Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 18. - 2017. 04. 30.

2017.04.30

HETI ÉTREND

18. Heti étrend
VASÁRNAP:

Sertéshúsleves bambuszrüggyel, Bélszínjava réparoláddal, Aranygaluska almapürével
HÉTFŐ:
Burgonyakrémleves indiai módra, Stíriai metélt, Gyümölcs
KEDD:
Csülkös sóskaleves, Burgonyalángos Karaván sajtkrémmel, Rostos gyümölcslé
SZERDA:
Céklaleves, Cordon Bleu, Juhtúrós pogácsa, vagy stangli
CSÜTÖRTÖK:
Pilisi sörgulyás, Tepsis tőkehal barackmártással, Áfonyával töltött alma
PÉNTEK:
Zöldséges joghurtleves, Rakott spenót, Almás pite
SZOMBAT:
Petrezselymes citromleves, Gránátos kocka magyarosan, Négyszínű darapuding

SERTÉSHÚSLEVES BAMBUSZRÜGGYEL
Hozzávalók:
35 dkg sertéscomb, 10 dkg szárított fekete fafülgomba, 10 dkg bambuszrügy, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál száraz fehérbor, 1 kávéskanál cukor, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 4-5 mogyoróhagyma, 1 csokor zellerlevél, 10 dkg metélt tészta, 2 evőkanál olaj, só, 2 l csirkeleves (leveskockából)

Elkészítése:
A sertéscombot megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és vékony 2 cm-es lapocskákra vágjuk. Összekeverjük kevés sóval, a szójaszósszal, az olaj felével, a cukorral, a borral, a kukoricakeményítővel, és 20-25 percig pácoljuk. A wokban felhevített egy evőkanál olajon megfuttatjuk a pácolt húst, hozzáöntünk egy kevés levest, és fedő alatt puhára pároljuk. Eközben a szárított fafülgombát megmossuk, és tíz percre forró vízbe áztatjuk. A húst zsírjára pirítjuk, és hozzáadjuk a megtisztított félbevágott mogyoróhagymákat, a darabolt bambuszrügyet, a leszűrt gombát. Felöntjük a levessel és készre forraljuk. Közben vízben kifőzzük és leszűrjük a vékony metéltet. A felforrt levest sóval, szójaszósszal még ízesítjük.
Tálaláskor a frissen kifőtt tésztára merjük a levest.
Zellerlevéllel díszítjük.

BÉLSZÍNJAVA TEPSIS BURGONYÁVAL, RÉPA ROLÁDDAL
Hozzávalók
6 személyre: 12 nagyobb, lehetőleg egyforma nagyságú burgonya, só, 15 dkg vaj, 50 dkg sárgarépa, 2 tojás, 1 dl tejföl, 2 ek étkezési keményítő, 2 ek zsemlemorzsa, őrölt bors, reszelt szerecsendió, 90 dkg marhabélszín, füstölt szalonna, 4 ek olaj, 2 dundi újhagyma, pár csepp citromlé

Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk. Egyik oldalából egy vékony szeletet levágunk, hogy a szemek biztosan megálljanak. Vágódeszkára téve, a tetejüket néhány helyen, kb. egy centinként bevágjuk. Tepsire rakosgatjuk, sózzuk. A vajat megolvasztjuk, és a felét a burgonyára locsoljuk. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 1 órán át sütjük. Ez alatt a sárgarépát megtisztítjuk, enyhén sós vízben, lefedve 20 percig főzzük.
Leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd tálba reszeljük. A tojások sárgáját, a tejfölt, a keményítőt és a zsemlemorzsát hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, késhegynyi szerecsendióval fűszerezzük. A húst lehártyázzuk, és hat (egyenként kb. 3 cm vastag) szeletre vágjuk, megsózzuk. 1-1 szelet szalonnával az oldalát körbetekerjük, cérnával megkötjük. Forró olajban oldalanként 1-1 percig elősütjük. Kivajazott tepsibe tesszük, egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk. A szabadon maradó helyre a sárgarépás masszából habzsák segítségével 12 rudat nyomunk. A burgonya fölé toljuk a sütőben, és a húst 12-15 percig sütjük. Ha közben a burgonya elkészülne, vegyük ki a sütőből. Közben a zöldhagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, a maradék vajon üvegesre pirítjuk, pár csepp citromlével meglocsoljuk.
Tálaláskor a húsról a cérnát lefejtjük.
Minden tányérra 1-1 pecsenyét teszünk, a sült burgonyát és a répa roládokat köré halmozzuk.
Végül a megfuttatott újhagymát a bélszínre szórva kínáljuk.

ARANYGALUSKA ALMAPÜRÉVEL
Hozzávalók az alaptésztához:
1-1,25 dl tej, 3 csapott evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 40 dkg liszt, 1 tojás, 2 tojássárgája, 2 csipetnyi só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt sárga héja, 5 dkg olvasztott vaj A tészta nyújtásához: liszt
Az almapüréhez:
80 dkg alma, 1,5 dl fehérbor, 1 citrom leve, 5 csapott evőkanál cukor, darabka fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 2 szem szegfűszeg

Elkészítése:
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Egy evőkanálnyi lisztet is hozzákeverünk és 15-20 percig pihentetjük. Ezalatt térfogata a duplájára nő. Közben a lisztet tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Ide kerül a felütött tojás, a tojássárgája, a só, a vaníliás cukor meg a reszelt citromhéj. A fölfuttatott élesztőt ráöntjük és 4-5 percig dagasztjuk, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik. Egy kevés liszttel meghintjük és kb. 30 percig pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán a tésztát két részre osztjuk. Egyenként 25 kis "pogácsát" szaggatunk belőle, amiket kissé meggömbölyítünk, olvasztott vajba forgatunk és tepsibe rakosgatunk. Konyharuhával letakarva 40-45 percig kelni hagyjuk. Ezt követően előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lánggal kb. 35 percig sütjük. Ezalatt az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük. A többi hozzávalót 2 deci vízben fölforraljuk, és az almacikkeket úgy 15 perc alatt puhára pároljuk benne. Végül a fahéjat meg a szegfűszeget kiemeljük belőle, a gyümölcsöt pedig ízes levével együtt turmixoljuk vagy merülőmixerrel pépesítjük.
A kész aranygaluskát a sütőből kivéve olvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral meghintjük.
Melegen, a még ugyancsak meleg almapürével tálaljuk.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.