Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 13. - 2017. 03. 26.

2017.03.26

HETI ÉTREND

13, HETI ÉTREND VASÁRNAP:
Számadó juhászné levese, Babos gyöngytyúk, Fahéjas levelescsiga
HÉTFŐ:
Burgonyás káposztaleves, Burgonyapirog hajdinakásával, Gyümölcs
KEDD:
Böjtös paradicsomleves, Kelt gombóc
SZERDA:
Bajai halászlé, Gombás túrógombóc, Gyümölcs
CSÜTÖRTÖK:
Pusztaszeri zöldbableves, Ananászos kacsasült, Almapuding
PÉNTEK:
Brokkolileves csirkemájjal, Bárányherepörkölt, Diós pite, nagymami módra
SZOMBAT:
Dalmát citromleves, Gombával töltött hagyma, mártásban, Fűszeres stangli

SZÁMADÓ JUHÁSZNÉ LEVESE
Hozzávalók 5 személyre:
30 dkg bárány apró hús, 1 fej vöröshagyma, só, törött bors, pirospaprika, 5 dkg zsír, 1 babérlevél, 5 dkg liszt, 1 tojás, 1,2 dl tejföl, 1,2 dl tejszín, 1-1 szál sárga- meg fehérrépa, csipet tárkony, ecet, rozmaring, bazsalikom, 1 citrom, kevés mustár, 1,2 dl fehérbor

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban aranysárgára pirítjuk, belerakjuk a kockákra vágott bárányhúst, megsózzuk, végül hozzáadjuk a kockákra vágott gyökeret, répát. Együtt megpirítjuk, liszttel beszórjuk, hozzáadjuk a paprikát, és kevés vízzel felengedjük.
Mustárral, citrommal, bazsalikommal, rozmaringgal, tárkonnyal, babérlevéllel és egy kis fehérborral ízesítjük.

BABOS GYÖNGYTYÚK
Hozzávalók 4 személyre:
fél gyöngytyúk, 4 gerezd fokhagyma, olaj, 20 dkg szárazbab, 20 dkg gomba, 1 db vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 db paradicsom, őrölt bors, bazsalikom, só

Elkészítése:
A gyöngytyúkot négy darabba vágom. Sóval, őrölt borssal, zúzott fokhagymával, bedörzsölöm, olajban átforgatom, és éjszakára letakarva a hűtőszekrénybe teszem. A babot beáztatom. Másnap enyhén sós vízben megfőzöm. A megtisztított gombát, a vöröshagymát, a húsos füstölt szalonnát és a paradicsomot kockára vágom. Kevés olajon a füstölt szalonnát üvegesre pirítom, majd hozzáadom a vöröshagymát, majd a gombát és a paradicsomot. Így egybepirítom. Ezután a leszűrt babot hozzákeverem. Sóval, őrölt borssal és bazsalikommal fűszerezem. A gyöngytyúk darabokat kevés olajon szép pirosra sütöm. Kevés vizet öntök alá, majd letakarom, és a sütőben puhára párolom. A megpárolt tyúkot félre teszem, a pecsenyelevét a babhoz keverem, és összeforralom.
Tálaláskor a gombás babragut tálba teszem, és a tetejére rakom a gyöngytyúk darabokat.

FAHÉJAS LEVELES CSIGA
Hozzávalók:
45 dkg mirelit leveles tészta, 1 teáskanál őrölt fahéj, 7.5 dkg édesítőszer, a nyújtáshoz liszt, sütőpapír

Elkészítése:
A mirelit tésztalapokat egymás mellé fektetve szobahőmérsékleten felengedjük. Közben a fahéjat 5 dkg édesítőszerrel összekeverjük. A leveles tésztát lisztezett deszkán 30 x 40 cm-es lappá kinyújtjuk. Megszórjuk fahéjas édesítőszerrel, és a rövidebb oldalakat középre lazán feltekerjük. A tekercset kb. 30 percre a mélyhűtőbe helyezzük.
A tésztatekercset éles késsel 30 szeletre vágjuk. A csigákat egymástól nagyobb távolságra sütőpapírral kibélelt tepsikbe rakjuk, majd a maradék édesítőszerrel meghintjük.
Előmelegített sütőben, 225 fokon tepsinként 10-12 percig sütjük.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 


 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.