Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 13. - 2017. 03. 31.

2017.03.31

HETI ÉTREND

13, HETI ÉTREND VASÁRNAP:
Számadó juhászné levese, Babos gyöngytyúk, Fahéjas levelescsiga
HÉTFŐ:
Burgonyás káposztaleves, Burgonyapirog hajdinakásával, Gyümölcs
KEDD:
Böjtös paradicsomleves, Kelt gombóc
SZERDA:
Bajai halászlé, Gombás túrógombóc, Gyümölcs
CSÜTÖRTÖK:
Pusztaszeri zöldbableves, Ananászos kacsasült, Almapuding
PÉNTEK:
Brokkolileves csirkemájjal, Bárányherepörkölt, Diós pite, nagymami módra
SZOMBAT:
Dalmát citromleves, Gombával töltött hagyma, mártásban, Fűszeres stangli

BROKKOLI LEVES CSIRKEMÁJJAL
Hozzávalók:
1 csirkeaprólék májjal együtt (kb. 50 dkg), + 1 csirkemáj, 25 dkg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 5 dkg cérnametélt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál borecet, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és őrölt koriander

Elkészítése:
A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és a máj nélkül fazékba teszem. Leöntöm másfél liter vízzel, megsózom, beleszórom a törött borsot és a koriandert, hozzáteszem a megmosott, héjas vöröshagymát. A húst puhára főzöm, majd a levesből kivéve kicsontozom, és metéltre vágom. A nyers csirkemájat is metéltre vágom, és a hússal együtt beleteszem az átszűrt levesbe. Ezután belerakom a megmosott (vagy még fagyos), apró rózsáira szedett brokkolit és a cérnametéltet. Kis lángon addig főzöm, amíg a tészta is, meg a brokkoli is megpuhul. A tejfölt belekeverem a levesbe, felforralom és ízesítem a borecettel.
Rendkívül finom, pikáns leves és hidegen is fogyasztható, ha nincs benne cérnametélt.
Elkészítési ideje: 50 perc

BÁRÁNYHEREPÖRKÖLT
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg gyenge bárányhere, 10 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 kiskanál pirospaprika, só, késhegynyi őrölt bors, esetleg 1-2 dl bor.

Elkészítése:
A megmosott, lehártyázott bárányheréket néhány percig enyhén sós, forró vízben pároljuk. Az apróra vágott vöröshagymát a zsírban megpirítjuk, a tűzről levéve megpaprikázzuk. Beletesszük a szeletekre vágott bárányheréket, megborsozzuk és egy kevéske vízzel vagy borral, megpároljuk.
(Ha szűrőkanállal átszedjük egy másik olajjal kikent serpenyőbe, lehet tojást is ütni rá - de tojás nélkül, friss kenyérrel és savanyúsággal is finom.) Elkészítési ideje: 120 perc

DIÓS PITE NAGYMAMI MÓDRA
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 10 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojás sárgája, egy kis szódabikarbóna.

Elkészítése:
Ezt hirtelen összegyúrjuk, kinyújtjuk, lekvárral megkenjük, és a tetejére a következő masszát öntjük: 27 dkg vaníliás cukrot 4 egész tojással habosra keverünk és 20 dkg őrölt diót vagy mogyorót keverünk bele, és lassú tűznél megsütjük, és még melegen felvágjuk.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.