Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 17. - 2017. 04. 29.

2017.04.29

HETI ÉTREND


17, Heti étrend
VASÁRNAP:

Gödrei táskaleves, Erdélyi fatányéros, Feketeerdei-meggyes torta
HÉTFŐ:
Marhagulyás,Örmény rakott palacsinta, Gyümölcs
KEDD:
Karfiolleves, Belga rakott burgonya
SZERDA:
Bíborosleves, Arab lecsó, Fűszeres-tojásos bukta
CSÜTÖRTÖK:
Gombakrémleves, Bagdadi roston sült pisztráng, Diós-mazsolás kalács
PÉNTEK:
Narancsos karotta-krémleves, Antiochiai muszaka, Gyömbéres keksz
SZOMBAT:
Fokhagymás cukkinileves, Hagyományos tökfőzelék, Ghánai palacsinta

 

FOKHAGYMÁS CUKKINILEVES
Hozzávalók:
2 vékonyka cukkini, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál vegeta, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 késhegynyi törött fehér bors

Elkészítése:
A cukkinit megmossuk, két végét levágjuk, majd vékony karikákra aprítjuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk, ezután felöntjük 8 dl vízzel. Beletesszük a húsleveskockát és a vegetát, majd a borssal fűszerezzük. Befedve felforraljuk, és 5 percig főzzük. Közben a tejfölt, fél dl vizet és a lisztet simára keverjük, a petrezselyemzöldet valamint a zöldhagyma zöld szárát megmossuk, és nagyon finomra összevágjuk. A hagyma fehér részét vékonyka karikákra aprítjuk. A forrásban lévő levet a tejfölös liszttel behabarjuk, és kevergetve legalább 5 percig forraljuk. Ezután belekeverjük a hagymakarikákat, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint a zöld-fűszereket.
Éppen csak egyet forralunk rajta, máris befedjük, és a tűzről félrehúzzuk.

HAGYOMÁNYOS TÖKFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg gyalult tök (cukkini, patisszon), 2 dl tejföl, 1 cs darált kaporlevél, 1 nagyobb fej aprított hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, 3 ek teljes őrlésű liszt, 2 ek méz, 1 kk nátriumszegény só, 1 kk pirospaprika

Elkészítése:
A vöröshagymát kissé megpároljuk az olajban, hozzátesszük a gyalult tököt, a fokhagymát. 5 percen át pároljuk együtt, aztán adjuk hozzá a többit. 10 percnyi forralás után, amikor a tök levet engedett, tesszük bele a tejfölben jól kikevert lisztet. Ekkor állandó keverés mellett besűrítjük. Remek köret vagy főzelék lesz.
Adhatunk hozzá tükörtojást, rántottát, szója-, rizs- vagy csicseriborsó fasírtot.

GHÁNAI PALACSINTA
A tésztához:
20 dkg liszt, 5 ek porcukor, 5 tojás, 3,5 dl tej, só, 4 banán, földimogyoró- vagy salátaolaj a sütéshez.
A többihez:
2 ek porcukor, 1 tk őrölt fahéj, 3 banán, 1 tk citromlé, 2 tojás fehérje kemény habja.

Elkészítése:
Keverjük össze a lisztet, 5 ek porcukrot, 5 tojást. Villával nyomkodjuk szét a banánt, keverjük el jól a tejjel, öntsük a lisztes masszához. A szokásos módon, kissé vastagabb palacsintákat süssünk. Szitán törjük át a többi banánt, a tojásfehérje kivételével keverjük össze a többivel. Kenjük be a palacsintákat, fektessük egymásra kivajazott tűzálló tálon. Tegyük rá a habot, közepesen meleg sütőben addig süssük, míg megpirul a teteje (kb. 15 perc).
Forrón tálaljuk

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.