Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 17. - 2017. 04. 24.

2017.04.24

HETI ÉTREND

17, Heti étrend
VASÁRNAP:

Gödrei táskaleves, Erdélyi fatányéros, Feketeerdei-meggyestorta
HÉTFŐ:
Marhagulyás,Örmény rakott palacsinta, Gyümölcs
KEDD:
Karfiolleves, Belga rakott burgonya
SZERDA:
Bíborosleves, Arab lecsó, Fűszeres-tojásos bukta
CSÜTÖRTÖK:
Gombakrémleves, Bagdadi roston sült pisztráng, Diós-mazsolás kalács
PÉNTEK:
Narancsos karotta-krémleves, Antiochiai muszaka, Gyömbéres keksz
SZOMBAT:
Fokhagymás cukkinileves, Hagyományos tökfőzelék, Ghánai palacsinta

MARHAGULYÁS 01.
Hozzávalók:
60 dkg marha lábszár, 40 dkg burgonya, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kisebb zeller, 1 közepes nagyságú hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 csomó petrezselyem, 1-2 szál zellerlevél, 1 doboz pritamin, 1 evőkanál étolaj, 1 tojás, 10 dkg liszt, só, őrölt pirospaprika, bors, kömény, kakukkfű, 1 marhahúsleves kocka, 1 dl száraz vörösbor

Elkészítése:
A húst kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és az olajon az apróra vágott hagymával, paprikával és paradicsommal, 1 evőkanál pirospaprikával, kis vízzel puhára pároljuk. Utána 2 liter vízzel felengedjük. Beletesszük a felszeletelt zöldségeket, a leveskockát, a pritamint, a bort, hozzáadunk 1 kávéskanál sót és 1-1 késhegynyit a fűszerekből. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Utána belerakjuk a meghámozott, kockára vágott krumplit. A lisztből kis sóval, vízzel, egy tojással kemény tésztát készítünk, és csipetkét szaggatunk belőle, és a krumplival egyidejűleg azt is a levesbe főzzük. (A csipetke félkörömnyi, laposra formázott) Tíz perc múltán szórjuk bele az apróra vágott petrezselymet is. Ha nem elég piros a színe, pirospaprikát, ha szükséges, sót is teszünk bele. Egyet forraljuk.
Tálalás: mélytányérban, friss, fehér kenyérrel és száraz vörösborral kínáljuk..
Bár mi magyarok szeretjük a csípős, erős ízeket, csak annyi erőset használjunk, amennyit a gyerekek is jóízűen meg tudnak enni.
Az erős paprikát inkább utólag, a tányéron kínáljuk mellé.

ÖRMÉNY RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db édes habos palacsinta, 10 dkg barackíz, 10 dkg darált dió, 10 dkg szilvaíz, 10 dkg darált mák, 2 dkg vaj, 10 dkg porcukor

Elkészítése:
A diót és a mákot elkeverjük a porcukorral. A külön kisütött palacsintákat vajjal kikent tűzálló tálba rétegezzük. Az egyes palacsinták tetejét felváltva meghintjük a mákkal, dióval, és megkenjük barack-, illetve szilvaízzel. A lerakott palacsinták tetejére egy üres palacsintát teszünk, amelyet vajdarabkákkal megszórunk.
Sütőben átmelegítjük, és porcukorral megszórva tortaszelet formára vágva kínáljuk.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.