Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 13. - 2017. 03. 30.

2017.03.30

HETI ÉTREND

13, HETI ÉTREND VASÁRNAP:
Számadó juhászné levese, Babos gyöngytyúk, Fahéjas levelescsiga
HÉTFŐ:
Burgonyás káposztaleves, Burgonyapirog hajdinakásával, Gyümölcs
KEDD:
Böjtös paradicsomleves, Kelt gombóc
SZERDA:
Bajai halászlé, Gombás túrógombóc, Gyümölcs
CSÜTÖRTÖK:
Pusztaszeri zöldbableves, Ananászos kacsasült, Almapuding
PÉNTEK:
Brokkolileves csirkemájjal, Bárányherepörkölt, Diós pite, nagymami módra
SZOMBAT:
Dalmát citromleves, Gombával töltött hagyma, mártásban, Fűszeres stangli

PUSZTASZERI ZÖLDBABLEVES
Hozzávalók:
2 db marhahúsleves kocka, 60 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg főtt füstölt sonka, 1 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 1 marék tarhonya, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál tejföl

Elkészítése:
A szalonnát apróra vágjuk, kisütjük, majd kiszedjük a pörcöket. A zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a felaprított zöldbabot, a negyedekre vágott paradicsomot, és tovább pirítjuk. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, pirospaprikával, felöntjük másfél liter vízzel és beletesszük a leveskockákat. A sonkát gyufaszálnyira vágjuk, a zöldpaprikát felkarikázzuk, és a szárazon megpirított tarhonyával együtt beletesszük a levesbe. Addig főzzük, amíg a tarhonya megpuhul.
Utána letakarva állni hagyjuk 5 percet, és tálaláskor a tejfölbe kevert szalonnapörccel díszítjük.

ANANÁSZOS KACSASÜLT
Hozzávalók:
1 kicsi pecsenyekacsa, 1 doboz ananászbefőtt, 10 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1/2 citrom leve, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1/2 dl szójamártás, ízlés szerint törött fekete bors

Elkészítése:
A megtisztított kacsát feldarabolom. A felesleges hájat és bőrt levágom róla (később zsírnak kisütve használom). A húsdarabok mindkét felét megsózom, és nagy tűzálló tálra vagy tepsire szorosan egymás mellé rendezem. A szójaszószt összekeverem a citromlével, a citromhéjjal, az ananász leszűrt levével, a zúzott fokhagymával, a megtisztított és nagyon finomra vágott gombával meg a tisztított, lereszelt vöröshagymával. Ezt a mártást ráöntöm a kacsadarabokra, és a tepsit alufóliával szorosan lefedem. Előmelegített, forró sütőben 1 1/2 órán keresztül párolom. Ha a hús megpuhult, a zsíros mártásból kiszedem, kicsontozom, és metéltre vágom. A mártásról a zsírt evőkanállal leszedem, majd kis lábosba öntöm a levet, és 10 percig fedő nélkül forralom. A kicsontozott húst tálra teszem, mellé rakom az ananászdarabkákat, ráöntöm a mártást, és az egészet átmelegítem a forró sütőben. Párolt rizst kínálok hozzá. Elkészítési ideje: 120 perc

ALMAPUDING
Elkészítése:
25 dk finomlisztet, 25 dk borjú- vagy marhafaggyút, egy púpozott kávéskanál gyömbért, kevés sót összekeverünk, és hideg vízzel olyan sűrű tésztát készítünk belőle, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. Nyújtsuk ki, egy mély tálba tegyünk egy tiszta konyharuhát, lisztezzük meg, és szépen egyengetve tegyük bele a kinyújtott tésztát. Töltsük meg négy részre vágott, meghámozott almával, lehetőleg Jonatánnal. Az almatölteléket fölül is borítsuk be a tésztával, majd a négy sarkánál kössük össze a konyharuhát. Így a konyharuhában, erősen lobogó vízben, amibe két evőkanál sót is tettünk, főz-zük jó két órahosszat. Porcukorral meghintve tálaljuk.
A puding még ízletesebb lesz, ha a cikkekre vágott almát, mielőtt megtöltjük vele a tésztát, 20 dkg mazsolával, 5 dk cukrozott citrom- és narancshéjjal, kevés cukorral és rummal néhány percig vajon pároljuk.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.