Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 20. - 2017. 05. 14.

2017.05.14

HETI ÉTREND

20, Heti étrend VASÁRNAP:
Palóc gulyás szolnoki módra, Csípős ragu, Holland meggytorta
HÉTFŐ:
Gombás árpaleves, Húsos rakott zöldbab, Gyümölcs
KEDD:
Áttetsző spárgaleves. Francia rakott burgonya, Császár smarni
SZERDA:
Holland sörleves, Zeppelin nyers burgonyából túróval, litván módra, Csokoládépuding
CSÜTÖRTÖK:
Narancsos karotta-krémleves, Afrika tál, Befőtt
PÉNTEK:
Perzsa joghurtleves, Ínyenc tekercs, Gyümölcs
SZOMBAT:
Tejszínes parajkrémleves, Balatonszepezdi rakott rétes,

PALÓC GULYÁS SZOLNOKI MÓDRA
Hozzávalók 10 adaghoz:
1,5 kg juhhús, 15 dkg vöröshagyma, 20 dkg zsír, 1 dkg fokhagyma, 1,5 dkg (piros) paprika, Erős Pista ízlés szerint, 3 dkg só. 35 dkg vegyes zöldség, 3 db babérlevél, 1 kg vajbab (gyorsfagyasztott, vagy konzerv), 0,3 dl ecet, 1,5 dl tejföl, kevés rántás, csipetke (1 tojásból, 15 dkg lisztből és 1 dkg sóból), csontlé

Elkészítése:
Gulyásalapot készítünk. Finomra vágott vöröshagymát zsíron lepirítunk, majd fűszerezzük sóval, fokhagymával, Piros arannyal, kevés Erős Pistával. A kockára vágott juhhúst belepároljuk, felengedjük csontlével, őrölt paprikával színezzük, majd félkészre főzzük.
A vegyes zöldséget a gulyásalapba tesszük, babérlevéllel ízesítjük, megfelelő mennyiségű csontlével felengedjük, és majdnem készre főzzük. Beletesszük az üveges zöldbabot, kevés rántással besűrítjük. A kézzel készített csipetkét belefőzzük.
A tálalás előtt tejföllel és ecettel ízesítjük.

Csípős ragu
Hozzávalók:
2 fej hagyma, 40 dkg darált marhahús, 1 nagydoboz paradicsomos babkonzerv, 1 kávéskanál chilipor.

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, nagyon apróra vágjuk és összekeverjük a darált hússal. A masszát, mikrohullámú sütőhöz való edénybe tesszük, lefedjük és 600 W-on körülbelül 1 percig pároljuk, majd megkeverjük, és további 1 percig sütjük. Kivesszük a mikrohullámú sütőből, hozzáadjuk a babot, chilit, összekeverjük, és további 3 percig pároljuk lefedve.
Kenyérrel, salátával tálaljuk

HOLLAND MEGGYTORTA
Hozzávalók:
1 csomag fagyasztott leveles tészta, 60 gr ribizli zselé, 80 gr fondant, 3/4 l tejszín, 100 gr cukor, 1 üveg meggybefőtt, (A gyümölcs súlya lé nélkül 450 gr legyen), 1 késhegynyi fahéj, 3 kávéskanál keményítő

Elkészítése:
A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk és hajtogatjuk. A tésztát három részre osztjuk, mind a hármat, 3-4 milliméter vastag, a tortaformánál valamivel nagyobb lappá nyújtjuk. A lapokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. A rugószárú forma gyűrűjét felső szélével lefelé a tésztára tesszük, és éles késsel körbevágjuk a tésztát, amelyet azután 15 percig pihentetjük. A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
A három lapot villával több helyen megszurkáljuk és kb. 10 percig sütjük. Ez alatt lecsöpögtetjük a meggyet. A levét fahéjjal és 50 gr cukorral felforraljuk, belekeverjük a keményítőt, még egyszer átforraljuk, majd hozzáadjuk a meggyet és hagyjuk kihűlni. A még meleg tortalapokat szükség eseten formára vágjuk oly módon, hogy rájuk helyezzük a tortagyűrűt, és annak belső széle mellett éles késsel óvatosan körbevágjuk.
A legszebb lapot tetejével lefelé a munkalapra tesszük, és megkenjük a szitán átnyomott, forró ribizli-zselével. Hagyjuk, hogy valamelyest megszilárduljon, majd egyenletesen rákenjük a fondant-t. Így rózsaszínes, csillogó felületet kapunk. Mihelyt megszilárdult tortakéssel 12 részre osztjuk.
A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük.
Az egyik lapot a rugószárú formába terítjük, és vékonyan megkenjük tejszínhabbal. Kerek nyomófejjel ellátott nyomózsákból a pereme mentén gyűrűt nyomunk rá, majd egyenletesen a habból további két gyűrűt készítünk. A meggyet egyenletesen elosztjuk a gyűrűk között {12 szemet félreteszünk a díszítéshez}.
A második lapot tortaalátét segítségével a formába nyomjuk, óvatosan rányomjuk a megtöltött alsó lapra, majd a forma felső szeléig tejszínhabot simítunk rá.
A formát kissé megemeljük, s úgy tesszük vissza a munkalapra, hogy a töltelékben esetleg keletkezett légbuborékok eltávozzanak.
Levesszük a gyűrűt, és a torta szélét megkenjük tejszínhabbal, majd a tortaalátét segítségével a torta tetejére csúsztatjuk a már körülvágott, mázzal bevont felső lapot. Minden szeletet tejszínhab-rózsával, és egy-egy szem, lecsöpögtetett meggyel díszítünk.
Fontos! Értelemszerűen négyzet alakban is elkészíthető.
Anyagismeret - A FONDANT:
A különleges név közönséges cukrot takar, amelyet 113 fokra hevítve addig kavarnak, amíg sok-sok ezer kis légbuborék nem járja át; ekkor ölti fel a sajátos selymesen fehér színét. A fondant-t máznak használjak, de színezve különböző édességeknek is feldolgozható.
Kereskedelmi forgalomban készen kapható.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.