Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 1. - 2017. 01. 06.

2017.01.06

HETI ÉTREND

HÉTFŐ:
Paradicsomleves, brüsszeli burgonya ecetes paprikával, eperhab
KEDD
Bableves füstölt csülökkel, narancshabos palacsinta.
SZERDA:
Lebbencsleves, majoránnás felsál karalábéfőzelékkel, befőtt.
CSÜTÖRTÖK:
Burgonyaleves, tonhalropogós (krokett) zöldborsófőzelékkel, befőtt.
PÉNTEK:
Aszalt-szilvaleves, alföldi zúzapörkölt hordós-káposzta salátával, gesztenyegolyó.
SZOMBAT:
Rizsleves, káposztás omlett, csigalinzer.

ASZALT-SZILVALEVES
Hozzávalók 2-3 személyre: 50 dkg aszalt-szilva, 1 dl tejföl, 2 evőkanál cukor, liszt, fahéj, citromhéj, só, darált dió

Elkészítése:

A folyóvízben megmosott aszalt szilvát párold meg egy kevés cukros vízben. (A lébe tegyél egy csipet sót is.) Ha megpuhult, öntsd fel 6-7 dl vízzel, adj hozzá őrölt fahéjat, kevés reszelt citromhéjat, esetleg még egy kis cukrot is. Egy evőkanál lisztből és a tejfölből készíts habarást, és ezzel sűrítsd be a levét.
Még egyszer forrald össze, s a tálaláskor adj a tetejére darált diót.

CSIRKEZÚZAPÖRKÖLT
Hozzávalók: 50 dkg csirkezúza, 1 dl száraz vörösbor, 1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés: A csirkezúzát megtisztítom, lehúzom róla a bőrös, kemény részt és vékony szeletekre vágom. Az olajon sárgára fonnyasztom a megtisztított és apróra vagdalt vöröshagymát, majd a tűzről levéve, belekeverem a pirospaprikát meg 2 evőkanál vizet. Ezután hozzáteszem a zúzát, és néhány percig együtt pirítom. Megsózom, megborsozom, aláöntöm a bort és még 2 dl vizet. Hozzáteszem a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és fedő alatt félpuhára főzöm. Közben a zöldpaprikát megmosom, kicsumázom, felszeletelem és a héjától megfosztott, felszeletelt paradicsommal együtt a félpuha zúzához adom. Készre párolom. Ha sok lé marad alatta, fedő nélkül elpárologtatom, ha viszont elfövi, egy-két evőkanál vízzel apránként pótolom.
Galuska a hozzáillő köret.

ERDÉLYI HORDÓS-KÁPOSZTA SALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg hordós káposzta, 3 alma, 15 dkg szőlő, 5 ek olaj, só, őrölt bors, porcukor, 3 ek citromlé

Elkészítése:
A káposztát alaposan kinyomkodjuk (ha túl savanyú lenne, kissé kimossuk), és rövid szálakra vágjuk. Közékeverjük a meghámozott, kicsumázott, laskára vágott almát, a leszemezett szőlőt, meghintjük egy kevés cukorral, megöntözzük a citromlével meg az olajjal. Borssal fűszerezzük, és ha kell, megsózzuk.
Néhány órás érlelés után tálaljuk.

GESZTENYEGOLYÓ
Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza, 32 szem kimagozott meggy 1-1-evőkanál porcukor, meggybefőttlé, rum, 10 dkg tortabevonó csokoládé, 16 db minyonpapír vagy alufólia.

A gesztenyemasszát összedolgozom a porcukorral, a meggy lével, rummal. A bevonó csokoládét vízgőzön vagy mikró-00000000sütőben felolvasztom. A gesztenyemasszát 16 részre osztom, mindegyikre két-két szem magozott meggyet teszek, kissé bele nyomom, majd a tenyeremben golyóvá formálom.
A gesztenyegolyókat 15 percre mélyhűtőbe teszem. Ez után mindegyikbe fogpiszkálót szúrok és megmártom az olvadt csokoládéba, amely szinte azonnal rádermed. Minyonpapírba vagy alufóliából szabott kis lapra teszem, és hűtőben tárolom.
Ha a csokoládé teljesen elfedi, a golyókat legalább két hétig eláll.

Forrás:
WWW.DOKSI.HU
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.