Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZALA MEGYE 1

2020.06.13

HAZAI TÁJAKON

Zala megye gasztronómiáját miután az ország Dél-nyugati részén fekszik, így a szomszédos szlovén, a vend és horvát, na persze az osztrák és német konyha hatása is érezhetően jelen van, hiszen alig valamivel több, mint egy évszázada, az Osztrák - Magyar Monarchia egyik legnagyobb megyéje volt.
De természetesen az előző zalai generációk gasztronómiai örökségét híven őrizik utódaik, a mai zalaiak.

LEVESEK
BELSŐSÉGLEVES

Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 10-10 dkg sertéstüdő, - vese, máj, szív, 15 dkg leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg liszt, 2 dl tejszín, 1 dl joghurt, 1 citrom, fél csokor snidling

Elkészítése:
A belsőségeket és a zöldségeket feltesszük főni.
Ha megpuhultak, a belsőséget kockákra vágjuk, a zöldségeket áttörjük vagy turmixoljuk és a főzőlével felengedjük.
A lisztet simára keverjük a tejszínnel és a joghurttal és behabarjuk vele a levest.
Citromlével ízesítjük, tálaláskor a belsőségkockákkal, apróra vágott káposztával és snidlinggel megszórva tálaljuk.

HÚSÉTELEK – BAROMFI
GÖCSEJI GÖNGYÖLT PULYKAMELL

Hozzávalók:
2 pulykamell, 5-6 csirkemáj, 1 zsemle, 1 bögre tej, 1 fej kisebb vöröshagyma, 1 tojás, 1 tojássárgája, csipetnyi bors, csipetnyi bazsalikom, 2 tojásnyi zsír, 20 szem dióval töltött aszalt szilva, fél csomag vaj, 3 4 vékony szelet húsos szalonna, só

Elkészítése:
A pulykamellet kicsontozzuk, lehetőleg nagy szeletekre vágjuk.
Húsverő kalapáccsal megveregetjük, hogy könnyen hajlítható szeleteket kapjunk.
Gyengén megsózzuk, őrölt bazsalikommal megszórjuk, és egymásra rakjuk.
A hagymát megtisztítjuk, megreszeljük, és a zsír felén kicsit megpirítjuk.
Hozzátesszük a nagyon apróra vágott májat, és rövid ideig együtt pirítjuk.
Megszórjuk borssal, elkeverjük, és hűlni tesszük.
Közben a zsemlét a tejben megáztatjuk, jól kicsavarjuk, elmorzsoljuk, és a májhoz adjuk.
Az egész tojást és a tojássárgáját hozzáadjuk, kissé megsózzuk, és az egész anyagot nagyon jól eldolgozzuk.
Az aszalt szilvát langyos vízben megmossuk, leszűrjük, a magját kinyomjuk, és helyére diógerezdet töltünk.
Konyharuhára téve leszívatjuk róla a vizet.
A mellszeleteket kiterítjük, a töltelékeket a szeleteken egyenletesen elkeverjük, és a szilvaszemeket egy sorba, a szelet szélére, de a töltelékre rakjuk.
A szeletek két szélét behajtjuk, és úgy csavarjuk fel, mint a sonkatekercset.
Cérnával áttekerjük, tepsibe tesszük, és forró zsírral leöntjük.
A szalonnaszeleteket közé rakjuk és 8 10 percig forró sütőben így sütjük.
A tekercseket megforgatjuk, és kevés vizet öntünk alá.
Vajas zsírpapírral letakarjuk.
Ha a tekercsek megpuhultak, levesszük a zsírpapírt.
Olvasztott vajjal a tekercseket megkenjük, és még rövid ideig pirítjuk. A sütőből kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, a cérnát szedjük le, és éles késsel szeleteljük fel.
Tálra rakjuk úgy, hogy a szeletek kicsit fedjék egymást.
Párolt sárgarépát vagy párolt almát, burgonyapürét adhatunk hozzá.
Hidegen is kitűnő friss salátákkal.

