Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 16. - 2017. 04. 22.

2017.04.22

HETI ÉTREND

 

16, Heti étrend
VASARNAP:

Húsgombócleves korpaciberével, Hagymás oldalas, Almás-diós rétes
HÉTFŐ:
Erdélyi fokhagymaleves, Rakott cukkini, gyümölcs
KEDD:
Poéka-leves, Sonkás krokett, Cseh túrós bukta
SZERDA:
Csikósgulyás, Búbos tarja, Amarcos
CSÜTÖRTÖK:
Bajor sörleves,Hering bundában sütve, Ördögpirula
PÉNTEK:
Rajnai zöldbableves, Bakonyi szelet gombáva, Sziciliai narancsdesszert
SZOMBAT:
Gyümölcsleves, Medvehagyma-cukkini főzelék, Ananászos gyümölcskenyér, Dia módra

 

GYÜMÖLCSLEVES
Elkészítése:
2 dl vizet 1 evőkanál kristálycukorral 1-2 szem szegfűszeggel, körömnyi fahéjdarabkával és kis szelet citromhéjjal felforralunk. A felforrt vízből a fűszereket leszűrjük, majd beleteszünk 10 dkg értelemszerűen megtisztított és feldarabolt gyümölcsöt (sárga- vagy őszibarackot, meggyet, cseresznyét, almát, körtét, nagyobbaknak epret,), és 5-10 percig főzzük. (Finomabb a leves, ha ezután a gyümölcs felét turmixoljuk, majd a turmixolt gyümölcsöt újra a levesbe tesszük.) Egy zacskós vaníliás pudingporból 1 csapott evőkanálnyit elkeverünk 1 dl tejjel. A pudingos tejet a levesbe öntjük.
A levest folyamatosan kevergetve még egyszer felforraljuk.
Kis tálkában tejszínhab-rózsával díszítve tálaljuk.

MEDVEHAGYMA-CUKKINI FŐZELÉK
Hozzávalók:
40 dkg medvehagyma, 4 saláta cukkini, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 10 dkg bacon, 2 doboz (2 x 12,5 dkg) Philadelphia sajtkrém

Elkészítése:
A szalonnát apróra vágom és zsírjára sütöm. Piros, ropogós legyen! A szalonnát kiszedem és a közben felaprított hagymát a szalonna visszamaradt zsírján üvegesre párolom. A medvehagymát megmosom, feldarabolom és a felét a hagymához adom a lereszelt cukkinivel egyetemben. Kicsit megsózom és fedő alatt közepes lángon párolom, míg össze nem esik. Néha megkeverem. Közben a medvehagyma másik felét kevés olívaolajjal leturmixolom és a sajtkrémmel összekeverem.
A főzeléket ezzel sűrítem be.
A megpirult szalonnadarabokat is belekeverem.

ANANÁSZOS GYÜMÖLCSKENYÉR DIA MÓDRA
Hozzávalók - A tésztához:
20 dkg liszt, 4 tojás, 25 cukor, 25 dkg margarin, 1 kis doboz ananászkonzerv, 3 citrom, 15 dkg étcsokoládé, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 2 dl tejföl
A grillázshoz:
10 dkg cukor, 3 dkg vaj, 15 dkg mandula + dióbél apróra vágva
A bevonathoz:
1 tábla tejcsokoládé (10 dkg), 1 tábla étcsokoládé (10 dkg), 3 dkg vaj

Elkészítése:
A konzerv ananászt lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A citromokat alaposan lesikáljuk. Két citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A grillázshoz 10 dkg cukrot egy nagy teflonbevonatú serpenyőben barnára karamellizáljuk, utána beleteszünk 2-3 dkg vajat, vágott mandulát, diót és összekeverjük. A masszát olajjal kikent alufóliára, vagy sütőpapírra öntjük, elsimítjuk, félretesszük, kihűtjük. (Gyorsan megszilárdul és ragad, gyorsan kell vele dolgozni!) 25 dkg margarint habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverjük a tojásokat is, tejfölt, citromlevet. A lisztet elkeverjük a sütőporral. Az ananászdarabokat is a tésztába forgatjuk. A mandula-grillázst apró (kb. 1 cm-es) darabokra tördeljük, és a 2/3-át a tésztába keverjük. Magas, téglalap alakú, hosszúkás sütőformába töltjük a masszát, és előmelegített sütőben 175 -180 fokon (gázsütő: 3-as fokozat) kb. 70 percig sütjük. A megsült gyümölcskenyeret a formában kihűtjük.
Ha kihűlt, a csokoládékat apró darabra törve gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, majd egyenletesen bevonjuk vele a gyümölcskenyeret. A maradék grillázst nagyobb darabokra tördeljük, és a még puha csokoládémázba nyomjuk.
Hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul a csokimáz, utána szeletelve, tejszínhabbal tálaljuk.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.