Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 2018. 47. HÉT

2018.11.18

HETI ÉTREND

 

47. Heti étrend
VASÁRNAP:
Gombás raguleves, citromos csirke rizzsel, rétes
HÉTFŐ:
Egresleves, zöldbabpaprikás kolbásszal, kekszrolád
KEDD:
Halászlé, bukta
SZERDA:
Kaporleves, zöldborsóval töltött vagdalt hús vegyes zöldségkörettel, epersaláta
CSÜTÖRTÖK:
Kertészleves vajas galuskával, tejfeles újburgonya tejes salátával, csokoládéhab
PÉNTEK:
Húsleves (kockából) finommetélttel, marhapörkölt kapros tökfőzelékkel, tejfölös ribiszke
SZOMBAT:
Lebbencsleves, sajtos rántotta, rácsoska friss málnaízzel

 

Sajtos rántotta
Elkészítése:
4 deka vajon üvegesre párolunk egy csokor karikára vágott újhagymát, befedjük vékonyan felszelt puha sajttal, és ráöntünk 8 elhabart, nyers tojást. Kissé megsózzuk, és nagyon kis lángon sütjük, villával időnként felemelve az alját, nehogy odakapjon. Mikor a tojás kocsonyásodni kezd. rásimítunk 2 evőkanál tejfölt, és azzal sütjük tovább. (Ha gazdagabban akarjuk adni, a hagymán 10-15 deka gombát is párolhatunk, mielőtt a sajtot ráfektetnénk.) Az olvadt sajt és a tejföl különlegesen jó zamatot ad ennek a tojásételnek.
Legelőnyösebb teflon serpenyőben sütni, de tűzálló tálban sem kap oda könnyen.
Salátával kínáljuk.

Tejfölös újburgonya
Elkészítése:
2 evőkanál olajon megpirítunk l-2 kis fej, apróra vágott vöröshagymát, megforgatunk rajta egy kiló, héjától ledörzsölt, nagy :kockára vágott újburgonyát, meghintjük egy késhegynyi pirospaprikával, megsózzuk, és kevés vízzel, időnként megkeverve, puhára pároljuk. Hozzákeverünk 3 deci tejfölt, 3 nagy kockára vágott kemény tojást, és az egészet gazdagon meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
Ezzel már csak átmelegítjük, de nem forraljuk fel.

Zöldborsóval töltött fasírt vegyes zöldségkörettel
Elkészítése:
Megtisztítunk és kevés zsiradékon puhára párolunk egy kiló zöldborsót. 60 deka darált sertéshúst összedolgozunk két tojással, kevés reszelt vöröshagymával, sóval meg törött borssal. Ezzel a húsmasszával kibélelünk kizsírozott kis kerek formákat (a mélyedésekkel ellátott tepsi üregeit) vagy egy keskeny, hosszú püspökkenyérformát úgy, hogy az oldalán 2-3 centis perem is legyen. A hús mélyedésébe tegyünk a párolt borsóból, és az egészet vonjuk be 2,5 deka vajból, 2,5 deka lisztből, 2,5 deci tejből főzött besamelleI, amelybe sót, kevés reszelt szerecsendiót és 5 deka reszelt sajtot is kevertünk. Tetejére hintsünk még 5 deka reszelt sajtot, és a sütőben kb. fél óra hosszat süssük.
(Ha a sajt a tetején időnek előtte pirulni kezdene, papírral vagy alufóliával takarjuk le.)
Ha hosszúkás formában egyben sütjük, ajánlatos az egész formát alufóliával kibélelni, és azt belülről kiolajozni, így könnyen kiemelhető az étel.
Míg a hús sül, sóval, babérlevéllel, borssal és kakukkfűvel ízesített vízben puhára főzünk sárgarépát és .fejes újhagymát (kevés zöldjét is rajtahagyva). majd levétől leszűrve, a párolt borsóval összekeverve a sült töltött hús köré öntjük.

Rétes készítése egyszerű módon
Elkészítése:
13 deka lisztből egy tojással, csipet sóval és kevés tejjel rétes keménységű tésztát gyúrunk. és kidolgozva vékony lappá nyújtjuk. 10 deka lisztet gyorsan összegyúrunk 10 deka zsírral, és késsel a kinyújtott tésztára kenjük. Összegöngyöljük, mintha beiglit készítenénk, és négy cipóba osztjuk. A cipókat külön-külön téglalap alakúra nyújtjuk, egy sorban ráterítjük a tölteléket. és összegöngyölve, tetejét tojás sárgájával megkenve. megsütjük. Hajtogatni nem kell, mégis könnyű, leveles tésztát kapunk.
Ha túrókrémmel akarjuk tölteni, ehhez a tésztamennyiséghez 1 kiló áttört tehén-túrót simára keverünk 3 tojás sárgájával, meg 2 deci tejföllel, ízlés szerint cukorral édesítsük. és hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét meg 10 deka mazsolát.
De tölthetjük bármilyen gyümölccsel, cseresznyével, meggyel, almával vagy mákkal, dióval is.

Görög saláta
Elkészítése:
Egy tucat megtisztított újhagyma fejet 2 deci olajban megforgatunk, hozzáadunk egy kiló rózsáira szedett karfiolt 3 szál megtisztított, karikára vágott sárgarépát és 6 összetört paradicsomot. Sóval, egy csokor petrezselyemzölddel, 2 karika citrommal, egy babérlevéllel. késhegynyi kakukkfűvel, csipet korianderral meg egy szem szegfűszeggel ízesítjük, és 2 pohár (4 deci) száraz fehér borral leöntjük, fél citrom kifacsart levével savanyítjuk. Lefedve kb. 15 percig főzzük, nem baj, ha a karfiol kissé ropogós marad.
A karfiolt, a hagymát, a citromkarikákat meg a répát szűrőkanállal kiszedjük, tálra tesszük, visszamaradt levét besűrítjük, úgy öntjük rá.
Tetejére finomra vágott petrezselyemzöldet hintünk, és jégbe hűtve tálaljuk.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:


Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.