HÚSÉTELEK – HALAK, VADAK
FOGASSZELET, KESZTHELYI MÓDRA

Hozzávalók:
60 dkg fogasfilé, 4 dl halalaplé, 10-10 dkg gomba és zöldpaprika, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 2 dl fehérbor, egy paradicsom, 8 dkg vaj, 6 dkg liszt, bors, só

Elkészítése:
A fogas szeleteket sózzuk és egy vajjal kikent tepsibe tesszük.
Annyi vizet (no meg a bort) öntünk alá, hogy éppen ellepje. Lefedjük és puhára pároljuk.
Vajból és lisztből rántást készítünk, kevergetve felöntjük a hallével, és simára főzzük.
Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tojássárgával elkevert tejszínt.
A zöldségeket kis kockákra vágjuk, vajban megpároljuk, majd belekeverjük a mártásba.
A kész halra öntjük a ragut és petrezselymes burgonyával tálaljuk.

GÖCSEJI TORMÁS VADDISZNÓ
Hozzávalók:
1 kg vaddisznóhús, 1 fej vöröshagyma, 10-10 dkg sárgarépa és gyökér, 5 dkg zeller, egy szál torma, 2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl vörösbor, kakukkfű, borókabogyó, szemes bors, só

Elkészítése:
A jól megmosott húst úgy fordítjuk össze, hogy a zsírosabb része belülre kerüljön.
Vékony zsineggel átkötözzük, majd egy lábasba tesszük.
Annyi vizet öntünk rá, amennyi a húst ellepi, megsózzuk.
A megtisztított hagymát, a karikára vágott zöldségeket, a borókabogyót, a szemes borsot, a babérlevelet, a fokhagymát, a kakukkfüvet a forrásban lévő vízbe tesszük.
Lassan főzzük, közben az elpárolgott levet borral pótoljuk.
Amikor a hús megfőtt, levében hagyjuk a tálalásig.
Akkor kivesszük, felszeleteljük, saját levével meglocsoljuk, és megszórjuk frissen reszelt tormával.
Sós burgonyát kínáljunk mellé.

HÚSÉTELEK – SERTÉS
CSEMEGESAJTOS GÖNGYÖLT SERTÉSSZELET

Hozzávalók:
Sertéscomb 50 dkg, gépsonka 10 dkg, natúr Göcseji csemege sajt 10 dkg, liszt 5 dkg, tojás 2 db, zsemlemorzsa 12 dkg, olaj 2 dl, őrölt bors, só

Elkészítése:
A sertéscombból négy egyforma szeletet vágunk.
Kiverjük, megsózzuk és meghintjük őrölt borssal.
A sonkát és a sajtot kis kockákra vágjuk, és az előkészített húsokra halmozzuk.
Ezután a húsokat összegöngyöljük, hústűvel rögzítjük, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.
Bő, forró olajban kisütjük.
A hústűt eltávolítjuk és a húsokat éles késsel kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
Hasábburgonyával vagy burgonyapürével tálaljuk.

KÁPOSZTÁS ÉTELEK
BABOS KÁPOSZTA

Hozzávalók:
25 dkg fejtett tarkabab, 50 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, paprika

Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük.
A nagyobb kockákra darabolt hagymát megpirítjuk, megszórjuk paprikával, és vízzel felengedjük.
A savanyú káposztát beletesszük, lefedjük, és puhára pároljuk.
A babot enyhén sós vízben puhára főzzük és leszűrjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, és a káposzta felét belesimítjuk.
Rászórjuk a babot, majd a maradék káposztával befedjük.
A bab levét a tejföllel kikeverjük, és a káposztára öntjük.
Forró sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük.

