Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 1. - 2017. 01. 05.

2017.01.05

HETI ÉTREND



HÉTFŐ:
Paradicsomleves, brüsszeli burgonya ecetes paprikával, eperhab
KEDD
Bableves füstölt csülökkel, narancshabos palacsinta.
SZERDA:
Lebbencsleves, majoránnás felsál karalábéfőzelékkel, befőtt.
CSÜTÖRTÖK:
Burgonyaleves, tonhalropogós (krokett) zöldborsófőzelékkel, befőtt.
PÉNTEK:
Aszalt-szilvaleves, alföldi zúzapörkölt hordós-káposzta salátával, sült gesztenye.
SZOMBAT:
Rizsleves, káposztás omlett, csigalinzer.

EGYSZERŰ PARADICSOMLEVES
Elkészítése:
Másfél liter konzerv paradicsomlevet, vagy inkább 3 kis doboz paradicsompürét hús- vagy csontlével, illetve vízzel ízlés és szükség szerint felhígítunk. Friss paradicsomból másfél kilót tisztítunk meg, eltördelve kevés hús-vagy csontlében, vagy vízben megfőzünk és áttörünk. Ízlés szerint adunk bele sót, esetleg cukrot. Aki akarja, világos rántást is készíthet, és azt önti fel a lével, de helyesebb ezt elhagyni, és főzéssel elérni a kellő levessűrűséget. Rizst vagy apró levestésztát is főzhetünk bele.

BRÜSSZELI BURGONYA:
Meghámozunk,
karikákra vágunk egy kiló nyers burgonyát, és alaposan kivajazott tálba, vékony sajtszeletekkel rétegezve belerakjuk, a közöket borsónyi vajdarabkákkal, egy kevés sóval meg csipetnyi őrölt szerecsendióval hintjük meg. Legjobb hozzá a Hóvirág sajt, de megteszi bármelyik nem túl erős aromájú puha sajt is. A tetejére is sajtszeleteket borítunk, és rámorzsoljuk a maradék vajat. (Összesen 10 deka vaj és 25 deka sajt fogy el hozzá). A tálat alufóliával szorosan lefedjük, széleit rányomkodjuk, és a forró sütőben kb. egy óráig sütjük. Ezután a fóliát lebontjuk róla, és ha a burgonya megpuhult, a tetejét egy kissé megpirítjuk.
Savanyúsággal kínáljuk.

EPERHAB
Hozzávalók:
10-15 dkg friss eper, 2 tojás fehérje, 1/2 citrom reszelt héja, 1-2 tk. porcukor, (tejszínhab)

Elkészítés:
Néhány kisebb epret díszítésnek félre teszek, a többit pürésítem.
A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verem, bele keverem a pürésített epret , a citrom reszelt héját, poharakba töltöm. (20-30 percig a hűtőben pihentetem)
Tálaláskor tejszínhabbal és a félretett lecsumázott eperszemmel díszítem.
Készíthető szederből, málnából, magozott meggyből, kajszibarackból is.

Forrás:
WWW.DOKSI.HU
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.