Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 2018. 42. HÉT

2018.10.14

HETI ÉTREND

 

42. Heti étrend
VASÁRNAP
Csirkeragu-leves daragaluskával, töltött csirke burgonyapürével és fejes salátával, epertorta.
HETFÖ:
Köménymagos leves pirított zsemlyekockával, firenzei tojás, gyümölcsrizs.
KEDD:
Buzsáki tányéros, túrófelfújt.
SZERDA:
Reszelttészta-Ieves, töltike, karamellás pattogatott kukorica.
CSÜTÖRTÖK:
Zellerkrém-leves (levesporból), roston sült hal fokhagymás uborkamártással, tejfölös eper.
PENTEK:
Gyümölcsleves, töltött karalábé, nápolyi.
SZOMBAT:
Rizsleves, spárga hollandi máriással és tört burgonyával (gyorsfagyasztott hasábburgonyából), cseresznyés lepény.

 

Spárga hollandi mártással
Elkészítése:
Sós vízzel, amelybe 2-3 kockacukrot is dobhatunk, puhára főzünk egy kiló megtisztított, egészben hagyott spárgát. Levétől lecsurgatva, forró tálra tesszük. Közben 4 tojássárgát habverővel simára keverünk 2 deci tejjel. hozzáadunk 7 deka vajat vagy margarint, és gőz fölött sűrű mártássá főzzük.
(Tej helyett vehetjük hozzá a spárga főzővizét.)
A gőzről levéve megsózzuk, csipet törött borssal, néhány csepp citromlével ízesítjük, és beledobunk még 3 deka vajat. Ha a vaj elolvadt, a forró spárgára öntjük.
(Adjunk hozzá burgonyát, mert úgy kiadósabb).
Nem olcsó étel, de a spárga így elkészítve a legfinomabb.

Karottás sertéscomb
Elkészítése:
Egy szép, tömör, 80 dekás, sovány sertéscomb-darabot megsózunk, 2 evőkanál forró olajon megforgatjuk. meghintjük csipet kakukkfűvel, bazsalikommal, megkenjük Piros Arany krémmel, és kevés vízzel félpuhára pároljuk. Közben megtisztítunk 50 deka zsenge sárgarépát, és a hús köré fektetve, az egészet megpuhítjuk. Végül a répát meghintjük csipet reszelt szerecsendióval, és néhány perces párolás után a húst felszeletelve tálra rakjuk, köré téve a sárgarépát.
A tálon a répa tetejére apró vajdarabkákat hinthetünk.

Fokhagymás uborkamártás
Elkészítése:
Egy pohár joghurtot simára keverünk 3-4 gerezd tört fokhagymával, egy kiskanálnyi levesízesítŐvel (pl. Vegetával), és a reszelő legdurvább fokán belereszelünk 10-15 deka hámozott uborkát. Legalább egy óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Erős, csípősen fokhagymás ez a mártás.
Sült húshoz, halhoz, hideg felvágotthoz kitűnő.

Töltike szŐlŐlevélbŐl
Elkészítése:
A nagyságuktól függően 8-12 szőlőlevelet leforrázunk. szárától megtisztítjuk, és lecsurgatjuk. Félpuhára párolunk 3 evőkanál rizst, összegyúrjuk 60 deka darált sertéshússal, egy nyers tojással, egy szál apróra vágott újhagymával, egy gerezd tört fokhagymával, kevés törött borssal, és megsózzuk. Megtöltjük ezzel a húsmasszával a szőlőleveleket, és úgy göngyöljük össze, mintha töltött káposztát készítenénk. Lábasba teszünk 20 deka megtisztított, laskára vágott sóskát, beleágyazzuk a töltelékeket, és annyi vízzel, hogy éppen hogy ellepje, 30 percig fedő alatt pároljuk.
Végül a fedőt levéve, a töltelékeket forró tálra rakjuk, a visszamaradt sóskát 2 evőkanál olajhól egy púpos evőkanál liszttel készült világos rántással besűrítjük. és alaposan magtejfölözve a töltelékekre öntjük.

Túrófelfújt
Elkészítése:
Habosra keverünk 20 deka áttört túrót (vagy krémtúrót) 8 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral. 4 tojássárgával, egy citrom lereszelt sárga héjával meg kifacsart levével, és óvatosan, nehogy összetörjön, hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. Alaposan kivajazott tűzálló tálba öntjük, és a sütőben aranysárgára sütjük.
Melegen, cukrozott tejföllel és befŐttel tálaljuk.

Lengyel sárgarépa-saláta
Elkészítése:
Megtisztítunk és vékony karikákra vágunk 80 deka zsenge répát. 3 evőkanál olajon, fedő alatt üvegesre párolunk 2-3 szál karikára vágott újhagymát, hozzáadunk egy gerezd tört fokhagymát, végül a sárgarépát. Kevés sóval, mustárral ízesítjük, és enyhén megecetezve, lassú tűzön puhára pároljuk. (A répa ereszt. annyi levet, amennyi a puhuláshoz kell.) A tűzről levéve törött borssal, csipet cukorral ízesítjük.
A tálat megmosott, megszárított salátalevelekkel béleljük ki, és ebbe öntve a sárgarépát, jégbe hűtve kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HETI ÉTREND
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.