Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 17. - 2017. 04. 28.

2017.04.28

ETI ÉTREND


17, Heti étrend
VASÁRNAP:

Gödrei táskaleves, Erdélyi fatányéros, Feketeerdei-meggyes torta
HÉTFŐ:
Marhagulyás,Örmény rakott palacsinta, Gyümölcs
KEDD:
Karfiolleves, Belga rakott burgonya
SZERDA:
Bíborosleves, Arab lecsó, Fűszeres-tojásos bukta
CSÜTÖRTÖK:
Gombakrémleves, Bagdadi roston sült pisztráng, Diós-mazsolás kalács
PÉNTEK:
Narancsos karotta-krémleves, Antiochiai muszaka, Gyömbéres keksz
SZOMBAT:
Fokhagymás cukkinileves, Hagyományos tökfőzelék, Ghánai palacsinta

 

NARANCSOS-KAROTTA-KRÉMLEVES
(Velouté de Carottes a l’orange)
4 személyre – előkészítés: 10 perc – főzés: 30 perc
Hozzávalók:
450 g sárgarépa, 1 hagyma, 3 ek olívaolaj, 1, 5 l húsleves, 1 narancs reszelt héja, 4 tojássárgája, reszelt edami sajt Hámozzuk meg a répát és vágjuk apró kockákra. A hagymát tisztítsuk meg és aprítsuk finomra. Futtassuk meg az olajon a répát és hagymát. Adjuk hozzá a húslevest és a narancshéjat és főzzük kis lángon 30 percig.
Turmixoljuk le.
Minden levesestálba tegyünk egy tojássárgáját és reszelt sajtot. Erre merjük a levest.

ANTIOCHIAI MUSZAKA - Szíria
Hozzávalók:
30 dkg vöröshagyma, 40 dkg cukkini, 30 dkg paradicsom, 1 csomó petrezselyemzöld, só, késhegynyi őrölt szegfűbors, 5 ek vaj, 60 dkg birkahús, bors, szerecsendió, Cayenni bors, 2-3 csípős zöldpaprika

Elkészítése:
A megtisztított hagymát és a cukkinit hajszálvékony karikákra szeleteljük. A paradicsom felét, valamint a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Az egészet összekeverjük sóval és szegfűborssal. Vajjal kikent tűzálló tál aljára terítjük a fűszerezett zöldséget, a tetején elosztjuk a ledarált, borssal, sóval, szerecsendióval, cayenni borssal fűszerezett húst. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, és paradicsom-, paprikaszeletekkel, cukkinival beborítjuk. Megsózzuk, és két evőkanál vajjal meglocsoljuk.
Közép meleg sütőben megsütjük.

GYÖMBÉRES KEKSZ
Hozzávalók
kb. 50 db-hoz: 13 dkg vaj, 1/2 dl méz, 26 dkg finomliszt, 2 kiskanál gyömbérpor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 8 dkg porcukor, 1 tojás, apróra vágott cukrozott gyömbér vagy cukrozott narancs-, ill. citromhéj, 15 dkg olvasztott étcsokoládé

Elkészítése:
A vajat a mézzel egy kis lábaskába tesszük, és kevergetve felolvasztjuk. A lisztet a gyömbérporral, a cukorral, a szódabikarbónával elkeverjük, majd a vajas mézzel és a tojással összegyúrjuk. A tésztából kiskanállal gömböket formázunk, amiket zsírozott tepsire ültetünk, a kezünkkel kissé lenyomjuk. Minden süteményre 1-1 kis darabka cukrozott gyömbért nyomunk. Közepesen meleg (180 fok) sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütőből kivéve a tepsin rövid ideig állni hagyjuk, majd rácsra vagy deszkára átszedjük.
Végül olvasztott csokoládét csöpögtetünk a tetejükre, és hagyjuk megdermedni.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.