
A kiterített hússzeleteket kiverjük, megborsozzuk, megkenjük mustárral, meghintjük majoránnával.
Rákenjük a hagymás szalonnás masszát is, hosszában savanyú uborkát, csíkokat fektetünk rá és felcsavarjuk.
Hústűvel összetűzzük, két kanál olajban hirtelen megforgatjuk, és félre tesszük.
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot, megsózzuk, beletesszük a babérlevelet és a borókabogyót.
Rárakjuk a hústekercseket, öntünk alá egy kis vizet és 2 dl bort, majd fedő alatt puhára pároljuk.
Ha megpuhult, fölszeleteljük, forró tűzálló tálra rakjuk, a mártást áttörjük, és forrón a tálra öntjük.

HÚSÉTELEK – SERTÉS
BAKTAI MADÁRKA

Hozzávalók:
48 dkg sertéscomb, 2 db tojás, só, zsír, csemegeuborka, házikolbász

Elkészítése:
A sütéshez előkészített sertéshúst megtöltjük: fűszerekkel elkevert, karikára vágott kolbásszal, tojással, csemegeuborkával.
Összetűzzük, hogy a töltelék nehogy kicsússzon.
Kevés zsírban, lassú tűznél megsütjük.
Köretként burgonyapürét adunk.

HÚSÉTELEK VEGYESEN
BÁTAI TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Hozzávalók 6 személyre:
1 kg darált disznóhús,1 db tojás, 10 dkg rizs, 2 evőkanál paprika, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 1 kg savanyú káposzta, 15 db káposztalevél

Elkészítése:
A darált húst a tojással, rizzsel, piros paprikával, sóval, borssal, apróra vágott kevés vöröshagymával jól összegyúrjuk.
Belegöngyöljük a káposztalevelekbe.
A lábos aljára apró káposztát rakunk, a töltéseket sorba rakjuk, a tetejére apró káposztát teszünk.
Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
Egy kis főtt paradicsomot is öntünk rá.
Mikor már majdnem megfőtt, rántást készítünk.
Egy kanál zsírt 3 evőkanál lisztet, egy jó kanál pirospaprikát, a megmaradt 3/4 fej apróra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük, felöntjük vízzel, összeforraljuk, és a káposztára öntjük, majd a rántással jól összeforraljuk.

SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
ALMÁS KENYÉR

Hozzávalók:
4 tojás, 2,5 dl kristálycukor, 1,5 dl liszt, 2 dl étolaj, 2 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 mokkáskanál fahéj, 3 db jó nagy alma

Elkészítése:
A tojásokat és a többi hozzávalót (az alma kivételével) géppel jól kikeverjük.
Az almát meghámozzuk, és kis darabkákra vágjuk, 0,5 bögre liszttel összekeverjük, és a masszába tesszük.
Jól összekeverjük és zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, a tetejére vágott diót szórunk és világosra sütjük.
Porcukorral megszórjuk.

VEGYES TECEPTEK
GÁNICA

Hozzávalók:
burgonya, liszt, zsír, vöröshagyma, tejföl, bors, só

Elkészítése:
A felkockázott hagymát forró zsíron fonnyaszd meg.
A meghámozott krumplit főzd meg sós vízben, öntsd le a levét, de egy-két kanálnyi maradjon alatta, s azzal együtt törd át a burgonyát, sózd, borsozd.
Keverj hozzá annyi lisztet, hogy egy sűrű pürét kapj.
A forró zsíros hagymába mártott kanállal szaggass belőle galuskákat, s ezeket tedd (ne túl szorosan egymás mellé) egy kizsírozott tepsibe, majd hintsd rájuk a maradék hagymát.
Előmelegített forró sütőben süsd, míg meg nem pirul.
Meleg, sós tejföllel leöntve tálald.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAZAI TÁJAK - TOLNA MEGYE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.