Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 2. - 2017. 01. 08.

2017.01.08

HETI ÉTREND

VASÁRNAP:
Raguleves májgaluskával (Móra Ferencné), Spárgás csirke, Almás-bögrés
HÉTFŐ:
Reszelt tészta leves, rántott húspástétom parajpürével, barackhab (lekvárból)
KEDD:
Kelleves virslivel, rebarbara omlett
SZERDA:
Köménymagos leves pirított zsemlekockákkal, görög rostélyos petrezselymes rizzsel, befőtt
CSÜTÖRTÖK:
Petrezselyemleves, gombapaprikás galuskával és fejes salátával, sajt
PÉNTEK:
Meggyleves (gyorsfagyasztott), podlupka, nápolyi
SZOMBAT:
Hagymaleves, rántott karfiol tartármártással, zserbó szelet.

RAGULEVES, MÁJGALUSKÁVAL(MÓRA FERENCNÉ)
Hozzávalók:
csirkeaprólék 2 db, zsír 10 dkg, petrezselyem 1 szál, liszt 2 dkg, sárgarépa 1 szál, zöldpetrezselyem 1 csomó, víz 1,5 l
Májgaluskához
tojás 2 db, máj 2 db, zsír 3 dkg, só, bors késhegynyi

Elkészítése:
A szárnyas aprólékját zsírban, sóval puhára pácoljuk egy kis zöldséggel és petrezselyemmel, ha puha, lisztet hintünk rá, s hagyjuk egy kicsit tovább pirulni. Vízzel felöntjük.
Ha felforrt, főzünk bele májgombócot, amit a befőzés előtt 1 órával elkészítünk.

SPÁRGÁS CSIRKE:
Megtisztítunk 60 deka spárgát, és sós vízben, amelybe egy kiskanálnyi cukrot is tettünk. egészben puhára főzzük, majd leszűrjük, de a levét félretesszük. Négyfelé vágunk egy szép 1,20 kg-os csirkét, megsózzuk, és öt deka vajon mindkét felükön átsütjük. Egy kevés spárgafőző vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk, ha a levét elfőné, a spárga főzővízével - de mindig csak 1-2 kanálnyival pótoljuk. Végül a sütőben szépen megpirítjuk a pecsenyét. Közben öt deka vajból két púpos evőkanál liszttel meg négy deci spárgafőző vízzel sűrű mártást készítünk, egy fél citrom levével meg két deci tejföllel engedjük fel, de ezzel már csak átmelegítjük, de nem főzzük tovább.
A tálra rakjuk a negyed csirkéket, közé kötegekben a főtt. forró spárgát és az egészet megöntözzük a mártással.

ALMÁS BÖGRÉS
Hozzávalók:
10 evőkanál liszt, 8 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, 2 db tojás, 1 cs vaníliás cukor, 1 cs sütőpor, 1 doboz tejföl (helyettesíthető: 2,5 dl tejjel is), csipetnyi só, 1 db alma

Elkészítése:
A hozzávalókat jól kikeverjük, az almát kisebb kockára darabolva belekeverjük, és tepsibe öntve, közepes hőmérsékletű sütőben kb. 40 percig sütjük. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, csak utána szeleteljük. Az almát helyettesíthetjük meggyel, cseresznyével, vagy bármilyen más gyümölccsel is.
Ez egy kis adag, nagyobb létszámú család esetén érdemes dupla mennyiségben elkészíteni.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.