Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 1. - 2017. 01. 04..

2017.01.04

HETI ÉTREND

HÉTFŐ:
Paradicsomleves, brüsszeli burgonya ecetes paprikával, készen vett eperhab
KEDD
Bableves füstölt csülökkel, narancshabos palacsinta.
SZERDA:
Lebbencsleves, majorannás felsál karalábéfőzelékkel, befőtt.
CSÜTÖRTÖK:
Burgonyaleves, tonhalropogós (krokett) zöldborsófőzelékkel, befőtt.
PÉNTEK:
Aszalt-szilvaleves, alföldi zúzapörkölt hordós-káposzta salátával, sült gesztenye.
SZOMBAT:
Rizsleves, káposztás omlett, csigalinzer.

 

MAGYAROS BURGONYALEVES 01.
Hozzávalók 4 személyre: 0,4 kg burgonya, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 zöldpaprika, 15 dkg lángolt kolbász, 1 dl tejföl, 4 dkg margarin, 3 evőkanál liszt, só, 1 tojás, 1 teáskanál piros fűszerpaprika

Elkészítése: A burgonyát és a zöldségeket megtisztítom, és egyforma kis kockákra aprítom. A hagymát hámozás után finomra vágom. A hagymát margarinon megfonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd azonnal ráöntök egy evőkanál vizet, és beleteszem a zöldségeket meg a burgonyát. A tűzre visszatéve egy-két percig kevergetem, ezután hozzáadom a csípős paprika vékonyka karikákra vágott felét (aki nem szereti a csípőset, ne tegyen bele) és a bőrétől megfosztott, felkarikázott kolbászt. Ezután felöntöm bő 1 liternyi vízzel. Befedem és puhára főzöm. Közben a gyengén felvert tojást meg az olvasztott, de már nem meleg margarint kikeverem 2 evőkanálnyi liszttel, és megsózom. A kész levesbe beleszaggatom az apró galuskákat. Ha az összes galuska feljött a leves tetejére, a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet is belekeverem, végül behabarom a megmaradt liszttel meg a fél dl vízzel simára kevert tejföllel. További öt percig forralom, közben kevergetem.

ZÖLDBORSÓFŐZELÉK
Hozzávalók:
fél kg zöldborsó, zsír, liszt, só, pirospaprika, 1 pohár tejföl, petrezselyem

Elkészítése:
Sós vízben megfőzzük a zöldborsót, rózsaszínű rántást készítünk, rátesszük a pirospaprikát, hozzáadjuk a rántást. A pohár tejföllel pár percig még főzzük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

TONHALAS KROKETT
Hozzávalók:
25 dkg búzadara, 3 dl tyúkhúsleveslé (leveskockából), 2 dkg vaj, 2 tojás, 1 tojássárgája, 20 dkg tonhal (konzerv), őrölt pirospaprika, 1 evőkanál apróra vágott mentalevél, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, 2 evőkanál apróra vágott koriander; a sütéshez: étolaj.

Elkészítés:
A búzadarát tűzálló tálba tesszük, a húsleveslét ráöntjük, sóval, borssal meghintjük, és lefedve addig főzzük, míg puha lesz, és minden folyadék elpárolog. Villával szétnyomkodjuk, majd a vajjal, 1 tojással, a tojássárgájával és kevés sóval, borssal összekeverjük. A tonhalat lecsöpögtetjük, majd a pirospaprikával, a mentával, a korianderrel, sóval és borssal összedolgozzuk. A masszából 8 golyót formálunk, ezeket tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban megsütjük.
Hidegen és melegen is tálalhatjuk.

ASZALT, LAPÍTOTT SZILVA (PRÜNELLA)
Sárga vagy kék szilvából, ringlóból készíthetjük.
Elkészítése:
A gyümölcsöt szűrőbe téve 1-2 percre lobogva fövő vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, és a szilvákat enyhén meszes vízbe tesszük fél napra. (A víz éppen csak fehér legyen.) Ezután többször váltott hideg vízzel leöblítjük, és lecsurgatjuk. Egy nagyobb tepsire fehér csomagoló- vagy itatóspapírt helyezünk, rátesszük a gyümölcsöt egy rétegben, és gyengén előmelegített sütőben, nyitott ajtó mellett, lassan szárítjuk. Mikor félig megaszalódott, a magokat kis hegyes kés segítségével kiszedjük, és újból a sütőbe téve folytatjuk az aszalást, közben a már kimagozott szilvákat laposra nyomkodjuk. A jól megaszalódott gyümölcsöt úgy tesszük papírdobozba, hogy az egyes rétegeket, sorokat zsírpapírral elválasztjuk. Száraz helyen tartjuk. A doboz tetejét néhány helyen szurkáljuk át, hogy levegőt kapjon, nehogy befülledjen. Sárgabarackot is aszalhatunk hasonló módon, de azt nem hámozzuk meg, majd kimagozás után a megtört és lehéjazott barackmagot visszatesszük, és a barackot laposra nyomkodjuk.
Meleg, napos időben a szárítást, aszalást a napon végezzük, de éjszakára a gyümölcsöt tegyük langyos sütőbe, így hamarabb megaszalódik.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.