Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND - 23. - 2017. 06. 05.

2017.06.05

HETI ÉTREND

23, Heti étrend VASÁRNAP:
Orjaleves, Tanyasi töltött csirke, Argentin fejes saláta, Almás-barackos bukta
HÉTFŐ:
Köménymagleves, Görögös rizses hús Zizi módra, Gyümölcs
KEDD:
Tót babgulyás, Rakott karfiol, Darázsfészek
SZERDA:
Citromleves, Aliz módra, Borjúrolád pikáns töltelékkel, Túró-krémfagylalt
CSÜTÖRTÖK:
Diós joghurtleves, Cukkinipörkölt, Almás puding
PÉNTEK:
Csirke - gombaleves, Csalánfőzelék, Gyümölcs
SZOMBAT:
Tejleves mézes kukoricagombóccal, Gombás lecsó kölessel, Palacsinta gyümölcskrémmel

 

KÖMÉNYMAGLEVES
Hozzávalók:
1 kanál köménymag, 1 kanál zsír vagy 2 kanál olaj, 1/2 fej hagyma, 1 kanál liszt, zöldpetrezselyem, pirított zsemlemorzsa és ízlés szerint kevés ételízesítő valamint só

Elkészítése:
A köménymag felét egy liter vízben, 4-5 szál zöldpetrezselyemmel és hagymával egy fél óráig forraljuk. A másik felét mozsárban finomra törjük és átszitáljuk. Közben elkészítjük a rántást, feleresztjük a leszűrt főzővízzel, ízesítjük sóval, a törött köménymaggal és az ételízesítővel.
Ízlés szerint tálaláskor tejfölt is tehetünk bele.

GÖRÖGÖS RIZSESHÚS ZIZI MÓDRA
Hozzávalók:
úgy 1 kg pulykacomb filé, 3-4 fej (nagyságától függően) vöröshagyma, minimális zsiradék (ki mit szeret), 1 paradicsom, 1 paprika, 4-6 szem feketebors, csipet köménymag (egész), pirospaprika, só, 2 evőkanál görög fűszerkeverék (Kotányi), 2 bögre rizs ("A" fényezetlen)

Elkészítése:
A zsiradékból, hagymából, a pirospaprikából és a húsból szokásos pörköltalapot készítünk. Hozzáadjuk a sót s fűszereket, a paprikát és paradicsomot (darabolva), és pörköltszerűen készre főzzük, bő lével.
Ezután szaftot átöntjük a rizsfőző lábasba. Ha szükséges felöntjük még annyi vízzel, ami kell, de nem írhatok ide konkrétumot, hiszen ez tényleg a főzőedénytől függ. Ezután a húsokat hozzáadom, ha szükséges még a görög fűszerrel megszórom, de, csakis amíg még forró, és gőzölög, a fedővel letakarom, és úgy negyedóra múlva fogyasztható, amikor már végképp összeértek az ízek.
Mindenféle savanyúsággal nagyon finom, de legjobb, ha friss uborka - paradicsom - hagyma salátát készítünk.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.