Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 13. 2017. 03. 29.

2017.03.29

HETI ÉTREND

13, HETI ÉTREND VASÁRNAP:
Számadó juhászné levese, Babos gyöngytyúk, Fahéjas levelescsiga
HÉTFŐ:
Burgonyás káposztaleves, Burgonyapirog hajdinakásával, Gyümölcs
KEDD:
Böjtös paradicsomleves, Kelt gombóc
SZERDA:
Bajai halászlé, Gombás túrógombóc, Gyümölcs
CSÜTÖRTÖK:
Pusztaszeri zöldbableves, Ananászos kacsasült, Almapuding
PÉNTEK:
Brokkolileves csirkemájjal, Bárányherepörkölt, Diós pite, nagymami módra
SZOMBAT:
Dalmát citromleves, Gombával töltött hagyma, mártásban, Fűszeres stangli

 

BAJAI HALÁSZLÉ ERDÉLYIESEN
Hozzávalók két személyre:
1 kg ponty, 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej közepes hagyma, 2 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika (az egyik kanál édes-nemes, a másik erő paprika), 1 db cseresznyepaprika, 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 kis paradicsom, 1,4 dl vörösbor, só

Elkészítése:
Készíteni csak szabad tűzön, bográcsban lehet. Az apróra vágott hagymát beletesszük a bográcsba, rátöltünk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a már két órával előbb feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Amikor forrni kezd (a keletkező szürkés habot nem szabad leszedni!), beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, tetejére dobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos, helyette időnként megrázogatjuk a bográcsot. A forrástól számított kb. 3540 percig egyenletes rotyogtatás után, kóstolással döntjük el, hogy harmonikusak-e már az ízek. Az esetleges ikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobjuk bele.
Minden perc számít, mert a halnak nem szabad szétfőnie! Tálaláskor frissen főtt hosszú metéltet adhatunk hozzá.

GOMBÁS TÚRÓGOMBÓC
Hozzávalók:
50 dkg túró. 3 tojás 2 dl gríz 40 dkg gomba 1 ek paradicsompüré 2-3 szál ujjhagyma v. egy kis fej hagyma. 1 ek olaj 2 dl tejföl 10 dkg reszelt sajt só őrölt bors kis babérlevélpor Elkészítése:
A tehéntúrót áttörjük a tojásokkal, a búzadarával összedolgozzuk. Legalább egy fél napig állni hagyjuk. A megtisztított gombát apróra vágjuk a szeletelt hagymával, sóval őrölt borssal addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. Zsírjára sütjük a paradicsompürével, babérlevél porral ízesítjük. A túrómasszából úgy formálunk gombócokat, hogy a közepébe egy-egy kupacnyi gombapépet csomagolunk. Sós vízben kifőzzük. Megforrósított tejföllel leöntjük, reszelt sajttal meghintjük. Át is süthetjük, de akkor a tetejére tejfölös tojássárgája + a reszelt sajt kerül. Maradék darált hússal v. pörkölttel is jó

 
Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 


 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.