Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 17. - 2017. 04. 27.

2017.04.27

HETI ÉTREND

17, Heti étrend
VASÁRNAP:

Gödrei táskaleves, Erdélyi fatányéros, Feketeerdei-meggyes torta
HÉTFŐ:
Marhagulyás,Örmény rakott palacsinta, Gyümölcs
KEDD:
Karfiolleves, Belga rakott burgonya
SZERDA:
Bíborosleves, Arab lecsó, Fűszeres-tojásos bukta
CSÜTÖRTÖK:
Gombakrémleves, Bagdadi roston sült pisztráng, Diós-mazsolás kalács
PÉNTEK:
Narancsos karotta-krémleves, Antiochiai muszaka, Gyömbéres keksz
SZOMBAT:
Fokhagymás cukkinileves, Hagyományos tökfőzelék, Ghánai palacsinta

GOMBAKRÉMLEVES 07. (POTAGE VELOUTÉ AUX CHAMPIGNONS)
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 1,5 l csirkeleves, 1 csokor petrezselyem, 2 babérlevél, só, csipet kakukkfű, 30 dkg gomba, 1 tojás sárgája, 1 dl tejszín, 1 kávéskanál citromlé, A tetejére: 4 szelet fehér kenyér, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A hagymát vagdalja apróra, és egy evőkanál vajon, lassú tűzön 8-10 perc alatt párolja puhára, de ne hagyja megbarnulni. Szórja meg a liszttel, és folyamatosan keverve, 3 perc alatt pirítsa világos barnára. Húzza félre a melegről, és miközben habverővel csomómentesre keveri, öntse fel a húslevessel. Tegye vissza a lángra. Szórja meg a vagdalt petrezselyemmel, morzsolt kakukkfűvel, ízlés szerint sóval, és tegye bele a babérleveleket. Amikor a leves újra felforr, adja hozzá a vékonyan felszeletelt gombát, és fedő alatt, lassú tűzön főzze tovább. Közben a maradék vajat habzásig melegítse fel. Öntse bele a citromlevet, majd ezt is öntse a levesbe. Forralja össze, vegye ki a babért, végül botmixerrel pépesítse, miközben lassan önti hozzá a tojássárgájával kikevert tejszínt. A kenyérszeleteket dörzsölje be a fokhagymával, locsolja meg kevés (olíva) olajjal, és pirítsa zsemleszínűre.
A tányérba mert, forró leves tetejére tegyen egy-egy szelet kenyeret, s ezzel kínálja.

ARAB LECSÓ (Saksuka)
Hozzávalók 4 személyre:
4 paradicsom, 2 zöldpaprika, 2 fej hagyma, 4 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl csirkehúsleves (kockából is készülhet), 4 evőkanál paradicsompüré, 4 evőkanál olaj, 10 dkg zöld olajbogyó, 1 teáskanál cseresznyepaprika-krém, só, bors, őrölt római kömény.

Elkészítés:
Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a durvára vágott fokhagymát, Hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát, majd néhány perc múlva a felnegyedelt paradicsomot is. Fedő alatt 10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a kimagozott olajbogyót, a cseresznyepaprika-krémet és a paradicsompürét. Sóval, borssal és római köménnyel ízesítjük, felöntjük a húslevessel, és 20-25 percig főzzük. Tálalás előtt óvatosan beleütjük a tojásokat úgy, hogy egyben maradjanak. Addig főzzük, amíg a fehérje megkeményedik, de a tojások sárgája lágy marad.

FŰSZERES-TOJÁSOS BUKTA
Hozzávalók:
8 tojás, 2 dkg vaj, 1 mokkáskanál curry, 1-1 db piros és zöld húsú paprika, 5 dkg gomba, 50 dkg kelt tészta

Elkészítése:
Közepes hőmérsékleten olvassza meg a vajat. Tegye rá a finomra vagdalt paprikákat, és párolja üvegesre. Adja hozzá a vékonyan szeletelt gombát. Amikor kellően levet eresztett, akkor öntse hozzá az alaposan felvert és ízlése szerint fűszerezett tojást. Időnként megforgatva süsse szárazra a rántottát. A kelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsa ki ujjnyi vastagra. Vágja 8 centis négyzetekre, amelyekre 1-1 kanál tölteléket rak. Hajtogassa félbe a tésztákat, szélüket nyomkodja össze, majd kenje meg olvasztott vajjal mindegyiket. Helyezze a buktákat egymáshoz közel egy tepsire.
Langyos helyen pihentesse 20 percet, majd 200 fokos sütőben süsse aranybarnára a süteményeket.
Hagyja kissé hűlni, majd egymástól elválasztva tegye tálra a buktákat.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.