Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 2018. 38. HÉT

2018.09.17

HETI ÉTREND

 

38. Heti étrend
VASÁRNAP:
Csirkeragu-leves májgaluskával, szüreti csirke burgonyapürével, töltött őszibarack
HÉTFŐ:
Karfiolleves, burgundiai sajtlepény parajpürével, almahab
KEDD:
Húsos karalábéleves, gyors édesség
SZERDA:
Csurgatott tojásleves, töltött paprika sós vízben főtt burgonyával, gyümölcssaláta
CSÜTÖRTÖK:
Gazdag zöldbabsaláta, halfilé omlett, görögdinnye
PÉNTEK:
Almaleves, spanyol pecsenye, vaníliakrém vagy vanília-fagylalt
SZOMBAT:
Petrezselyemleves; rántott sajt majonézes burgonyával, citrompogácsa

 

Burgundiai sajtlepény (gougére)
Elkészítése:
Felforralunk negyed liter vizet csipet sóval, 8 deka vajjal vagy margarinnal. Állandó kevergetés közben beleszitálunk 13 deka lisztet, és tovább keverve addig hagyjuk a tűzön, míg az edény falától elválik. A tűzrŐl levéve langyosra hűtjük, és egyenként eldolgozunk benne 4 egész tojást, végül 15 deka - lehetŐleg parmezán ízű - reszelt sajtot. Kizsírozunk egy sütőlapot, és ujjnyi vastagon, kerek alakban, kanál segítségével rásimítjuk a tésztát. Tetejét reszelt sajttal meghintve, a sütőben aranysárgára sütjük. Nemcsak paraj-, vagy sóskapürével kitűnő, de adhatjuk egy csésze teával vagy egy pohár sörrel vacsorára is. Úgy szeleteljük, akár a tortát.

Spanyol pecsenye
Elkészítése:
Egy evőkanál olajon, fedő alatt üvegesre sütünk egy nagy fej karikára vágott vöröshagymát. Hozzáadunk 4 nyolcrét vágott paradicsomot, majd ha levet eresztett, beleteszünk 2-3 kicsumázott, csíkokra vágott zöldpaprikát. Megsózzuk, egy-két gerezd tört fokhagymával ízesítjük, és lefedve puhára pároljuk. Közben a sütőben megsütünk egy kis fej padlizsánt, fa- vagy műanyag késsel meghámozzuk, és kockákra vágva a lecsószerű raguhoz adjuk. Teflon serpenyőben minden zsiradék nélkül addig sütünk megtisztított, fél centi vastagra vágott 20 deka gombát, míg leve elpárolog (sózni nem szabad). A gombát hozzátesszük a raguhoz. Tehetünk még bele egy pár karikára vágott virslit is, de anélkül is finom. Kicsontozunk, vékonyra verünk, és kevés olajon ropogósra sütünk 8 rövidkaraj szeletet, forrótálra egymás mellé fektetjük őket, és tetejükre simítjuk a ragut. (Adhatjuk külön fogásként is a spanyol ragut, akkor nagyobb mennyiségben készítjük, és pirított kenyérdarabkákkal körítjük a tálat.)

Szüreti csirke
Elkészítése:
5 deka olvasztott vajon vagy margarinon megforgatunk egy nagyobb csirkét, amelyet kívül-belül sóval, csipet törött borssal dörzsöltünk be. Összetörünk 40 deka szőlőt, levét kinyomkodjuk, és ezzel a lével meg másfél deci száraz fehérborral, egy deci teával puhára pároljuk a szárnyast. (A szőlőlé helyett vehetünk egy deci mustot.) Mikor a csirke puhulni kezd, levébe egy evőkanál Jaffaszörpöt is keverünk, és párolás közben forgatjuk a pecsenyét, hogy ezeket a különleges ízeket magába szívja. Végül tűzálló tálra fektetjük a csirkét, köré rakunk 40 deka leszemezett szőlőt meg 10 deka dióbelet, és a levével állandóan locsolgatva, a sütőben szép pirosra sütjük. A pecsenyét tálra fektetjük, köré rakjuk a diót meg a szőlőt, a visszamaradt levet egy púpos kiskanál liszttel, diónyi vajjal besűrítjük, és külön csészében adjuk az asztalra.

Halfilé omlett
Elkészítése:
Fél kiló tonhalat felolvasztunk, citromlével megöntözzük, majd levétől leitatva, ujjnyi csíkokra vágva, kevés olajon megsütjük. 4 tojás sárgáját simára keverjük késhegynyi curry porral vagy egy szem tört borókabogyóval, nagy csokor finomra vágott petrezselyemzölddel, kiskanálnyi Vegetával. Hozzáadunk még 4 evőkanál tejet, 2 deci sört, 4 evőkanál lisztet, végül a tojások kemény habbá vert fehérjét. Kizsírozott tűzálló tálba fektetjük a kisült haldarabokat, és rájuk simítjuk a habos masszát. Egy deci tejföllel meglocsoljuk, és forró sütőbe tolva, 15 percig sütjük. A sütőajtót 10 percig nem szabad kinyitni. Sajt- vagy gombamártás illik hozzá. (Szekeres Józsefné, Budapest)

Gyors édesség
Elkészítése:
Összekeverünk habverővel egy púpos evőkanál búzadarát egy pohár (2 deci) tejjel, 10 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, 3 egész tojással, egy deci tejföllel és 5 deka mazsoIával. Kivajazott tűzálló edénybe öntjük, és beleteszünk egy megtisztított, vékony szeletekre vágott almát vagy körtét. Forró sütőbe toljuk, de a tüzet mérsékeljük, és kb. 40 percig sütjük. Ha előtte húsételt adtunk, ez a mennyiség 4 személy részére elegendŐ, ha csak leves volt, akkor dupla adagot készítsünk. (Dr. Palásti Suzanne, Villiers le Bel, Franclaország)

Gazdag zöldbabsaláta
Elkészítése:
Veszünk 3 csomag újhagymát, és a megtisztított gumókat ecetes-cukros-sós páclében egy-két napig áztatjuk. Ha gyorsabban akarjuk elkészíteni a salátát, egy fej vöröshagymát vágunk karikára, és egy napig áztatjuk. Levétől leszűrünk egy félkilós konzerv zöldbabot, összekeverjük 3 nyolcrét vágott paradicsommal, egy-két megtisztított, nagy kockákra vágott őszibarackkal vagy körtével, meg a levétŐl leszűrt hagymával. Ráreszelünk 10 deka sajtot, és leöntjük a következŐ mártással: egy pohár kefirt pár csepp citrommal, egy mokkáskanálnyi Vegetával, csipet majorannával kikeverünk. Készíthetjük a salátát gyümölcs nélkül is, akkor egy gerezd tört fokhagyma is kerüljön a mártásba. Jégbe hűtve tálaljuk.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:

Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.