SALÁTÁK
FEJES SALÁTA FORRÁZVA

Hozzávalók:
4-5 fej saláta, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 1 kávéskanál só, 1 csapott evőkanál cukor, 1/2 dl ecet, 4 dl víz, 3 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, kiolvasztjuk.
A pörcöt kiszedjük.
Az ecetet a vízzel elkeverjük, a sót, a zúzott tokhagymát, a szalonna zsírját hozzátesszük, és jól felforraljuk.
A negyedelt salátára öntjük, a salátát megforgatjuk a zsíros fokhagymás lében és tálaljuk.

BURGONYÁS ÉTELEK
GÖCSEJI DÖDÖLLE 01.

Hozzávalók:
1 kg burgonya, 40 dkg liszt, 1 csapott ek só, 2 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír

Elkészítése:
A felaprított krumplit annyi vízben főzzük, hogy ellepje.
Krumplitörővel (a levében) összetörjük.
Ugyancsak a törőt használva beledagasztjuk a lisztet, addig, míg nagyon nehezen dagasztható lesz.
Az apró kockára vágott hagymát a zsíron világosra pirítjuk
Egy lábasba, kevés hagymás zsírt teszünk, zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk.
Közben a zsírral locsolgatjuk.
Sütőben pirosra sütjük.
Tálaláskor még megszórhatjuk pirított hagymával, és hideg tejföllel meglocsoljuk.

ZÖLDSÉGES ÉTELEK
GOMBA ZALAI PÁSZTOR MÓDRA

Hozzávalók:
16 gombafej (személyenként 4 db), 1 csipet só, 40 dkg juhtúró, 1/2 csomó kapor, egy csipet pirospaprika, 1/2 dl tejföl, 2 tojás, kevés zsír vagy vaj, 5 dkg trappista sajt

Elkészítése:
A gombafejeket megmosom, sós vízben előfőzöm, leszűröm, majd a vizet lecsöpögtetem róla.
A tölteléket a következőképpen készítem: áttöröm a juhtúrót, az apróra vágott kaprot, egy csipet pirospaprikát, a tejfölt és a tojásokat hozzáadom, és jól összekeverem az egészet.
A tölteléket nyomózsákba teszem.
A lecsöpögtetett gombafejeket, kizsírozott tepsibe rakom, majd megtöltöm a töltelékkel.
Reszelt sajttal meghintem a tetejét, és forró sütőben pirosra sütöm.
Azonnal tálalom.

VEGYES RECEPTEK
HETÉSI TOJÁSGOMBÓC

Hozzávalók:
3 tojás, 3 ek liszt, 1 fej vöröshagyma, kevés vaj, csipet bors, só

Elkészítése:
Két tojást megfőzünk, majd meghámozzuk és szitán átnyomjuk őket.
Hozzáadjuk a nyers tojást, a reszelt vöröshagymát, az olvasztott vajat.
Sózzuk, borsozzuk, liszttel megszórjuk, és jól összegyúrjuk.
Ha túl lágy lenne, adjunk még hozzá lisztet.
Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és kevés húslevesben kifőzzük.
Különféle húslevesek finom betétje.

ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK
ALUDTTEJES BÚZAPRÓSZA

Hozzávalók:
2 bögre aludttej, 1.5 bögre liszt, késhegynyi őrölt fahéj, 1-2 evőkanál cukor, féltojásnyi zsír, egy kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, csipetnyi só

Elkészítése:
Az aludttejben elkeverjük a cukrot, a sót, a szódabikarbónát, a tojást, a fahéjat, végül a lisztet.
Az egész anyagot nagyon jól kikeverjük, erősen kizsírozott tepsibe öntjük.
Tetejét olvasztott zsírral és néhány kanál tejföllel meglocsoljuk.
Forró sütőben megsütjük.
Ha megsült, porcukorral meghintjük, de a nélkül is finom.
Ez a mennyiség csak egy kisebb tepsibe elég.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAZAI TÁJAK - ZALA MEGYE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.