Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 2. - 2017. 01. 09.

2017.01.09

HETI ÉTREND

VASÁRNAP:
Raguleves májgaluskával (Móra Ferencné), Spárgás csirke, Almás-bögrés
HÉTFŐ:
Reszelt tészta leves, Rántott húspástétom parajfőzelékkel, Részeges sárgabarackhab
KEDD:
Kelleves virslivel, rebarbara omlett
SZERDA:
Köménymagos leves pirított zsemlekockákkal, görög rostélyos petrezselymes rizzsel, befőtt
CSÜTÖRTÖK:
Petrezselyemleves, gombapaprikás galuskával és fejes salátával, sajt
PÉNTEK:
Meggyleves (gyorsfagyasztott), podlupka, nápolyi
SZOMBAT:
Hagymaleves, rántott karfiol tartármártással, zserbó szelet.

 

ZÖLDSÉGLEVES - RESZELT TÉSZTÁVAL
Hozzávalók:
kb. 50 dkg bármiféle zöldség (vágott zöldbab, morzsolt kukorica, reszelt káposzta, kockára vágott padlizsán, uborka szeletelve stb.), 10 dkg nyers csirkehús, apróra vágva és egy kevés olajban enyhén megsütve. 2 friss zöldpaprika (erős) szeletelve, fél fej apróra vágott vöröshagyma, 1 kávéskanál curry, só, 2 gerezd zúzott fokhagyma (ki is maradhat), 1 alma hámozva és kockára vágva, fél kávéskanál égetett kristálycukor

Elkészítése:
Hét dl vízben főzzük 10 percig a hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, cukrot, egy kevés sót és a húst. Ezután tegyük bele a curryt meg a zöldségeket abban a sorrendben, ahogy megfőttek, adjuk hozzá az apróra vágott almát, és az egészet főzzük puhára.

Reszelt tészta Elkészítés A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a levesben puhára főzzük.

PARAJFŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
1 kiló paraj, fél deka szódabikarbóna, 5 deka vaj, 4 deka liszt, 2.5-3 deci tej vagy csontlé a feleresztéshez, törött bors, só

Elkészítése:
A megtisztított és több vízben megmosott parajt forró vízbe főzzük be. A paraj után azonnal a vízbe tesszük a szódabikarbónát, amelytől a paraj szép világoszöld színű marad. 10-12 percnyi főzés után leszűrjük, levétől kinyomkodjuk, és szitán áttörjük.
Elkészítjük a rántást:
Felhevített vajban megpirítjuk a lisztet, majd hozzákeverjük a parajt, tejjel feleresztjük, de felereszthetjük csontlével is, és ismét jól elkeverjük és felforraljuk.
Egy kis sóval, borssal ízesítjük. Ízlés szerint piríthatunk a rántásba egy-két gerezd összezúzott fokhagymát is.

HÚSPÁSTÉTOM HIDEGEN-MELEGEN
Hozzávalók 6 személyre:
15 dkg zsemlemorzsa, 2-2,5 dl tej, 1 kisebb vöröshagyma, 3 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, 1 nagy csokor metélőhagyma, 1-1 húsos piros és zöld színű paprika, 60 dkg darált hús, 2 tojás, 3 gerezd fokhagyma, kb. 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, kb. 12 vékony szelet húsos szalonna (bacon)

Elkészítése:
A zsemlemorzsát a tejjel leöntjük, és 10 percig állni hagyjuk, hogy megduzzadjon. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a vajon megfonnyasztjuk. A petrezselymet meg a metélőhagymát felaprítjuk. A piros és zöldpaprikákat hosszában félbehasítjuk, magházukat kimetsszük. A húst a tojással, a zúzott fokhagymával, a tejes morzsával, a vöröshagymával és a zöld-fűszerekkel összekeverjük, végül megsózzuk, megborsozzuk. Egy kb. 1,5 literes püspökkenyérformát a szalonnaszeletekkel kibélelünk úgy, hogy kilógjon belőle annyi, amennyi elég ahhoz, hogy a tetejét is beboríthassuk. A húsos massza egyharmadát belesimítjuk, a piros színű paprikát ráfektetjük. Újabb egy harmadnyi húsos massza következik, erre kerül a zöld színű paprika, majd a maradék húskeverék. A formából kihajló szalonnaszeleteket ráborítjuk, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 1 órán keresztül sütjük. Tálaláskor deszkára borítjuk, fölszeleteljük. Héjában sült burgonya, mustármártás és jéghideg sör illik hozzá. Hidegen is kiváló. Elkészítési idő: 1 óra 30 perc VAGY:
A pástétomot vékonyan fölszeleteljük, és kettőt-kettőt mustárral összeragasztunk. A dupla pástétomszeleteket a szokásos módon lisztbe, tojásba, morzsába panírozzuk, és bő olajban ropogós pirosra sütjük.

Részeges sárgabarackhab
Hozzávalók:
40 dkg jó érett sárgabarack, 3 tojásfehérje, fél dl barackpálinka (vagy 1 teáskanál aroma), fél citrom leve, ízlés szerint porcukor. Elkészítés:
A megmosott, kimagozott sárgabarackot turmixgépben pépesre zúzom.
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd apránként hozzáöntöm a pálinkát, végül belekeverem a sárgabarackpépet is. A citromlével ízesítem.
Poharakba téve feldíszítem egy-egy sárgabarack darabbal és rögtön kínálom

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.