Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 1.- 2017. 01. 03.

2017.01.03

HETI ÉTREND


HÉTFŐ:
Paradicsomleves, brüsszeli burgonya ecetes paprikával, készen vett eperhab
KEDD:
Bableves füstölt csülökkel, narancshabos palacsinta.
SZERDA:
Lebbencsleves, majoránnás felsál karalábéfőzelékkel, befőtt.
CSÜTÖRTÖK:
Burgonyapüré-leves, tonhalropogós zöldborsófőzelékkel, befőtt.
PÉNTEK:
Aszalt-szilvaleves, alföldi zúzapörkölt hordós-káposzta salátával, sült gesztenye.
SZOMBAT:
Rizsleves, káposztás omlett, csigalinzer.

 

BABLEVES FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL.
Hozzávalók 8 személyre:
1 nagy füstölt csülök, 30 dkg tarkabab, 1 nagy csomó leveszöldség, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, 1 evőkanál pirospaprika, só, őrölt bors, 1-1 paprika és paradicsom, 1 tojás, kb. 8 dkg liszt

Elkészítése:
A csülköt és a babot egy éjszakára beáztatjuk. A csülök áztatólevét leöntjük és hideg vízben, babérlevéllel ízesítve puhára főzzük. Az ízletes léből kiemeljük, kicsontozzuk, és a húst földarabolva félretesszük. A csülök főzőlevét a bográcsba öntjük. Beletesszük a leszűrt babot, a megtisztított zöldséget, fokhagymát, a cikkekre vágott paradicsomot és paprikát. Lassú tűzön addig főzzük, míg a bab megpuhul. Ekkor beletesszük a csülökhúst, őrölt borssal és pirospaprikával, ha szükséges, sóval ízesítjük, átforraljuk. A tojást egy csipetnyi sóval és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk, és belőle apró csipetkéket szaggatunk a levesbe.
Néhány perces főzés után tálalhatjuk.
Aki szereti, tejföllel is gazdagíthatja.

 

NARANCSHABOS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 4 tojás, 5 dkg cukor, 2 narancs, 2 dkg finomliszt, 2 dl tej, 1 dl Jaffa – szörp, 3 dkg vaj

Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral, egy narancs reszelt héjával és levével, valamint a liszttel habosra keverjük. A tejjel felengedve, gőz fölött - állandó keverés mellett - sűrűre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét, és Jaffa szörppel ízesítjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a külön kisütött palacsintákat, feltekerjük, tűzálló tálba - szorosan sorba - rakjuk, és forró vajjal és narancslével meglocsoljuk.
A tetejét hámozott, vékony narancsszeletekkel beborítjuk, és sütőbe téve éppen csak átmelegítjük.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.