Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 17. - 2017. 04. 23.

2017.04.23

HETI ÉTREND

17, Heti étrend
VASÁRNAP:

Gödrei táskaleves, Erdélyi fatányéros, Feketeerdei-meggyes-torta
HÉTFŐ:
Marhagulyás,Örmény rakott palacsinta, Gyümölcs
KEDD:
Karfiolleves, Belga rakott burgonya
SZERDA:
Bíborosleves, Arab lecsó, Fűszeres-tojásos bukta
CSÜTÖRTÖK:
Gombakrémleves, Bagdadi roston sült pisztráng, Diós-mazsolás kalács
PÉNTEK:
Narancsos karotta-krémleves, Antiochiai muszaka, Gyömbéres keksz
SZOMBAT:
Fokhagymás cukkinileves, Hagyományos tökfőzelék, Ghánai palacsinta

 

GÖDREI TÁSKALEVES
Hozzávalók:
20 dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg vegyes zöldség, 1-2 gerezd fokhagyma, liszt, 5 dkg tejföl, zsír, só, bors, paprika, babér, tárkony, majoránna, csontlé
A tésztához
liszt, tojás, só

Elkészítése:
A hagymát finomra vágjuk, és zsíron megpirítjuk. Paprikával meghintjük, és beletesszük a kockákra vágott vegyes zöldséget. Csontlével felengedjük, sóval, borssal, babérral, tárkonnyal fűszerezzük. A húst sóval, borssal, zúzott fokhagymával és majoránnával fűszerezzük. Gyúrt tésztát készítünk, kinyújtjuk, kockákra vágjuk és beleadagoljuk a tölteléket. Kis táskává hajtjuk őket, s a forró levesben kifőzzük.
Végül tejfölös habarással besűrítjük és kiforraljuk.

ERDÉLYI FATÁNYÉROS
Hozzávalók:
25 dkg sertéskaraj, 25 dkg borjúcomb, 25 dkg bélszín, 15 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 80 dkg főtt burgonya, só.

Elkészítése:
Mindegyik húsból négy szeletet vágunk, enyhén kiveregetjük, megsózzuk, és lisztbe mártjuk. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk és a hússzeleteket beletéve, szép pirosra sütjük. Ezután, a visszamaradt zsírban megsütjük a bevagdosott szalonnaszeleteket úgy, hogy ropogósra süljenek. Utoljára az ízes szalonnazsírba tesszük a karikákra szelt főtt burgonyát, és erős tűzön megpirítjuk.
A tál szegélyét idénysalátákkal körberakjuk, közepébe helyezzük el a pirított burgonyát, amelyre ráhelyezzük a frissen sütött hússzeleteket, tetejére téve a szalonna kakastaréjokat.

FEKETEERDEI MEGGYES TORTA (EREDETI NÉMET RECEPT)
Elkészítése:
Csokoládés piskóta készítéséhez egy tálban habosra keverünk 6 tojás sárgáját 6 ek forró vízzel, 15 dkg cukorral és 1 tasak vaníliás cukorral. Egy másik tálban a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd rácsúsztatjuk a sárgájára. Egy tálban összekeverünk 75 g lisztet, 75 g étkezési keményítőt és 25 g kakaót, rászórjuk a tojáshabra, majd az egészet lazán összevegyítjük. 26 cm átmérőjű, levehető oldalú kikent tortaformába töltjük és 180 fokra előmelegített sütőben a középső sínen, 50 percig sütjük. Kivesszük a sütőből a formát, kiszabadítjuk a piskótát, és rácson hagyjuk kihűlni. Amíg sül a piskóta, elkészítünk egy omlóstészta-alapot. Munkafelületre kiszórunk 15 dkg lisztet, és a közepébe nyomott mélyedésbe beleütünk 1 kisebb tojás sárgáját, majd rászórunk 65 g cukrot, fél tasak vaníliás cukrot, fél citrom lereszelt héját és egy csipet sót. 75 g jól lehűtött vajat, v. margarint a liszt széleire darabolunk. Az egészet a szélektől befelé egy műanyaglappal összevegyítjük és hűvös kézzel, gyorsan lágy tésztává gyúrjuk. Lefedve 30 percre a hűtőbe tesszük. Ezután egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kézzel kibéleljük vele - előtte nem nyújtjuk ki. 220 fokra előmelegített sütőben a középső sínen 25 percig sütjük. Kivesszük a sütőből a formát, kiszabadítjuk a torta-alapot, és rácson hagyjuk kihűlni.
3 ek ribizli zselét elkeverünk 1 ek cseresznyepálinkával és rákenjük az omlós tésztájú torta-alapra. A piskóta-tortát keresztben kettévágjuk, az egyik felét a megkent tészta-alapra helyezzük. A töltelékhez lecsepegtetünk 1 üveg (46 dkg) kimagozott meggyet, a 12 legszebbet félretesszük. A felfogott léből 1/8 l-nyit felfőzünk. 5 g étkezési keményítőt simára elkeverünk egy kis meggylével, majd belekeverjük a forrásban lévő lébe, kis ideig forraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a meggyel és 2 ek cseresznyepálinkával és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen hideg, a piskótatortára kenjük. 1/2 l tejszínt 1/2 ek porcukorral és 1/2 tasak vaníliás cukorral nagyon kemény habbá verünk. Belekeverünk 2 ek cseresznyepálinkát, és a meggyre kenjük. Ráfektetjük a piskóta másik felét, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben 1/2 l tejszínt 1/2 ek porcukorral és 1/2 tasak vaníliás cukorral nagyon kemény habbá verünk. Belekeverünk 2 ek cseresznyepálinkát. 6 ek-nyit egy csillagbetétes habnyomóba töltünk. A torta tetejét és oldalait bevonjuk a tejszínhabbal. A tetejére belekarcoljuk a 12 szeletet.
Mindegyik szélére nyomunk egy kis habcsomót, a közepükre helyezünk 1-1 meggyet, majd megszórjuk csokoládéforgáccsal.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.